E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το τεράστιο σύννεφο σκόνης πάνω από την Ευρώπη που «σκέπασε» τον ήλιο για 18 μήνες

Μια από τις χειρότερες περιόδους της ανθρωπότητας

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 15/6/2020 | 00:08

Το τεράστιο σύννεφο σκόνης πάνω από την Ευρώπη που «σκέπασε»  τον ήλιο για 18 μήνες
@laughspark.com

To 536 μ.Χ. ήταν μια χρονιά που η ανθρωπότητα την πέρασε στο σκοτάδι. Ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης σκέπασε την Ευρώπη, την Μικρά Ασία και κάποια μέρη της Ασίας, κρύβοντας τον ήλιο και βυθίζοντας τα πάντα στο σκοτάδι όλο το 24ωρο και μάλιστα για 18 μήνες.

Ήταν η πιο παγωμένη περίοδος που είχε ζήσει ο πλανήτης τα τελευταία 2.000 χρόνια. Οι σοδειές καταστράφηκαν από την Ιρλανδία μέχρι και την Κίνα και η πείνα χτύπησε το σύνολο του πληθυσμού αυτών των περιοχών. Πέντε χρόνια αργότερα το ξέσπασμα της βουβωνικής πανώλης έδωσε την χαριστική βολή, σκοτώνοντας 100 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μερικοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν εκείνη την περίοδο ως μια από τις χειρότερες στην ιστορία, αν όχι την χειρότερη. Οι εξηγήσεις για το τι προκάλεσε το μυστηριώδες σύννεφο σκόνης είναι αρκετές, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος 100%.

Ο ιστορικός και αρχαιολόγος Michael McCormick μαζί με ερευνητικές ομάδες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία ισχυρίζονται πως έχουν βρει την απάντηση.  Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018, ανέλυσαν έναν παγετώνα από τις Άλπεις ο οποίος περιείχε πληροφορίες για τις τελευταίες δυο χιλιετίες. Ο παγωμένος πυρήνας λοιπόν, σύμφωνα με την μελέτη, αποκάλυψε πως μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη που συνέβη στην Ισλανδία, προηγήθηκε της πιο σκοτεινής περιόδου στην ιστορία της Ευρώπης.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από τους πάγους χρησιμοποιώντας λέιζερ, εξετάζοντας διάφορες ιστορικές περιόδους. Στα δείγματα που χρονολογούνται από το 536 μ.Χ., οι επιστήμονες βρήκαν θραύσματα ηφαιστειακού γυαλιού, τα οποία αργότερα εντοπίστηκαν σε ηφαιστειακά πετρώματα της Ισλανδίας. Τα θραύσματα αυτά είναι μια απόδειξη μιας τεράστιας έκρηξης που προκάλεσε ένα μεγάλο σύννεφο στάχτης στον αέρα του Βόρειου Ημισφαιρίου. Οι άνεμοι το οδήγησαν τη στάχτη προς τα νότια, κρύβοντας τον ουρανό για περισσότερο από έναν χρόνο.

Παλαιότερες έρευνες έδειχναν πως την ευθύνη για το συμβάν είχε μια έκρηξη ηφαιστείου που έγινε στις δυτικές ΗΠΑ, αλλά όπως αναφέρει ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Nottigham Christopher Loveluck, η υπόθεση για την έκρηξη του ηφαίστειου στην Ισλανδία είναι πιο σύμφωνη με τα ιστορικά στοιχεία.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε επίσης στοιχεία για δυο ακόμα ηφαιστειακές εκρήξεις που συνέβησαν το 540 μ.Χ. και 547 μ.Χ. Σύμφωνα με την έρευνα, ο συνδυασμός αυτών των εκρήξεων δεν «σκέπασε» μόνο τον ήλιο, αλλά ανάγκασε την Ευρώπη να εισέλθει σε μια θανατηφόρα περίοδο που κράτησε περίπου έναν αιώνα.

Πληροφορίες: livescience.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories 23.04.2024
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 23.04.2024
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Χτες
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Πρόσωπα Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Προχτές
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες