Οι τρεις Έλληνες τραγουδιστές που κατέκτησαν τον κόσμο
Έδωσαν αληθινό νόημα στη φράση «διεθνή καριέρα»
Δημοσίευση 27/6/2017 | 00:13
Η φράση "διεθνής καριέρα" έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής την προηγούμενη δεκαετία στην εγχώρια μουσική σκηνή, με εμπορικούς (κυρίως) τραγουδιστές να βλέπουν στα όνειρα τους τα video clip τους στο αμερικανικό MTV και αφίσες στο Λονδίνο για συναυλίες τους στην O2 Arena.
Πέρα από σποραδικές επιτυχίες στο εξωτερικό, αρκετά σημαντικές σε κάποιες περιπτώσεις, με τραγούδια τους να φτάνουν στην κορυφή των charts, κανένας και καμία δεν μπόρεσε να θεμελιώσει μια καριέρα έξω από την Ελλάδα. Οι λόγοι πολλοί, και σηκώνουν μεγάλη συζήτηση.
Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που με τη φωνή και το ταλέντο τους ξεπέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας και εκτόξευσαν την καριέρα τους διεθνώς, γνωρίζοντας τεράστια δισκογραφική επιτυχία.
Βρέθηκαν να ζουν, να δημιουργούν και να αναγνωρίζεται η αξία τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η πραγματικότητα διαφέρει από τη φαντασία, και αυτοί οι τρεις Ελληνες καλλιτέχνες όντως είδαν την φήμη τους να εξαπλώνεται παγκοσμίως, και το σημαντικότερο, να διατηρείται για πολλές δεκαετίες.
Ντέμης Ρούσσος
Ο Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από γονείς Ελληνες, μάλιστα η μητέρα του ήταν η γνωστή καλλιτέχνης της εποχής με το ψευδώνυμο Νέλλη Μασλούμ.
Μετά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα ο Ντέμης Ρούσσος συμμετέχει σε μουσικά συγκροτήματα χωρίς επιτυχία μέχρι το 1968 που με το συγκρότημα Aphrodite's Child, ως τραγουδιστής αλλά και μπασίστας γίνεται ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς διέθετε μια ιδιαίτερη χροιά φωνής που τον έκανε να ξεχωρίζει.
Το συγκρότημα μετά τη διεθνή του επιτυχία διαλύεται και ο τραγουδιστής συνεχίζει την καριέρα του μόνος πια κάνοντας σποραδικές ηχογραφήσεις.
Το 1970 μαζί με το έταιρο "παιδί της Αφροδίτης" Βαγγέλη Παπαθανασίου, κυκλοφορούν το δίσκο "Sex Power", και το 1977 το "Magic", ενώ καλύτερη συνεργασία τους αποδείχθηκε το "Race to the End", μια φωνητική προσαρμογή του μουσικού θέματος από το βραβευμένο με Oscar "Οι Δρόμοι της Φωτιάς", το οποίο στη συνέχεια κυκλοφόρησε και στα ισπανικά με τον τίτλο "Tu Libertad".
Το 1982 ο Ντέμης Ρούσσος συμμετείχε στο soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας Blade Runner.
Η πρώτη σόλο δισκογραφική επιτυχία ήρθε με το "We Shall Dance" που τον καθιέρωσε ως κορυφαίο τραγουδιστή πανευρωπαϊκά, κάνοντας την καριέρα του να εκτοξευθεί τη δεκαετία του '70, καθώς συνεχίστηκε με πολλούς επιτυχημένους δίσκους.
Ειδικά το τραγούδι "Forever and ever" ανέβηκε στην κορυφή πολλών ευρωπαϊκών charts το 1973.
Το 1974 κυκλοφορεί το "White Sails", μια αγγλική διασκευή του τραγουδιού "Άσπρα, Κόκκινα, Κίτρινα, Μπλε" του Δήμου Μούτση, με τον οποίο και συνεργάστηκε στη συνέχεια.
Μεγάλες επιτυχίες αποτέλεσαν τα τραγούδια "My Friend the Wind", "My Reason", "Velvet Mornings", "Goodbye My Love, Goodbye", "Someday Somewhere" και "Lovely Lady of Arcadia", τα οποία επανακυκλοφόρησε αργότερα σε διάφορες άλλες γλώσσες, ενώ το LP με τίτλο "Demis" έγινε χρυσό στην Αμερική.
Το 1980 τραγούδησε ντουέτο μαζί με τη Florence Warner και με τον Dick Morrissey στο σαξόφωνο το "Lost in Love" των Air Supply, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
To 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, δίνοντας μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, ενώ μέχρι μέχρι το 2015 που πέθενε συνέχισε με ηχογραφήσεις και περιοδείες.
