E-Daily

Το τζάκι βλάπτει σοβαρά την υγεία!

Το πρόβλημα που δημιουργείται από την καύση ξύλων είναι μεγαλύτερο από όσο φαντάζεστε

Δημοσίευση 7/12/2017 | 00:09

Τα τελευταία χρόνια, μιας και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει ανέβει κατακόρυφα, κάνοντας την αγορά του αρκετά δύσκολη, πολύς κόσμος που έχει τζάκι στο σπίτι, έχει στραφεί στην καύση ξύλων, ώστε να ζεσταθεί.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στα αστικά κέντρα, από το νέφος που προκαλεί ο καπνός των καυσόξυλων, τα οποία δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα τα βραδιά και όταν υπάρχει μεγάλη άπνοια. Απόδειξη αυτής της κατάστασης, είναι η έντονη μυρωδιά που τα ξύλα αφήνουν και στην οποία περιέχονται σωματίδια, που ανάλογα με την ποσότητα τους, βλάπτουν περισσότερο ή λιγότερο τον οργανισμό.

Για τον παραπάνω λόγο, η αντίστοιχη υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος κάνει 24ωρες μετρήσεις του αέρα, ενώ συνιστά τη μη χρήση των τζακιών όταν οι συνθήκες στον καιρό είναι τέτοιες, που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, όταν επικρατεί άπνοια δε θα πρέπει ο κόσμος να ανάβει το τζάκι, διότι έτσι προκαλεί μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, αρκετά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Συμπτώματα της μπορούν να είναι το άσθμα, διάφορες μορφές βρογχίτιδας, οι μπουκωμένες μύτες, τα δακρυσμένα μάτια. Επιπλέον, προσθέτει ότι το βασικό στοιχείο που πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος, είναι ότι η ρύπανση δεν έχει να κάνει με την ποιότητα του ξύλου ή με τα αντικείμενα που κάποιος καίει, καθώς όλα τους απελευθερώνουν μορφές ρύπων. 

 Οι επιστήμονες δηλώνουν ό,τι αυτής της μορφής η ρύπανση πλήττει κατά κύριο λόγο τις ευπαθείς κοινωνικές, δηλαδή τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και όσους έχουν πνευμολογικά προβλήματα. Και αν πιστεύετε πως με τη χρήση μια μάσκας για το πρόσωπο ή ενός μαντηλιού θα καταφέρετε να αποφύγετε τον κίνδυνο, οι ειδικοί επιμένουν ότι αυτός ο τρόπος θα σας βοηθήσει ελάχιστα. Η καλύτερη λύση σε τέτοιες καταστάσεις είναι να εισπνέετε αποκλειστικά από τη μύτη, που αποτελεί ένα φυσικό φίλτρο, όμως όπως και να έχει αυτή η αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος οφείλει να σταματήσει. Διαφορετικά, τα προβλήματα θα είναι τεράστια για τις μελλοντικές γενιές.