Ασφαλιστικό χαράτσι 26,95% και σε όσους αμείβονται με αποδείξεις δαπάνης
Από 1000 ευρώ αμοιβής με απόδειξη δαπάνης, μόνο 530 θα φτάνουν καθαρά στον εργαζόμενο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/12/2017 | 21:03

Την τροπολογία με την οποία επιβάλλει και ασφαλιστικές εισφορές στις αποδείξεις δαπάνης, τη μοναδική διέξοδο που είχαν νέοι επαγγελματίες για να εισπράξουν μια αμοιβή χωρίς να κάνουν έναρξη στην εφορία, κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή.
Με την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, από τα 1000 ευρώ που θα εισπράττει κάποιος με απόδειξη δαπάνης, δεν θα του μένουν καθαρά παρά 530 ευρώ.
Όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από το υπουργείο Εργασίας, η τροπολογία «διασφαλίζει την υπαγωγή στην ασφάλιση των προσώπων που απασχολούνται ευκαιριακά».
Το υπουργείο Εργασίας τονίζει στην σχετική ανακοίνωση ότι «αντιμετωπίζεται η απώλεια χρόνου ασφάλισης καθώς, για παραστατικά που αφορούν σε συμβάσεις οι οποίες θα καταρτίζονται από τη δημοσίευση της προβλεπόμενης σε αυτήν Υπουργικής Απόφασης και εφεξής:
- Οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη συνολικού ποσοστού 26,95% θα υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, μετά την αφαίρεση του φόρου και άλλων επιβαρύνσεων. Οι εισφορές θα παρακρατούνται από τον εκδότη του παραστατικού κατά την έκδοσή του και θα αποδίδονται στον ΕΦΚΑ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της έκδοσης του παραστατικού μήνα.
- Στις περιπτώσεις που από τη σύμβαση προκύπτει καθορισμένος αριθμός ημέρας/ ημερών απασχόλησης και μέχρι έναν πλήρη μήνα, ως χρόνος ασφάλισης θα λαμβάνεται η ημέρα/ οι ημέρες που καθορίζονται στη σύμβαση. Στις λοιπές περιπτώσεις, ως χρόνος ασφάλισης λαμβάνεται το πηλίκο της καθαρής αξίας του παραστατικού δια του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, όπως αυτός ισχύει.
Σημειώνεται ότι η νέα ρύθμιση αφορά στις περιπτώσεις έκδοσης παραστατικού για το οποίο έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα από τη φορολογική νομοθεσία και σε καμιά περίπτωση δεν αφορά περιπτώσεις προσώπων για τα οποία, με βάση τα πραγματικά περιστατικά αποδεικνύεται η παροχή εξαρτημένης εργασίας.