10 τραγούδια που οδήγησαν ανθρώπους στον θάνατο
Αυτόχειρες, εγκληματίες και «καταραμένα» τραγούδια
Δημοσίευση 3/7/2017 | 00:21
Η μουσική είναι ένα από τα λίγα πράγματα στον κόσμο που αποτελεί παγκόσμια γλώσσα. Ίσως και το μοναδικό. Μερικές νότες από την μουσική ή το αγαπημένο μας τραγούδι είναι αρκετές για να φτιάξουν την ημέρα μας.
Ωστόσο, παρά τις όμορφες μελωδίες και ρυθμούς, το παρελθόν έχει δείξει πως η μουσική, προκαλώντας ακραία συναισθήματα έχει γίνει άθελά της, πρωταγωνιστής σε διάφορες τραγωδίες. Αυτόχειρες, εγκληματίες και μερικά υποτιθέμενα καταραμένα τραγούδια, έχουν βρεθεί στο παρελθόν στο επίκεντρο, ως ο «ηθικός αυτουργός», μιας πράξης που στοίχισε τις ζωές ανθρώπων. Φυσικά η μουσική δεν έχει κανένα φταίξιμο αλλά το ανθρώπινο μυαλό είναι αυτό που την φιλτράρει και την μεταφράζει όπως τον βολεύει.
Παρόλ’ αυτά, τα παρακάτω 10 τραγούδια έγιναν αφορμή για πολύ άσχημα περιστατικά και γεγονότα. Ας δούμε το πώς και το γιατί.
1 Ozzy Osbourne – Suicide Solution
Τον Οκτώβριο του 1984, ο John Daniel McCollum άκουγε τον δίσκο του Ozzy Osbourne, που τον θεωρούσε είδωλό του. Ο 19χρονος φορούσε τα ακουστικά ξαπλωμένος στο κρεβάτι του. Ο δίσκος έφτασε στο τελευταίο τραγούδι «Suicide Solution» και ο νεαρός άρπαξε ένα όπλο και αυτοκτόνησε.
Οι γονείς του κατηγόρησαν ευθέως τον Ozzy, ότι ενθάρρυνε τον γιο τους να αυτοκτονήσει, υποστηρίζοντας πως οι στίχοι «Η αυτοκτονία είναι η μόνη λύση», του έκαναν πλύση εγκεφάλου. Το 1986 οδήγησαν τον τραγουδιστή στο δικαστήριο, όπου ο Osbourne μετέφρασε το «Solution» με την δεύτερη σημασία του, το «διάλυμα», λέγοντας πως το τραγούδι μιλά για το αυτοκτονικό διάλυμα του αλκοόλ και τον κίνδυνο του αλκοολισμού. Δυο χρόνια αργότερα, η υπόθεση απορρίφθηκε. Όπως απορρίφθηκε άλλη μια αυτοκτονία εφήβου, το 1986, ενώ άκουγε το ίδιο τραγούδι...
2 U2 - Exit
Το τραγούδι λέει την ιστορία ενός φανατικού θρησκόληπτου που έγινε δολοφόνος. Οι U2 το εμπνεύστηκαν από την ιστορία του Gary Gilmore, ενός φονιά που εκτελέστηκε, με το τραγούδι να είναι από μόνο του λίγο βαρύ.
Όμως κατάφερε να γίνει ακόμα πιο βαρύ από τις 18 Ιουλίου του 1989. Τότε, ένας τρελός, αποφάσισε πως το τραγούδι τον «διέταξε» να σκοτώσει. Ο Robert Bardo είχε εμμονή με την ηθοποιό Rebbeca Schaeffer, την οποία παρακολουθούσε για τρία χρόνια, μέχρι να την δολοφονήσει έξω από το διαμέρισμά της. Στο δικαστήριο, ισχυρίστηκε ότι το τραγούδι «Exit» των U2 τον ενέπνευσε να τραβήξει την σκανδάλη.
