Μοσκοβισί: Επιτυχής μεν η συμφωνία αλλά...
Δύσκολη η πρόβλεψη για το πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές
Δημοσίευση 26/6/2017 | 07:56

«Υπάρχουν πολύ λίγα σε επίπεδο νέων πολιτικών που θα απαιτούσαν ευρεία νομοθέτηση. Υπάρχουν επίσης λίγα που απαιτούνται με όρους δημοσιονομικών μέτρων», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί. Εν όψει της τρίτης αξιολόγησης ο επίτροπος μιλά για «λίγα» νέα μέτρα παρότι παραδέχεται ότι «το πακέτο των μέτρων που έχει υιοθετηθεί είναι επαρκές ώστε η Ελλάδα να επιτύχει και να διατηρήσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ».
Η διατύπωση του κ. Μοσκοβισί αποτελεί εκ των πραγμάτων πηγή ανησυχίας καθώς, όπως φάνηκε -και- κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, η έννοια των δημοσιονομικών μέτρων είναι πλέον ταυτόσημη με τις παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας, των συντάξεων και της κοινωνικής πρόνοιας.
Παρότι δεν προχωράει σε λεπτομέρειες, ο Γάλλος επίτροπος λέει ξεκάθαρα ότι απαιτείται «περαιτέρω προσοχή» για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων, την πλήρη ενεργοποίηση του EΦKA καθώς και νέες μεταρρυθμίσεις στην υγεία.
Ξεκλειδώνοντας τον γρίφο της τρίτης αξιολόγησης δίνει έμφαση στην υλοποίηση όσων ψήφισε η κυβέρνηση στην πρώτη και τη δεύτερη, όπως «ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης».
Λίγο μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο κ. Μοσκοβισί αποφεύγει να προσδιορίσει με σαφήνεια τον χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές. Μιλώντας για το θέμα προβλέπει ότι «θα μπορούσε να συμβεί στο εγγύς μέλλον», υποστηρίζει ότι οι εκταμιεύσεις από τις επόμενες αξιολογήσεις είναι αναγκαίες για να χτιστούν ταμειακά αποθέματα ασφαλείας εν όψει της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος και επισημαίνει ότι μια αξιολόγηση που θα τελειώσει γρήγορα έχει μεγάλη σημασία για να την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
"Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης ήταν ένα κρίσιμο βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της πλήρους επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές ως το τέλος αυτού του προγράμματος. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία συμφωνήθηκαν τον περασμένο Μάιο, εφαρμόζονται ήδη και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. To Εurogroup έχει προσδιορίσει πλέον περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα μπορούν να εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και είναι πολύ φιλόδοξα - ανεξάρτητα από το τι μπορούν να πουν ορισμένοι επικριτές.
Είναι δύσκολο να πεις πότε ακριβώς η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές, από το ελληνικό γραφείο διαχείρισης χρέους (OΔΔΗΧ) και από τη συνεχή επαφή μεταξύ των Αρχών και των δρώντων στις αγορές. Ωστόσο, συμμερίζομαι την άποψη ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο εγγύς μέλλον.
Η διαρκής εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων και η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης -η οποία θα πρέπει να στηρίξει το momentum για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη- θα στείλουν ασφαλώς ένα ισχυρό μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα. Υποστηρίζω πλήρως τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές και να επιστρέψουν στη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα."