Η ιστορία της «χρυσής» Κατερίνας Στεφανίδη
Πόσα ξέρουμε για την πρωταθλήτρια;
Δημοσίευση 7/8/2017 | 09:39
Είναι η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ποια είναι η ιστορία της Κατερίνας Στεφανίδη και πώς έφτασε ως εδώ;
Η Κατερίνα Στεφανίδη γεννήθηκε στην Αθήνα, και φοίτησε στο 1ο γυμνάσιο της Παλλήνης όπου και κέρδισε τα εθνικά πρωταθλήματα. Το "μικρόβιο" της γυμναστικής της το μετέδωσαν οι γονείς της, οι οποίοι ήταν στην Εθνική Ομάδα.
"Από τα 6 μου χρόνια ξεκίνησα με τον στίβο – τρέξιμο και άλμα εις μήκος. Προερχόμενη από οικογένεια που ασχολούνταν ενεργά με τον αθλητισμό με ενθάρρυναν να ασχοληθώ με κάτι που μου αρέσει από πολύ μικρή ηλικία. Το φθινόπωρο του 2000, όταν ήμουν 10 χρονών ξεκίνησα να προπονούμαι στο άλμα επί κοντώ σε ερασιτεχνικό επίπεδο".
Βλέποντας το βιογραφικό της και τις επιδόσεις της θα έλεγε κανείς πως η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε σταδιακά και με μέθοδο κάθε της μετάλλιο. Μπορούμε να φανταστούμε πως κάτι τέτοιο φαινόταν από την αρχή μιας και στα σχολικά ρεκόρ ήταν πρώτη και κέρδισε το 2006 το χρυσό μετάλλιο στη Γυμνασιάδα. Μεγαλώνοντας άρχισε να κατακτά και άλλα μετάλλια ενώ έσπαγε διαρκώς προηγούμενα ρεκόρ.
Σπάζοντας ρεκόρ
Στα 15 της εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στο Μαρακές όπου και κέρδισε με 4,30.
Μετά από δύο ακόμη μετάλλια κέρδισε υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Stanford και ξεκίνησε να αγωνίζεται με τους Stanford Cardinals.
"Το βασικό συστατικό της επιτυχίας μου είναι ότι αθλούμαι για τον εαυτό μου και όχι μόνο για να ευχαριστήσω τον κόσμο"
To 2011, ήταν δεύτερη στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα (NCAA) κλειστού στίβου, με 4,40 και βγήκε τρίτη στo Αμερικάνικο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου (NCAA) με 4.40 μ. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βγήκε δεύτερη και τρίτη στην Πανεπιστημιάδα στην Κίνα!
Στα 19 έφτασε την τρίτη θέση στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα (NCAA) κλειστού στίβου με 4.35.
Το 2012 ήταν μια πολύ δυνατή χρονιά για εκείνη. Κατέκτησε νέο μετάλλιο, και έγινε πρωταθλήτρια στο Pac-12, έγινε πρωταθλήτρια στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα και έσπασε το ρεκόρ της τον Ιούλιο του 2012 στην California, που είναι και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για κάτω των 23 ετών.
To 2014 διαγωνίσθηκε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων που έγινε στο Ταλίν, εκπροσωπώντας την Ελλάδα και κερδίζοντας με άλμα στα 4,55μ.
Μία εβδομάδα πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατάφερε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το προσωπικό της ρεκόρ με ένα μεγάλο άλμα στα 4,71 που ισοφάρισε και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για τον ανοικτό στίβο.
Κανένα ρεκόρ δεν με εφησυχάζει, γιατί τα ρεκόρ είναι πάντα για να σπάνε! Η αποτυχία είναι η δεύτερη όψη του νομίσματος, η πιο «πικρή», που χρειάζεται όμως να τη βιώσεις για να δεις τα λάθη και τις αδυναμίες σου και να τα διορθώσεις.
Στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2014 πέτυχε το καλύτερο της αποτέλεσμα κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο με άλμα στα 4,60μ. Και άλλα μετάλλια ακολούθησαν...
Το 2015, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Πράγας κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο με 4.75 μ. Το 2016 κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στις ΗΠΑ και το χρυσό μετάλλιο στους Θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο με άλμα στα 4.85 μ. Οι επιδόσεις της βελτιώνονται διαρκώς!
Και ο χρόνος μετρά υπέρ της...
Στις 4 Μαρτίου 2017 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι με άλμα στα 4.85 και αυτό το καλοκαίρι, στις 6 Αυγούστου 2017 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στο Λονδίνο με άλμα στα 4.91.
Πέρα από τον αθλητισμό
Έχει σπουδάσει Βιολογία στο Στάνφορντ και έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στην Νευροψυχολογία. Αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα της Ψυχολογίας της Dr Τζίν Α. Μπρούερ και προπονείται υπο την καθοδήγηση του Ολυμπιονίκη Νίκ Χάισονγκ. Μια τυπική της μέρα περιλαμβάνει σαφώς προπόνηση, αλλά και άλλες δουλειές όπως ανακαινίσεις σπιτιών!
"Πέρσι που ήμουν στο πανεπιστήμιο τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα αφού έπρεπε να είμαι στο πανεπιστήμιο από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και μετά να πρέπει να προπονηθώ πριν νυχτώσει και δεν βλέπω τίποτα πια (γιατί έκανα προπόνηση σε ανοιχτό όλο το χρόνο). Φέτος τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αφού ξυπνήσουμε και φάμε, πάμε κατευθείαν προπόνηση και μετά την προπόνηση βοηθάω τον άντρα μου στο σπίτι. Ο άντρας μου κάνει ανακαινίσεις σπιτιών, στα οποία μένουμε μέσα οπότε προσπαθώ να τον βοηθώ σε ό,τι μπορώ να κάνω και ότι δεν είναι επικίνδυνο" έχει πει στο περιοδικό Shape.
Υπάρχει χρόνος για προσωπική ζωή και κατά πόσο ο πρωταθλητισμός της περιόρισε τις δυνατότητες για άλλες ασχολίες; H ίδια απαντά:
"Με σωστή οργάνωση και προγραμματισμό υπάρχει χρόνος για όλα. Προσωπικά, επειδή κάνω άλμα επί κοντώ από τα δέκα μου, πλέον, μου φαίνεται κάτι πολύ φυσικό, το οποίο είναι μόνιμα μέσα στην καθημερινότητα μου. Σε προσωπικό επίπεδο ο πρωταθλητισμός δεν με περιόρισε ούτε ως προς την προσωπική μου ζωή ούτε ως προς την εκπαίδευση μου. Σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο ότι ο σύζυγός μου είναι και προπονητής μου οπότε περνάμε πολύ χρόνο μαζί καθημερινά".
Σε συνέντευξή της ρωτήθηκε πώς θα της φαινόταν αν η κόρη της κάποτε της έλεγε πως θα ήθελε να ασχοληθεί κι αυτή με το άθλημά της. "Ένα από τα μεγάλα μου όνειρα είναι κάποια στιγμή μεγαλώνοντας, να καταφέρω να φτιάξω σωστά οργανωμένες εγκαταστάσεις για το άλμα επί κοντώ και να καταφέρω να εμπνεύσω ακόμα περισσότερα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το άθλημα. Αν η κόρη μου ήθελε να ακολουθήσει τον πρωταθλητισμό θα ήμουν πολύ χαρούμενη και υπερήφανη. Σίγουρα με την προϋπόθεση ότι θα ήταν και δική της επιθυμία".