Όταν το τραγούδι παίχτηκε στο δικαστήριο, ο Bardo άνοιξε διάπλατα τα μάτια του και άρχισε να το τραγουδάει. Οι U2 απαλλάχτηκαν και ο Bardo βρίσκεται μέχρι σήμερα στην φυλακή.
3 Οποιοσδήποτε – Ninth Symphony
Αυτή η ιστορία είναι κάπως διαφορετική. Γιατί για περισσότερα από 200 χρόνια, μέχρι και σήμερα, μια κατάρα ακολουθεί το γεγονός ότι όλοι οι δημιουργοί, αφού ολοκληρώσουν την 9η Συμφωνία τους, με κάποιο τρόπο πεθαίνουν. Δεν ακούγεται λογικό, αλλά μια 10η Συμφωνία δεν συμβαίνει ποτέ για έναν μεγάλο αριθμό συνθετών.
Ο Beethoven πέθανε γράφοντας την 10η Συμφωνία του. Από τότε η κατάρα, αυτή ακολούθησε και άλλους κλασσικούς συνθέτες, όπως Anton Bruckner, ο Vaughan Williams και ο Antonin Dvorak. Φυσικά όλοι βρίσκονταν σε προχωρημένη ηλικία. Όμως υπάρχουν και πρόωροι θάνατοι, όπως του Gustav Mahler στα 50 του και το Franz Schubert στα 31 του, οι οποίοι πέθαναν μόλις έγραψαν την 9η Συμφωνία τους.
Βέβαια, ο Philip Glass πρόσφατα έσπασε την κατάρα. Έγραψε την 10η Συμφωνία του πριν κυκλοφορήσει την 9η, για να είναι ασφαλής!
4 Judas Priest – Better by you, better than me
Τον Δεκέμβριο του 1985, ο 20χρονος James Vance και ο 18χρονος Raymond Belknap έφτασαν σε μια εγκαταλελειμμένη παιδική χαρά. Βυθισμένη στην ανία και την λήθη, όλη την ημέρα, είχαν αποφασίσει να αυτοκτονήσουν. Ο Belknap αυτοπυροβολήθηκε και πέθανε ακαριαία, ενώ ο Vance έκανε το ίδιο άλλα έζησε (αυτοκτόνησε τρία χρόνια αργότερα).
Οι γονείς τους έριξαν το φταίξιμο στο τραγούδι των Judas Priest, «Better by you, better than me», το οποίο τα δυο αγόρια άκουγαν εκείνη την μέρα. Οι στίχοι λένε «Ας πεθάνουμε» ή «Κάν’ το». Μια τραγελαφική δίκη ακολούθησε με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Rob Halford να τραγουδάει μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. O δικαστής, προς έκπληξη όλων, αποφάσισε πως η μπάντα έκρυψε όντως μηνύματα μέσα στο τραγούδι(!), τα οποί όμως ο συνηθισμένος ακροατής δεν τα άκουγε. Οπότε με αυτόν τον περίεργο τρόπο, η υπόθεση απορρίφθηκε, αν και η κοινή λογική υπέστη μια βαριά ήττα.
5 Robert Johnson – Cross Road Blues
O κιθαρίστας των blues Robert Johnson, είχε μια σύντομη, αλλά πολύ σημαντική καριέρα. Ωστόσο, οι φήμες λένε πως η δημοφιλία που είχε, ήταν εξαιτίας μιας συμφωνίας που είχε κάνει με το διάβολο σε ένα σταυροδρόμι του Mississippi, μια ιστορία που συνηθίζεται στην Blues μουσική. Η συμφωνία λοιπόν του υποσχέθηκε δόξα, αλλά μια τραγική ζωή. Και επιδή ο Johnson πέθανε στα 27 του, αυτή η ιστορία έγινε για πολλούς αληθινή.
