ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ρωτήσαμε 4 Έλληνες του εξωτερικού τι τους λείπει από την πατρίδα
Πως περνούν, τι τρώνε, τι τους λείπει ή και όχι από την Ελλάδα
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
8/11/2017 | 16:51
Μετά από πολύ ή λίγη σκέψη, έβγαλαν εισιτήρια, μάζεψαν τα πράγματα τους και έφυγαν για χώρες μακρινές. Στη μέση της δεύτερης δεκαετίας της ζωής τους ή και λίγο παραπάνω, αποφάσισαν να εξερευνήσουν μεγάλες ή και μικρότερες ευρωπαϊκές πόλεις, να σπουδάσουν και να δουλέψουν.
Παρακάτω, μπορείς να διαβάσεις τι κάνουν και πως περνούν στις νέες τους γειτονιές, τους λόγους που αποφάσισαν να κάνουν να αλλάξουν τη ζωή τους, αλλά και να δεις αν τελικά η Ελλάδα είναι αναντικατάστατη.
Γνώρισε τους!
Χρήστος 27, Λονδίνο
1. Γιατί έφυγες από την Ελλάδα;
Γιατί είχα βαρεθεί/κουραστεί με την ζωή στην Ελλάδα σε κάθε τομέα.
2.Που είσαι τώρα και τι κάνεις;
Λονδίνο και γίνομαι πολίτης του κόσμου.
3. Εδώ ή εκεί και γιατί;
Εδώ προς το παρόν γιατί περνάω καλά!
4. Παίζει σενάριο επιστροφής;
Γιατί όχι; Όταν και αν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Δημήτρης 27, Στοκχόλμη
1. Γιατί έφυγες;
Ξέρεις αυτό συναίσθημα που λέμε, δεν με χωράει ο τόπος. Αυτό έχω εγώ, ήθελα να δω τι μπορώ να κάνω εκεί έξω, να προσπαθήσω να γίνω ένας ακόμη επιτυχημένος Έλληνας του εξωτερικού, όχι για να βγάλω πολλά ευρώ αλλά για να νιώσω πως κάνω κάτι για εμένα.
2. Που είσαι τώρα και τι κάνεις;
Η χάρη μου έφτασε στην Σουηδία. Για τους Έλληνες η Σκανδιναβία είναι εως κ εξωτική. Ήρθα πριν από περίπου 2,5 χρόνια, έκανα ένα μεταπτυχιακό και τώρα δουλεύω στα Αγγλικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μια Σουηδική εταιρία.
3. Δυσκολεύτηκες να αφήσεις την πατρίδα;
Δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα να αφήσω την χώρα, πάντα ήθελα να δω τι υπάρχει εκεί έξω, το δύσκολο ήταν όταν έδωσα την τελευταία αγκαλιά έξω από το αεροδρόμιο και σκέφτεσαι, τι πήγα και έκανα! Αλλά δεν υπήρχε επιστροφή, δάγκωσα τα χείλη και πήγα για το check in.
4. Το χειρότερο πράγμα που σου συνέβη έξω;
Το χειρότερο πράγμα που μου συνέβη είναι, εγώ με τρεις βαλίτσες πρώτη μέρα στην Σουηδία και βροχή. Τώρα που το σκέφτομαι είναι αστείο, αλλά θυμάμαι τότε αυτές οι βαλίτσες ήταν ασήκωτες και εγώ με δυο χέρια να τις τραβολογάω πέρα δώθε μέχρι το χόστελ μου. Θυμάμαι ο κόσμος απέφευγε να κοιτάξει αλλά ήταν πολύ αστείο θέαμα. Βέβαια εγώ ήμουν ο μόνος που δεν γελούσε, κατά ιδρωμένος, βρεγμένος και με ηθικό ακμαίο συνέχιζα.
Άλεξ 28, Βαρκελώνη
1. Γιατι εφυγες;
Έφυγα για λόγους κοινωνικούς και οικονομικούς.