Νάνα Μούσχουρη
H Ελληνίδα τραγουδίστρια που είδε την καριέρα της να σημειώνει τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια δίσκους, θεωρείται η πιο εμπορική τραγουδίστρια όλων των εποχών σε παγκόσμιο επίπεδο και η μόνη που συναγωνίζεται επί ίσοις όροις τους Beatles και τον Έλβις Πρίσλεϊ.
Η χαρακτηριστική σοπράνο φωνής της (γεννήθηκε με μόνο μία φωνητική χορδή), η ικανότητά της να τραγουδά πειστικά σε πολλές γλώσσες και η ποικιλία του ρεπερτορίου της, τη βοήθησε να χτίσει την αξιομνημόνευτη διεθνή καριέρα της.
H Nάνα Μούσχουρη γεννήθηκε στα Χανιά, όπου ο πατέρας της εργαζόταν ως μηχανικός προβολής ταινιών σε έναν τοπικό κινηματογράφο.
Οταν η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, η μικρή Νάνα ξεκίνησε σπουδές στο Ωδείο Αθηνών όπου δεν άργησε να δείξει το μουσικό της ταλέντο.
Το 1959, η Νάνα Μούσχουρη πήρε μέρος στο Α' Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού με δύο τραγούδια, το "Κάπου υπάρχει η αγάπη μου" του Μάνου Χατζιδάκι με το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο και το "Ξέρω κάποιο αστέρι" του Μίμη Πλέσσα, με το Τρίο καντσόνε που κέρδισε τη δεύτερη θέση.
Πριν φύγει οριστικά για το εξωτερικό και τη διεθνή της καριέρα, ερμήνευσε μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.
Το 1962, ο σπουδαίος τζαζίστας και παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς, που την είχε ακούσει στο Φεστιβάλ της Βαρκελώνης, την καλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ηχογραφήσει τον πρώτο αμερικάνικο δίσκο της με κλασικά αμερικάνικα τραγούδια και τίτλο "The girl from Greece sings". Λίγο αργότερα γνώρισε την πρώτη της επιτυχία στην Αγγλία με τη διασκευή του ποπ τραγουδιού "My Colouring Book". Το 1963 εγκαθίσταται μόνιμα στο Παρίσι και ηχογραφεί τον δίσκο "Mes plus belles chansons Grecques" με αποκλειστικά ελληνικά τραγούδια. Ο δίσκος αυτός θα της χαρίσει την πρώτη της διάκριση στη Γαλλία, το βραβείο "Charles Cros" της Γαλλικής Μουσικής Ακαδημίας.
To 1963 συμμετέχει στο διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι "A Force de Prier" για λογαριασμό του Λουξεμβούργου.
Το 1967 κυκλοφόρησε ένα από τους πιο σημαντικούς δίσκους της, το "Le Jour où la Colombe", που περιέχει πολλά σπουδαία τραγούδια του γαλλικού ρεπερτορίου της. Ηχογράφησε, επίσης, τη δική της εκδοχή του "Guantanamera" κι έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο Olympia, τον θρυλικό συναυλιακό χώρο του Παρισιού, με γαλλικά ποπ τραγούδια, ελληνικά τραγούδια και συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι. Το 1969 κυκλοφορεί το "Over and Over", ο πρώτος της δίσκος στην αγγλική αγορά που παραμένει στους πίνακες επιτυχιών περισσότερο από 100 εβδομάδες. Η δημοτικότητά της στην Αγγλία διαρκώς ανεβαίνει και τα εισιτήρια της πρώτης της συναυλίας στο περίφημο Albert Hall του Λονδίνου, εξαντλούνται μέσα σε λίγες ώρες.
Η Μούσχουρη πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ‘70 «στο δρόμο», δίνοντας συναυλίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και αυξάνοντας τη δημοτικότητα της. Στη Γαλλία, κυκλοφόρησε μία σειρά από επιτυχημένα άλμπουμ και ηχογράφησε την επιτυχημένη διασκευή της άριας «Habanera» από την όπερα του Μπιζέ «Κάρμεν», ντουέτο με τον Σερζ Λαμά. Στις γερμανόφωνες χώρες σημείωσε μεγάλη επιτυχία το άλμπουμ «Sieben Schwarze Rosen» (1975), όπως και στις αγγλόφωνες χώρες το «Book of Songs». Η δημοτικότητά της στις αγγλόφωνες χώρες θα αυξηθεί ακόμη πιο πολύ, όταν το BBC θα της εμπιστευθεί την τριετία 1971-1974 την παρουσίαση μιας σειράς μουσικών εκπομπών με τίτλο «Nana with Guests».
Το 1981 γνωρίζει μία ακόμη παγκόσμια επιτυχία με το τραγούδι «Je chante avec toi Liberté», βασισμένο στο χορωδιακό «Va Pansiero» από την όπερα του Βέρντι «Ναμπούκο». Το ερμήνευσε εκτός από τα γαλλικά, στα γερμανικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά και τα αγγλικά. Την ίδια χρονιά, τιμάται με το «Χρυσό Εισιτήριο», για περισσότερα από 100.000 εισιτήρια που πωλήθηκαν μέσα σε λίγες μέρες στην περιοδεία της στη Γερμανία.
