E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο αραβικός «πόλεμος» δισεκατομμυρίων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Τα πετροδόλαρα που άλλαξαν για πάντα το άθλημα

Δημοσίευση 13/12/2017 | 21:26

Ο αραβικός «πόλεμος» δισεκατομμυρίων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο είναι αγαπητό σε όλον τον κόσμο. Πολλές φορές έχει καταφέρει αυτό που δεν έχουν καταφέρει ποτέ κράτη και θρησκείες: να ενώσει ανθρώπους. Όμως εκτός από το αθλητικό ιδεώδες, αποτελεί και έναν από τους καλύτερους τρόπους διαφήμισης. Και οι ιδιοκτήτες των ομάδων ξέρουν πως αγοράζοντας ένα λαοφιλές σωματείο, τότε διαφημίζουν και τις εταιρίες τους αλλά και τον εαυτό τους.

Οι Άραβες τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τον χάρτη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Επενδύουν δισεκατομμύρια, προσπαθώντας να κατακτήσουν τα πάντα. Ίσως εκτός από την διαφήμιση, να είναι και ένα παιχνίδι εξουσίας μεταξύ τους. Πολλές ομάδες έχουν Άραβες ιδιοκτήτες ή επενδυτές. Όπως η Άρσεναλ που το 29% της ομάδας το έχει μια επενδυτική εταιρία ιρανικών συμφερόντων.

Φυσικά αν θέλουμε να πούμε για Άραβες ιδιοκτήτες, δεν θα πάμε ούτε σε εκείνους της Μάλαγας, ούτε σε εκείνους της Λιντς. Δυο είναι οι ισχυρότεροι, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Ο Σεΐχης Μανσούρ, ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι και ο Νάσερ Αλ – Κελαϊφί, ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν. Είναι με διαφορά οι δυο ομάδες που έχουν πάντα την δυνατότητα να διαθέσουν ένα μεγάλο ποσό για οποιονδήποτε αθλητή. Όση κι αν είναι η τιμή του.

Η διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο, όπως λένε οι κακές γλώσσες, είναι ότι ο ιδιοκτήτης την Μάντσεστερ Σίτι είναι λάτρης και γνώστης του ποδοσφαίρου, ενώ ο πρόεδρος της Παρί, δεν είναι παρά ο μπροστάρης μια επενδυτικής εταιρίας. Ο Εμίρης – ιδιοκτήτης της Σίτι, είναι προσωπικά μπλεγμένος στα τεκταινόμενα της ομάδας.

Ο τρόπος τους και οι στόχοι τους δεν διαφέρουν πολύ. Από ένα σημείο και μετά, τα λεφτά που επενδύουν κάθε χρόνο δεν είναι μόνο για να κατακτήσουν τίτλους, να πουλήσουν φανέλες και να αυξήσουν το πρεστίζ τους. Το θέμα είναι και το ποιος θα κυριαρχήσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι δυο τους είναι «άσπονδοι» εχθροί, που εκτός από τα ποδοσφαιρικά έχουν να χωρίσουν και τα εθνικά τους θέματα, αφού το Κατάρ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις. Και ένας τρόπος να εκτονώσουν την αντιπαλότητά τους έχει μεταφερθεί και στο ποδόσφαιρο. Μην ξεχνάτε πώς η μεταγραφή του Νεϊμάρ αυτό το καλοκαίρι, η ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών, έγινε εθνικό θέμα στο Κατάρ, με το περίφημο τρικ της μεταγραφής για την αποφυγή του Financial Fair Play.

Η αλήθεια είναι πως η ένταση του πολέμου δεν θα μειωθεί μεταξύ τους. Πόσο μάλλον τωρα, που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν η μια την άλλη, με το ντέρμπι πλέον να ονομάζεται ειρωνικά «El Cashico» ή «El Golfico». Οι Άραβες έχουν ξεκινήσει ένα άτυπο «πόλεμο» στο ποδόσφαιρο, που ίσως του κάνει καλό. Ίσως και όχι...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories 24.11.2024
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 24.11.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories 24.11.2024
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Όταν η Agatha Christe χάθηκε από προσώπου γης και μετά δε θυμόταν τίποτα

Πρόσωπα 24.11.2024
Το καλύτερο βιβλίο της το έγραψε η ίδια η ζωή

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 24.11.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Ποιός σκότωσε τη Betty; 15 χρόνια αγωνίας ‑ Ολόγραμμα μιας κοπέλας αναζητά την αλήθεια

Stories Χτες
Πώς ενα ολόγραμμα μπορεί να βοηθήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης Szabó