Το τραγούδι του, «Cross Road Blues», κουβαλάει μαζί του μια κατάρα από τότε. Όταν ο Eric Clapton το διασκεύασε, διαλύθηκε το συγκρότημά του και ο μικρός του γιος έπεσε από τον 53ο όροφο ενός ουρανοξύστη. Μέλη του συγκροτήματος «Allman Brothers» σκοτώθηκαν με τις μηχανές τους σε σταυροδρόμια, αφού διασκεύασαν κι αυτοί το κομμάτι. Το αεροπορικό δυστύχημα των Lynyrd Skynyrd και ο θάνατος του γιου του Robert Plant των Led Zeppelin, ακολούθησαν επίσης ύστερα από ζωντανές εκτελέσεις του τραγουδιού του Robert Johnson, που μάλλον πια δεν θα το τραγουδάει κανείς.
6 Amanat Ali Khan – Insha Ji Utho
Την δεκαετία του ’70, o Πακιστανός ποιητής Ibne Insha έγραψε ένα ποίημα που το ονόμασε «Insha Ji Utho Ab Kooch Karo» (που ειρωνικότατα σημαίνει, ‘Σήκω Insha Ji, πάμε να φύγουμε από εδώ’). Μιλάει για την συγκινητική ιστορία ένός άντρα που έχει χαθεί σε μια άσκοπη ύπαρξη. Ο τραγουδιστής Amanat Ali Khan το ερωτεύθηκε και ζήτησε την άδεια να το κάνει τραγούδι. Και το έκανε.
Το 1974 το τραγούδησε στην τηλεόραση και έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία. Μια επιτυχία που ο τραγουδιστής δεν χάρηκε γιατί πέθανε λίγους μήνες μετά. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο ποιητής πέθανε την ίδια μέρα που ο Khan είχε ερμηνεύσει για πρώτη φορά το τραγούδι στην τηλεόραση!
Αλλά τα παράξενα δεν σταματούν εδώ. Ο γιος του, Asad Amanat Ali, έγινε και αυτός τραγουδιστής. Το 2006, σε μια συναυλία, έκλεισε με αυτό το τραγούδι. Ήταν το τελευταίο του τραγούδι, καθότι πέθανε μυστηριωδώς λίγους μήνες αργότερα. Ο άλλος γιος του Khan που κι αυτός είναι τραγουδιστής, έχει ορκιστεί να μην το τραγουδήσει ποτέ.
7 AC/DC – Night Prowler
Μπορεί αυτό το τραγούδι να μην ενέπνευσε στην πραγματικότητα κανέναν θάνατο, αλλά αυτό πίστευε ο κόσμος την δεκαετία του ’80. Πάνω στην περίοδο δράσης του στυγνού serial killer Richard Ramirez, αρκετοί κάτοικοι του Los Angeles, σφαγιάστηκαν με τον χειρότερο τρόπο μέσα στα σπίτια τους, όπου ο Ramirez έμπαινε τα βράδια. Η αστυνομία, μετά από έναν φόνο, ανακάλυψε ένα καπέλο των AC/DC στον τόπο του εγκλήματος.
O δίσκος των AC/DC «Highway to Hell», συμπεριλαμβάνει ένα κομμάτι, το «Night Prowler» (Νυχτερινός διαρρήκτης), που κινείται στο σκοτάδι και σκαρφαλώνει στα παράθυρα. Τα ΜΜΕ ξεσάλωσαν. Είχαν ήδη βγάλει το συμπέρασμα πως ο Ramirez άκουγε αυτό το τραγούδι κάθε βράδυ πριν βγει και διαπράξει ακόμα ένα έγκλημα.
8 Frank Sinatra – My Way
Οι άνθρωποι που δολοφονούν δεν είναι συνήθως στα καλά τους. Το να βρεις λογική στην πράξη τους είναι κάτι το ανώφελο. Δεν θα τους καταλάβεις ποτέ. Ένα παράδειγμα είναι οι Φιλιππίνες.