2. Που είσαι και τι κάνεις τώρα;
Είμαι Βαρκελώνη και δουλεύω σε μια startup σαν προγραμματιστής.
3. Είσαι καλύτερα εκεί;
Είμαι πολύ καλύτερα από την πρώτη μέρα.
4. Το φαγητό λέει τίποτα;
Το φαγητό είναι αυτό που μου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα. Σαν τις ταβέρνες, τσιπουροκατάσταση και τη μπουγάτσα, δεν έχει.
5. Η πατρίδα σου λείπει;
Μου λείπει η οικογένεια και η γλώσσα, κάνω εδώ παρέα και με Έλληνες αλλά το να ζείς σε ένα μέρος με άλλες παραδόσεις και στοιχεία από τα δικά σου, είναι αρκετά διαφορετικό.
Βαρβάρα (σχεδόν) 25, Παρίσι
1. Γιατί έφυγες;
Έφυγα γιατί ήθελα εδώ και κάποια χρονιά να κάνω μεταπτυχιακό πάνω σε έναν τομέα αρκετά εξειδικευμένο, ο οποίος στην Ελλάδα ακόμα δεν προσφέρει επιλογές για σπουδές ή επαγγελματική απορρόφηση και εξέλιξη. Πολιτιστικό μάνατζμεντ, μία έννοια αρκετά παρεξηγημένη, με τους επαγγελματίες που σχετίζονται με το χώρο να νομίζουν πως δεν υπάρχει απαραίτητα ανάγκη για άτομα με την σχετική εμπειρία/background, αλλά πως ο καθένας μπορεί να αναλάβει σχετικές αρμοδιότητες αν έχει ασχοληθεί με επικοινωνία ή μάρκετινγκ ή αν απλά να του αρέσουν οι χώροι τέχνης.
Εννοείται πως το σχέδιο είναι μετά τις σπουδές να ξεκινήσω δουλειά εδώ, να πάρω γνώσεις και εμπειρίες, νέες ιδέες, σημερινές και όχι χιλιοδοκιμασμένες, σε οργανισμούς που θέλουν να αναπτυχθούν και ψάχνουν την καινοτομία στα νέα άτομα και τους δίνουν ευκαιρίες.
2. Που είσαι τώρα και τι κάνεις;
Αυτή τη στιγμή λοιπόν είμαι στο Παρίσι και κάνω ένα μεταπτυχιακό πάνω στην επικοινωνία και τον πολιτισμό, στις πολιτιστικές βιομηχανίες, το οποίο επέλεξα να κάνω σε μια χώρα οπού το σύστημα τους απαιτεί κριτική σκέψη και προσέγγιση, με καθηγητές απίστευτα προθύμους, ενεργούς ως επαγγελματίες, και με δωρεάν δημοσιά φοίτηση χωρίς δίδακτρα πέρα από κάποια διοικητικά fees.
3. Σου λείπει η πατρίδα;
Η ζωή εδώ είναι απίστευτα καλή, ειδικά για κάποιον που αλλάζει χώρα για τους σωστούς λογούς όταν είναι έτοιμος, οπότε μπορώ να πω πως είμαι αρκετά ευχαριστημένη και πως δε μου λείπει η Ελλάδα όσον αφορά αυτά τα πράγματα.
Μου λείπουν κάποιες ευκολίες στην καθημερινότητα, οι οποίες όμως βασίζονται σε οικειότητα που εδώ μεταφράζεται σε τυπικότητα και συνέπεια.
Δεν θέλω να γυρίσω προς το παρόν, ούτε το βλέπω ως άμεσο μελλοντικό σχέδιο.
4. Το σκεφτεσαι και για αλλη πολη;
Για άλλη πόλη δεν θα έκλεινα πόρτες, μιλώντας όμως για μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με εξίσου μεγάλες και ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, δρώμενα, πράγματα που συμβαίνουν και μπορούν να με εξελίξουν.