Για ποιο λόγο οι Πορτογάλοι διατηρούν το κεφάλι του μεγαλύτερου serial killer της χώρας;
Το βλέμμα του τρομάζει ακόμα
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
4/7/2017 | 13:04
Εκτελέστηκε το 1841, αλλά μέχρι και σήμερα συνεχίζει να προκαλεί τρόμο. Ο λόγος για το διαβόητο serial killer της Πορτογαλίας, Ντιόγκο Άλβες, που το κεφάλι του μετά τον απαγχονισμό του, διατηρείται ακόμα μέσα σε ειδικό βάζο, και εξετάζεται από τους επιστήμονες για να μελετηθεί η ανατομία του εγκεφάλου εγκληματιών.
Μετακόμισε στη Λισαβόνα πολύ μικρός για να δουλέψει ως υπηρέτης σε σπίτι αριστοκρατικής οικογένειας. Η απείθαρχη συμπεριφορά του, τον οδήγησε στο δρόμο, όπου ξεκίνησε τις παρανομίες για να ζήσει. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος σωματικά, κατάφερε να γίνει ο φόβος και τρόμος της πρωτεύουσας, λόγω του πολύ εύστροφου τρόπου που λειτουργούσε.
Ο Ντιόγκο Άλβες, έστηνε καρτέρι στους βραδινούς ταξιδιώτες τους έκλεβε, αλλά δεν σταματούσε στις ληστείες. Τους βασάνιζε και μετά τους πετούσε από ύψος 65 μέτρων. Σε διάστημα 3 ετών σκότωσε 70 άτομα, χωρίς ποτέ κανείς να τον υποψιαστεί. Ο λόγος ήταν πολύ απλός, οι αρχές πίστευαν ότι και οι 70 απλά αυτοκτόνησαν.
Η απληστία τον έκανε να γυρίσει στη πόλη. Έτσι ξεκίνησε τις ληστείες σε σπίτια πλουσίων, ενώ η μοιραία για αυτόν ληστεία, ήταν όταν σκότωσε την τετραμελή οικογένεια που βρισόταν μέσα. Συνελήφθη, αφού όλη η αστυνομία της χώρας τον κυνηγούσε. Καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού.
Τότε όμως ένας γιατρός του πανεπιστημίου της Λισαβόνας, πρόσεξε το βλέμμα του, και ζήτησε να μη θαφτεί το πτώμα του δολοφόνου.
Οι ερευνητές πίστεψαν πως είχαν έναν σωστό θησαυρό στα χέρια τους, έτοιμο να τους αποκαλύψει ποια μορφικά στοιχεία του κρανίου ήταν αυτά που ευθύνονταν για την απόλυτη μοχθηρότητά του.
Κι έτσι το κεφάλι απομακρύνθηκε από το υπόλοιπο νεκρό του σώμα και διατηρήθηκε μέσα στο βάζο για όλες αυτές τις δεκαετίες. Πειστήρια πάντως για τις έρευνες που έγιναν υποτίθεται στο κρανίο του ή για τα εξαγόμενά τους δεν υπάρχουν, κάνοντας αρκετούς ιστορικούς να υποθέσουν ότι ο εγκέφαλος του διαβόητου serial killer δεν μελετήθηκε ποτέ!