Το karaoke είναι παράδοση στις Φιλιππίνες και τα μπαρ είναι γεμάτα. Και έχουν μόνο μια απαγόρευση: Μην τραγουδήσετε ποτέ το τραγούδι «My Way» του Frank Sinatra. Οι φόνοι που έχουν προκληθεί από τις ερασιτεχνικές εκτελέσεις του τραγουδιού είναι πολλοί. Τουλάχιστον έξι έχουν αναφερθεί μόνο τα τελευταία χρόνια.
Κανένα τραγούδι δεν έχει προκαλέσει τέτοια βία. Πολλοί λένε πως το φαινόμενο προκαλείται από την αλαζονεία του τραγουδιού, ενώ άλλοι λένε πως φταίνε οι άσχημες ερμηνείες του. Το karaoke είναι πάρα, μα πάρα, πολύ σημαντικό στις Φιλιππίνες!
9 The Beatles – Helter Skelter
Το τραγούδι γράφτηκε το 1968 και μιλάει για μια βόλτα σε ένα Λούνα Παρκ, που έχει αυτό το όνομα. Όμως ένα χρόνο αργότερα, μια ομάδα ψυχοπαθών το έκανε συνώνυμο του τρόμου. Ηγέτης αυτής της ομάδας ήταν ο διαβόητος Charles Manson.
Ο Manson ήταν πεπεισμένος πως οι Beatles ήταν άγγελοι και επικοινωνούσαν μαζί του μέσω της μουσικής τους. Μαζί με τους ακόλουθούς του, πίστευαν πως το «Helter Skelter» ήταν μια προφητεία ενός φυλετικού πολέμου που έπρεπε να ξεκινήσουν οι ίδιοι. Πίστευαν λοιπόν πως μια μαζική δολοφονία θα ήταν ότι πρέπει να ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος. Έβαλαν το τραγούδι να παίζει στο βαν τους και κατευθύνθηκαν προς το Hollywood.
Μέσα σε δυο ημέρες, επτά άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Οι δολοφόνοι κατέληξαν στην φυλακή και το τραγούδι έχασε για πάντα την ομορφιά του.
10 Rezso Seress – Gloomy Sunday
Την δεκαετία του ’30 ο Ούγγρος συνθέτης Rezso Serress, βρισκόταν σε κακή ψυχολογία ένα κυριακάτικο απόγευμα. Η δουλειά του δεν είχε καμία αναγνώριση, η γυναίκα που αγαπούσε τον παράτησε και η καριέρα του βρισκόταν στον πάτο. Κάθισε στο πιάνο και άρχισε να χτυπάει τα πλήκτρα. Βρήκε μια εξαίσια μελωδία που έμελλε να γίνει το αριστούργημά του.
Το «Gloomy Sunday», έγινε αμέσως επιτυχία. Έπαιζε συνέχεια στα ραδιόφωνα όλου του κόσμου και ο Seress βρήκε την αναγνώριση που επιζητούσε. Για λίγο. Γιατί κάποια στιγμή άρχισαν οι αυτοκτονίες. Πτώματα βρέθηκαν να κρατάνε το χαρτί με τις νότες του τραγουδιού. Σημειώματα αυτοκτονίας που είχαν μέσα τους στίχους του. Ένας αυτόχειρας βρέθηκε με τον δίσκο δίπλα του να παίζει συνεχώς, ενώ ένας άλλος αυτοκτόνησε επειδή δεν μπορούσε να βγάλει την μελωδία από ο μυαλό του!
Οι αυτοκτονίες που συνδέονται με το τραγούδι είναι εκατοντάδες. Έχει πλέον μείνει στην ιστορία ως το «Ουγγρικό τραγούδι αυτοκτονίας» και απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες. Η ειρωνεία; Ο Seress και η κοπέλα του, αυτή που τον είχε αφήσει, αυτοκτόνησαν με τον ίδιο τρόπο, πηδώντας από το παράθυρο.