Ο φονικός καύσωνας του 1987 στην Ελλάδα που σκότωσε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους
Για περισσότερη από μια εβδομάδα η θερμοκρασία ήταν στους 44 βαθμούς Κελσίου
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 28/6/2017 | 00:17
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι γνωστό ό,τι οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν ψηλά και πολλές φορές στις μεγάλες πόλεις η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω του νέφους που τις καλύπτει.
Όσοι είναι τυχεροί χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά τους, ενώ για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι δήμοι ανοίγουν κλιματιζόμενους χώρους.
Αυτό δε θα συνέβαινε όμως, αν στις 22 Ιουλίου του 1987 δεν είχε ξεκινήσει η εβδομάδα του φονικού καύσωνα, που έσπειρε χιλιάδες θανάτους στην Αττική και έστειλε άλλους τόσους ανθρώπους στο νοσοκομείο.
Μάλιστα, εκείνες τις ημέρες η κατάσταση ήταν τόσο τραγική, που είχαν γεμίσει όλα τα νοσοκομεία και τα πτώματα των νεκρών τοποθετούνταν μέχρι και σε βαγόνια - ψυγεία του ΟΣΕ.
Για 8 ολόκληρες ημέρες η θερμοκρασία έμενε σταθερή στους 44 βαθμούς Κελσίου, χωρίς να υπάρχει δείγμα δροσιάς ούτε τα βράδια στην Αθήνα, αφού το θερμόμετρο δεν έπεφτε κάτω από τους 30. Το φαινόμενο ενίσχυε και το παχύ της νέφος, που δεν έφευγε.
Αρχικά, τις πρώτες ημέρες κανείς δεν είχε φανταστεί ότι θα ακολουθούσε κάτι τόσο τραγικό και όλοι θεωρούσαν ότι ο καύσωνας θα υποχωρούσε άμεσα. Ήδη όμως, σε δημοσίευμα της εφημερίδας "τα Νέα" στις 22/07/1987 είχαν αναφερθεί οι 4 πρώτοι θάνατοι εξαιτίας του.
Λόγω του ό,τι οι άτυχοι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους υπέφεραν από προβλήματα υγείας, ο κόσμος δεν ανησύχησε τόσο, μέχρι που τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή.
Στις 25 Ιουλίου σήμανε συναγερμός σε όλην τη χώρα, η οποία θρηνούσε ήδη 300 νεκρούς από τον καύσωνα, ενώ σχετικό ρεπορτάζ εκείνων των ημερών ανέφερε ό,τι τα νοσοκομεία έφτασαν σε σημείο να μη χωράν του νεκρούς και ό,τι ο στρατός παραχώρησε τους νεκροθαλάμους του, για την αποθήκευση των πτωμάτων.
Την επόμενη ημέρα, άψυχα κορμιά που κάηκαν από τη ζέστη ξεκίνησαν να τοποθετούνται μέχρι και σε βαγόνια - ψυγεία του ΟΣΕ, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη φρίκη στον κόσμο.
Μετά την έβδομη ημέρα, ευτυχώς η θερμοκρασία ξεκίνησε να πέσει, μέχρι τότε όμως είχε ήδη παρασύρει 1300 ανθρώπους στο θάνατο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ 1115 από αυτούς, ήταν από την Αθήνα.
Από την άλλη πλευρά, ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ό,τι οι νεκροί ήταν περισσότεροι από 1.500, όμως τα στοιχεία αυτά ποτέ δεν ήρθαν στη δημοσιότητα για πολιτικούς λόγους, όπως είχε ειπωθεί.
Ό,τι και αν ισχύει για τον αριθμό των νεκρών, το αποτέλεσμα είναι ό,τι ο καύσωνας του 1987 σκόρπισε τον τρόμο και κατάφερε να μείνει στην ιστορία της χώρας, σαν μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που την έπληξαν.