Το καλοκαίρι του 1984 με πρόσκληση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τα 10 χρόνια της αποκατάστασης της δημοκρατίας, η Μούσχουρη επιστρέφει ύστερα από απουσία 20 ετών στην Αθήνα, όπου πρωτοξεκίνησε τη μεγάλη καριέρα της. Στις 23 και 24 Ιουλίου τραγουδά στο κατάμεστο Ηρώδειο, κάτω από την Ακρόπολη, συναυλία που συχνά δηλώνει ότι θα παραμείνει για πάντα η πιο γλυκιά της ανάμνηση στη σκηνή. Από τότε, αποφασίζει να ηχογραφήσει νέους δίσκους στα ελληνικά και κυκλοφορεί «Η ενδεκάτη εντολή» του Γιώργου Χατζηνάσιου σε στίχους του αγαπημένου της φίλου Νίκου Γκάτσου.
Το 1994 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Το 1999, η Νάνα ολοκληρώνει τη θητεία της στο Ευρωκοινοβούλιο με μια σημαντική επιτυχία. Το πρόγραμμα - πλαίσιο «Πολιτισμός 2000-2004», του οποίου ήταν εισηγήτρια, υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.
Το 2003 παντρεύτηκε ύστερα από μακροχρόνιο δεσμό τον Γάλλο μουσικό παραγωγό Αντρέ Σαπέλ και το 2004 ξεκίνησε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την «Παγκόσμια Αποχαιρετιστήρια Περιοδεία» (Farewell World Tour). Το 2008 η περιοδεία της ολοκληρώνεται στην Ελλάδα.
Τον Οκτώβριο του 2011 κυκλοφορεί ένα ακόμη δίσκο στα ελληνικά με τίτλο «Τραγούδια από τα Ελληνικά Νησιά». Στο δίσκο συμμετέχουν οι: Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσα Θεοδωρίδου, Έλενα Παπαρίζου και Νίκος Αλιάγας, ενώ το εξώφυλλο έχει σχεδιάσει ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ.
Το 2013 ξεκίνησε μία νέα περιοδεία («Happy Birthday Tour») για να γιορτάσει τα ογδόντα της χρόνια. Στις 14 Ιουλίου 2014 έκανε μία ακόμη στάση στο Ηρώδειο.
Βίκυ Λέανδρος
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1949 και μετακόμισε στη Γερμανία με τους γονείς της το 1959, όπου και πήρε μαθήματα κιθάρας, φωνητικής, μπαλέτου, χορού και κίνησης.
Το επίθετό της το πήρε από το μικρό όνομα του συνθέτη πατέρα της που λεγόταν Λέανδρος.
Η επαγγελματική της ενασχόληση με το τραγούδι ξεκίνησε το 1965 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τραγουδώντας σε πολλές γλώσσες.
Το πρώτο της τραγούδι ηχογραφήθηκε το 1965 στη Γερμανία, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστή δύο χρόνια αργότερα με το L'Amour Est Bleu, με το οποίο συμμετείχε στo Φεστιβάλ της Eurovision.
Το 1972 στη δεύτερη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, κερδίζει το πρώτο βραβείο με το τραγούδι Après Toi, εκπροσωπώντας και αυτή το Λουξεμβύργο, το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία και έκανε ρεκόρ πωλήσεων με 6 εκατομμύρια singles παγκοσμίως.
Ακολούθησαν δεκάδες δίσκοι στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, γιαπωνέζικα, ιταλικά, ισπανικά και ελληνικά.
Έχει κάνει πωλήσεις άνω των 100 εκατομμυρίων δίσκων διεθνώς με συνολικά 450 εκδόσεις δίσκων, CD και DVD και έχει λάβει δεκάδες βραβεία όπως τα Golden Statue (Ιαπωνία), Golden Europa (Γερμανία) και Ξένιος Δίας (Ελλάδα), ενώ πολλοί δίσκοι της έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι.
Το 1982 παντρεύτηκε με το Έλληνα επιχειρηματία Ιβάν Ζησιάδη, με το οποίο έκανε ένα γιο, τον Λέο, ενώ από τον δεύτερο γάμο της, με τον Έννο φον Ρούφιν (βαρώνος παρακαλώ) απέκτησε 2 κόρες.
Το 2001 προτάθηκε για υπουργός πολιτισμού στο Αμβούργο και το 2006 προτάθηκε επίσης για υποψήφια υπουργός πολιτισμού στο Βερολίνο.
Τον Οκτώβριο του 2006 έθεσε υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του Πειραιά, στις οποίες και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος αναλαμβάνοντας Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων.