Οι 4 συμβουλές ζωής που δίνει η Ελληνίδα ερευνήτρια της NASA
Μοιράζεται μαζί μας όσα τη βοήθησαν να φτάσει στη κορυφή
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
18/7/2017 | 00:17
Η Ελένη Αντωνιάδου, η ελληνίδα ερευνήτρια της NASA, με το λαμπερό χαμόγελο, κάνει καθημερινά υπερήφανους τους Έλληνες, με τις τεράστιες επιτυχίες που σημειώνει στο χώρο των επιστημών. Δεν ξεχνάει την καταγωγή της, δεν δέχεται αρνητικά σχόλια για τους Έλληνες, και τιμάει με τη χώρα που ήταν εκεί στα πρώτα της βήματα.
Η Ελένη Αντωνιάδου από τη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στη χώρα μας πάνω στη Πληροφορική στη Βιοϊατρική, και στη συνέχεια το 2009 έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη "Βιομηχανική", "Νανοτεχνολογία και Αναγεννητική Ιατρική" και στη "Διοίκηση Επιχειρήσεων για Βιοεπιστήμονες" στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Η έρευνα της επικεντρώνεται στις μεταμοσχεύσεις χωρίς δωρητές. Αντιλήφθηκε από μικρή ότι οι δωρητές οργάνων είναι ελάχιστοι, μπροστά στη ζήτηση, και οραματίστηκε μεταμοσχεύσεις με τεχνητά όργανα, μια ιδεά που θα λύσει το πρόβλημα εκατομμυρίων ανθρώπων, που περιμένουν το θαύμα σε μια λίστα.
Στο πανεπιστήμιο την πίστεψαν από τη πρώτη στιγμή, αλλά όλοι υποκλίθηκαν στο μυαλό της και την επιμονή της, όταν έγινε η πρώτη πετυχημένη μεταμόσχευση τεχνητής τραχείας στην ιστορία της ιατρικής σε έναν νέο ασθενή που έπασχε από τελικό στάδιο καρκίνου, χαρίζοντάς του τη ζωή.
Το 2012, η NASA την επέλεξε ανάμεσα σε 1.200 φοιτητές για να φοιτήσει στη NASA Academy και συγκεκριμένα, στον τομέα Βιοεπιστημών, Νανοτεχνολογίας και Εξερεύνησης του πλανήτη Άρη.
Το 2013, ανακηρύχθηκε Γυναίκα της Χρονιάς στα FDM Everywoman Technology Awards και ένα χρόνο αργότερα βραβεύτηκε με το Cartier Women’s Initiative Award για τη συμβολή της στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας.
Σήμερα είναι συν-ιδρύτρια της startup "Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές" (Transplants Without Donors), με στόχο την μεταμόσχευση με τεχνητά όργανα.
Παρά το πιεσμένο της πρόγραμμα δεν ξεχνάει ποτέ τους φίλους της και μέσω των κοινωνικών δικτύων μοιράζεται τη σοφία της δίνοντας 4 συμβουλές που μπορεί να σας εμπνεύσουν:
1. Το να δουλεύεις περισσότερες ώρες από όσες ξοδεύεις για να ζεις δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.
2. Το burn out δεν γίνεται μόνο λόγω φόρτου εργασίας, γίνεται γιατί ο φόρτος εργασίας είναι πιο μεγάλος από το κίνητρο για τη δουλειά.
3. Ίσως, το μόνο πράγμα πιου σε κρατάει πίσω από το να τα καταφερεις δεν είναι οι ευκαιρίες, αλλά η ανάθεση αρμοδιοτήτων και η ομαδική δουλειά.
4. Η επιλογή των κατάλληλων συνεργατών έχει θεμελιώδη αξία. Και η επιλογή συντρόφου ζωής θα μπορούσε, θα έπρεπε και πρέπει να είναι η πιο σημαντική απόφαση που θα πάρετε, αν δεν ορίσετε τις προτεραιότητές σας με μυωπικό όραμα.