Γιατί οι Αιθίοπες στη Μόρια γιόρτασαν τη Πρωτοχρονιά του 2010;
Φωτογραφίες από τους εορτασμούς
Δημοσίευση 12/9/2017 | 00:05
Ευτυχισμένο το 2010! Αν βρισκόσασταν στη Μόρια θα μπερδευόσασταν και θα ελέγχατε το ημερολόγιο.
Οι περίπου 100 πρόσφυγες από την Ερυθραία και την Αιθιοπία που μένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, γιόρτασαν χθες το βράδυ τον ερχομό της καινούριας χρονιάς.
Παραδοσιακή μουσική, χορός και τοπικά εδέσματα γέμισαν τη νύχτα στη Μόρια, και οι πρόσφυγες ξέχασαν για λίγο το γολγοθά που έχουν περάσει. Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι κόπτες Χριστιανοί, και χωρίς να προκαλέσουν διοργάνωσαν μια γιορτή για να υποδεχτούν το 2010. Αυτό συνέβη γιατί το αιθιοπικό ημερολόγιο είναι γνωστό ως «Γκεέζ» ημερολόγιο. Αποτελεί το κύριο ημερολόγιο της Αιθιοπίας και το λειτουργικό ημερολόγιο των χριστιανών της Ερυθραίας, πλην των Καθολικών.
Το Γκεεζ στηρίζεται στο παλαιότερο Αλεξανδρινό ή Κοπτικό ημερολόγιο, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται στο ακόμα παλαιότερο αιγυπτιακό ημερολόγιο. Το χάσμα που υπάρχει, των επτά με οκτώ ετών μεταξύ του αιθιοπικού και του Γρηγοριανού ημερολογίου έχει τις ρίζες του στους εναλλακτικούς υπολογισμούς στη προσπάθεια του καθορισμού της ημερομηνίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Όπως και το κοπτικό ημερολόγιο, το αιθιοπικό ημερολόγιο έχει δώδεκα μήνες, 30 ημερών ο καθένας, συν πέντε ή έξι επαγόμενες ημέρες (συνήθως αποκαλούνται ως ένας δέκατος τρίτος μήνας). Η πρώτη ημέρα του αιθιοπικού έτους για έτη μεταξύ 1901 και 2099 είναι η 11 Σεπτεμβρίου του γρηγοριανού ημερολογίου ή η 12η Σεπτεμβρίου του Γρηγοριανού ημερολογίου, στα έτη που προηγούνται του Γρηγοριανού δίσεκτου έτους.