Κάθε πράγμα στον καιρό του, αλλά ποτέ κολιός τον Αύγουστο
Τι συμβουλεύει το WWF
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 10/8/2012 | 00:00
«Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός» λέει η παροιμία, όμως το WWF προτρέπει να το ξανασκεφτούμε, αν θέλουμε να βοηθήσουμε στην αναπαραγωγή των κολιών!
Όπως επισημαίνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, τον Αύγουστο είναι η περίοδος στην οποία αναπαράγεται ο κολιός και ως εκ τούτου πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωσή του, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό του.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, η αλίευση και κατανάλωση ψαριών σε λάθος εποχή και κάτω από τα επιτρεπόμενα μεγέθη είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των ψαριών που κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες.
Και αν αναρωτιέστε γιατί τελικά η παροιμία λέει πως πρέπει να φας κολιό τον Αύγουστο, η απάντηση είναι πως «Επειδή ο κολιός αναπαράγεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αυτή την περίοδο είναι παχύς, δηλαδή πολύ λιπαρός, γεμάτος αυγά και νόστιμος», όπως αναφέρει ο υπεύθυνος θαλασσίων προγραμμάτων του WWF Ελλάς, Γιώργος Παξιμάδης
Σύμφωνα με την υδροβιολόγο Αναστασία Μήλιου από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος», ο μέγιστος αριθμός αλίευσης του κολιού πραγματοποιήθηκε το 1994, όταν ψαρεύτηκαν περίπου 15.000 τόνοι κολιού.
«Έκτοτε σημειώνεται μεγάλη μείωση, αφού πρόκειται για είδος που είναι υπεραλιευμένο, κυρίως στις Κυκλάδες και το Βόρειο Αιγαίο» σημειώνει η κυρία Μήλιου.
Το WWF Ελλάς δημιούργησε το «Fishtips», ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους ενδιαφέρονται για την αλιεία, στο οποίο παρουσιάζονται κάποια από τα πιο εμπορικά ελληνικά ψάρια, τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη προς κατανάλωση, όπως αυτά ορίζονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, και η εποχή αναπαραγωγής τους (όπως αυτή προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας).