Πολλές φορές οι αστικοί μύθοι μετατρέπονται σε αληθινές ιστορίες που οι άνθρωποι πιστεύουν χωρίς να ψάξουν αν πρόκειται για πραγματικά γεγονότα. Μια τέτοια είναι και η περίεργη περίπτωση του Έντουαρντ Μόρντρεϊκ. Η ιστορία του έχει χάσει πλέον τις ρίζες της και μας κάνει να αναρωτιόμαστε για ακόμα μια φορά: Μύθος ή πραγματικότητα;
Ο χρόνος έσβησε οποιαδήποτε στοιχεία για την γέννησή του. Το που αρχίζουν τα γεγονότα και που τελειώνει ο μύθος είναι κάτι που ποτέ δεν θα μάθουμε. Αλλά η ιστορία της παροιμιώδους δυσμορφίας του υπάρχει και αξίζει να την διηγηθείς.
Το 1986, ο Δρ. Τζόρτζ Γκούλντ δημοσίευσε μια μελέτη του με ιατρικές ανωμαλίες, Μεταξύ αυτών ήταν και η περίεργη ιστορία του Έντουαρντ Μόρντρεϊκ. Γιος Άγγλων ευγενών, με πολύ ταλέντο στην μουσική και διάνοια. Όμως ο νεαρός Μόρντρεϊκ, ζούσε απομονωμένος, ενώ δεν άφηνε ούτε τα μέλη της οικογένειάς του να τον δουν. Ο λόγος; Είχε γεννηθεί με ακόμα ένα πρόσωπο στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Ο Γκούλντ, ανέφερε ότι το πρόσωπο ήταν πρόσωπο κοριτσιού. Άλλοι πάλι λένε ότι ήταν του δίδυμου αδερφού του. Του «αντίθετου» αδερφού του…
Ο Μόρντρεϊκ το μισούσε. Το θεωρούσε διαβολικό. Όποτε εκείνος έκλεγε, εκείνο μειδίαζε, ενώ ψιθύριζε άσχημα και διαβολικά πράγματα όταν εκείνος προσπαθούσε να κοιμηθεί . Παρακαλούσε όποιον γιατρό έβρισκε να του το αφαιρέσει. Φοβόταν ότι μπορεί να πεθάνει, αλλά η ζωή του ήταν ένα μαρτύριο. Αλλά κανείς δεν το τόλμησε.
Είχε μόνιμα έναν γιατρό να τον προσέχει. Κάποια στιγμή όμως ξέφυγε από την επιτήρησή του και πήρε δηλητήριο, βάζοντας τέλος στην ζωή του στα 23 του χρόνια. Πριν αυτοκτονήσει έγραψε ένα γράμμα, με το οποίο παρακαλούσε να καταστρέψουν το δεύτερο πρόσωπο πριν την ταφή του, ώστε να μην συνεχίσει να τον βασανίζει και μετά τον θάνατό του.
Μπορεί το βιβλίο να αναφέρει την περίπτωση με κάθε λεπτομέρεια, αλλά χωρίς στοιχεία είναι δύσκολο να γίνει πιστευτή. Παρόλ’ αυτά δεν μπορεί κανείς να αποδείξει ότι ήταν και ψέμα. Πολλοί ειδικοί, θεωρούν ότι έπασχε από μια σπάνια διαταραχή που ονομάζεται «διπροσωπία», μια διαταραχή όπου τα χαρακτηριστικά του προσώπου αναπαράγονται στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις σε ανθρώπους και σε ζώα.
Η ιστορία του Έντουαρντ Μόρντρεϊκ έχει αποτελέσει έμπνευση για βιβλία, μια ταινία μικρού μήκους και ένα τραγούδι του Tom Waits με τίτλο, «Poor Εdward». Μερικοί καλλιτέχνες έχουν φανταστεί πως θα ήταν, αφού δεν υπάρχουν οπτικά ντοκουμέντα. Και η φαντασία, ξεπερνά ή όχι την πραγματικότητα, είναι ανατριχιαστική…