Πώς θα χρησιμοποιήσετε σωστά το κλιματιστικό σας
Οι κανόνες για πιο αποδοτική λειτουργία το καλοκαίρι
Δημοσίευση 21/6/2017 | 00:36
Με τον υδράργυρο -επιτέλους - να ανεβαίνει, η χρήση του κλιματιστικού σε σπίτια και καταστήματα είναι συνεχής και έντονη. Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ορισμένους βασικούς κανόνες εξορθολογισμού της λειτουργείας του.
Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα, μπορεί να πετύχει κανείς όχι μόνο βελτίωση των συνθηκών στο εσωτερικό του κλιματιζόμενου χώρου, αλλά και οικονομία στην κατανάλωση, ενώ θα σταματούσε να επιβαρύνει την υγεία του.
- Βασική και απαράβατη αρχή είναι ότι ο θερμοστάτης του κλιματιστικού πρέπει να ρυθμίζεται πάντοτε στη θερμοκρασία που ιδανικά θα θέλαμε να επικρατεί στο χώρο μας. Με το να βάζουμε το θερμοστάτη σε ακραίες θερμοκρασίες, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι η σπατάλη ενέργειας, ενώ ο χώρος δεν ψύχεται γρηγορότερα.
Οι συνθήκες θερμικής άνεσης σε ένα χώρο είναι πάντοτε μεταξύ 20 και 27 °C, ενώ δεν πρέπει και να υπάρχουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας (μεγαλύτερες από 6-10 βαθμούς) μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος, αφού η ξαφνική μετάβαση μας στην εξωτερική θερμοκρασία καταπονεί τον οργανισμό μας. Στο εσωτερικό του χώρου πρέπει να υπάρχει μια αίσθηση δροσιάς το καλοκαίρι και όχι να καταλήγουμε να κυκλοφορούμε με ζακέτες.
-Κλείνουμε παντζούρια, στόρια ή κουρτίνες, κατεβάζουμε τέντες, ώστε ο χώρος να προστατεύεται από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες.
Με τον τρόπο αυτό η ψύξη των χώρων είναι ταχύτερη και πιο οικονομική. Παράλληλα θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση και τοπικού ανεμιστήρα, αν υπάρχει στο χώρο, που καταναλώνει σε γενικές γραμμές μικρά ποσά ενέργειας, υποβοηθά όμως σημαντικά στον κλιματισμό του δωματίου μας.
-Ρυθμίζουμε σωστά την κατεύθυνση του αέρα. Η θέση των περσίδων της εσωτερικής μονάδας πρέπει να ρυθμίζεται πάντα ώστε να μην κατευθύνεται ο κλιματιζόμενος αέρας απευθείας σε μέρος που υπάρχουν άτομα. Το καλοκαίρι ο άερας πρέπει να κατευθύνεται όσο το δυνατόν ψηλότερα, ώστε να πετυχαίνουμε σωστή διανομή στο χώρο.
-Η τακτική συντήρηση και ο σωστός καθαρισμός του κλιματιστικού βοηθά όχι μόνο στη διάρκεια ζωής του μηχανήματος και την αποφυγή δαπανηρών μηχανικών βλαβών, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα, την υγιεινή και την απόδοση λειτουργίας του, μειώνοντας έτσι και την κατανάλωση ενέργειας.