E-Daily

Το βάρβαρο έθιμο της σφαγής των φαλαινών στα Νησιά Φερόε που κρατάει 400 χρόνια

Και φέτος οι ψαράδες έκαναν την θάλασσα «κόκκινη»

22/6/2017 | 00:12

Τα έθιμα δεν είναι πάντα κάτι καλό. Η παράδοση είναι γενικά όμορφη κα σε κρατάει σε άμεση επαφή με τις ρίζες σου. Όμως πολλά πράγματα που συνήθιζε ο άνθρωπος του παρελθόντος, είναι απαράδεκτα για έναν άνθρωπο του 21ου αιώνα. Απ’ ότι φαίνεται βέβαια, όχι όλα και όχι για όλους.

Το 2009 ο πλανήτης έβλεπε με απέχθεια το έθιμο της σφαγής των δελφινιών στο Taijii της Ιαπωνίας, μέσω του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ «The Cove». Μερικά χρόνια ργότερα, η προσοχή πέφτει στην σφαγή των αθώων φαλαινών στα Νησιά Φερόε, που γίνεται κάθε χρόνο για τα τελευταία 400 χρόνια.

Το βάρβαρο αυτό έθιμο ξεκίνησε το 1584 αιώνα και έχει τις ρίζες του στην παράδοση των κατοίκων που λόγω της απόμακρης γεωγραφικής θέσης των νησιών, βασίζονταν σχεδόν πάντα στο κρέας και το λάδι της φάλαινας για τροφή και διάφορες άλλες χρήσεις. Βέβαια, το απόμακρο παραμένει, αλλά οι αποστάσεις έχουν μειωθεί. Κι όμως το βάρβαρο αυτό έθιμο συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τους κατοίκους στις αρχές του καλοκαιριού κυρίως να παρασύρουν τις φάλαινες – πιλότους εγκλωβίζοντάς τες, και μετά τις σφαγιάζουν , βάφοντας τα νερά κυριολεκτικά σε κόκκινα.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες φάλαινες βρίσκουν τον θάνατο στα νερά της θάλασσας, 320 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σκωτίας, ανάμεσα στην Ισλανδία και την Νορβηγία. Το «Φεστιβάλ» αυτό οι ντόπιοι το ονομάζουν «Grindadrap». Παρόλο που το κρέας της φάλαινας απαγορεύεται να πουλιέται παγκοσμίως, οι κάτοικοι των Νησιών Φερόε, έχουν το δικαίωμα βάσει των τοπικών νόμων, να σκοτώνουν και να μοιράζουν το κρέας της φάλαινας στην τοπική κοινωνία.

Οι φιλοζωϊκές οργανώσεις αντιδρούν σθεναρά, αλλά οι κάτοικοι υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους αυτό το βάρβαρο έθιμο, λέγοντας πως οι συγκεκριμένες φάλαινες δεν απειλούνται με αφανισμό και πως ο αριθμός των σφαγιασθέντων φαλαινών – πιλότων , δεν ξεπερνά το 0,1% του συνολικού πληθυσμού.

¨Το κυνήγι της φάλαινας στα Νησιά Φερόε είναι ένα μέρος της ζωής των κατοίκων, ενώ το κρέας και το λάδι των φαλαινών – πιλότων είναι ένα πολύ αγαπητό συμπλήρωμα για τα σπίτια των ντόπιων. Το κυνήγι γίνεται σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και σύμφωνα με παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος των κατοίκων, υποστηρίζοντας το έθιμο.

Οι περιπολίες της ακτιβιστικής οργάνωσης «Sea Shepherd» έχει πολλές φορές περιορίσει το φαινόμενο, που όμως στοιχίζει την ζωή εκατοντάδων φαλαινών – πιλότων, σχεδόν κάθε χρόνο. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν κανένα υπερήφανο και μας γεμίζουν με λύπη και αγανάκτηση...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από την Μ.Παρασκευή στο σπουδαίο Μεγάλο Σάββατο: Tι συμβολίζουν αυτές οι μέρες

Ιστορικά 19.04.2025
Η στιγμή πριν το φως σβήσει το σκοτάδι για πάντα.

Έφτιαχνε πίτσες μέχρι τη μέρα που άλλαξε η ζωή του

Πρόσωπα 19.04.2025
Ο 24χρονος Christiano έγινε κυριολεκτικά διάσημος μέσα σε μια νύχτα

Το εστιατόριο που ψήνει τα κρέατα σε ένα ηφαίστειο

Stories 19.04.2025
Θα το επισκεπτόσασταν;

Η 30χρονη που τη χτύπησε κεραυνός και επέζησε

Stories 19.04.2025
Πως άλλαξε η ζωή της

Τι είναι το γυναικείο κίνημα 4B και πώς επηρεάζει το σeξ και τις σχέσεις των δυο φύλων

Νέα Εποχή 19.04.2025
Τα τέσσερα «όχι» - και τι σχέση έχει αυτό το κίνημα με τη νίκη του Donald Trump

Σπουδαίες γυναίκες που διέπρεψαν στον τομέα της τεχνολογίας και των υπολογιστών

Πρόσωπα 19.04.2025
Επιστήμονες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της επιστήμης των υπολογιστών

Μεγάλo Σάββατο: Τι συνέβη σήμερα σύμφωνα με την χριστιανική πίστη

Ιστορικά 19.04.2025
Μεγάλο Σάββατο – Ο Χριστός στον τάφο

Πως η φράση «Heil Hitler» έσωσε εκατομμύρια ζωές στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο

Stories Χτες
Οι Σύμμαχοι το χρησιμοποίησαν για να σπάσουν τους κώδικες