E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το σχέδιο που θα μπορούσε να λήξει την πανδημία σε έξι εβδομάδες

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα νέας έρευνας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/11/2020 | 00:04

Το σχέδιο που θα μπορούσε να λήξει την πανδημία σε έξι εβδομάδες

Τα μαζικά rapid tests για τον COVID-19, ειδικά για όσους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μπορεί να φέρουν το τέλος της πανδημίας μέσα σε έξι εβδομάδες, υποστηρίζει μια νέα έρευνα από το Harvard TH Chan School of Public Health και το University Colorado Boulder.

Η έρευνα δημοσιέυτηκε στις 20 Νοεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances και υποστηρίζει πως τα rapid tests, αν και λιγότερο αξιόπιστα, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις αρχές της δημόσιας υγείας να κάνουν πιο στοχευμένες παρεμβάσεις αν αναπτυχθούν σε μαζική κλίμακα, και όχι γενικευμένα lockdowns.

Τα rapid tests έχουν χαμηλό κόστος και μέσα σε λίγα λεπτά δίνουν αποτελέσματα, σε αντίθεση με τα εργαστηριακά τεστ που χρειάζονται μέρες. Αν ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ κάνει το τεστ κάθε εβδομάδα, με όσους βγαίνουν θετικοί να απομονώνονται, ο αντίκτυπος θα ήταν τεράστιος, λένε οι ερευνητές.

«Όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία, είναι καλύτερο να έχεις ένα λιγότερο ευαίσθητο τεστ με αποτελέσματα που βγαίνουν σήμερα, παρά ένα πιο ευαίσθητο τεστ με τα αποτελέσματα να βγαίνουν αύριο», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Daniel Larremore, καθηγητής Πληροφορικής στο University Colorado Boulder.

«Αντί να πούμε σε όλους να μείνουν σπίτι, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ένας άνθρωπος που είναι ασθενής δεν θα μεταδώσει τον ιό, θα μπορούσαμε να δώσουμε οδηγίες να μείνουν σπίτι μόνο σε όσους μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ώστε οι υπόλοιποι να μπορούν να συνεχίσουν την ζωή τους».

Σύμφωνα με την έρευνα, που βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα, τα rapid tests στα τρια τέταρτα του πληθυσμού μιας πόλης κάθε τρεις ημέρες, μείωσαν τον αριθμό αυτών που μολύνθηκαν κατά 88%. Ποσοστό «αρκετό για να οδηγήσει την επιδημία προς την εξαφάνιση μέσα σε έξι εβδομάδες».

«Τα rapid tests είναι τεστ μεταδοτικότητας», αναφέρει ο καθηγητής επιδημιολογίας στο Harvard και συν-συγγραφέας της έρευνας, Michael Mina. «Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην ανίχνευση του COVID-19, όταν οι άνθρωποι είναι μεταδοτικοί», συμπλήρωσε.

Η αύξηση «φθηνών και γρήγορων δοκιμών» είναι άλλωστε μια από τις βασικές στρατηγικές που εξετάζονται από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως ανέφερε η Politico την περασμένη Παρασκευή.

Πληροφορίες: sciencealert.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από μια αποθήκη στον κήπο στις μεγαλύτερες γκαλερί: Η απίστευτη διαδρομή της Makenzy Beard

Πρόσωπα 18.01.2025
23.000 λίρες για έναν πίνακα – Η έφηβη καλλιτέχνης που σπάει τα όρια της τέχνης

Το «λεωφορείο των χίπις» που πήγαινε από το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ

Stories 18.01.2025
Μια επική διαδρομή λεωφορείου που διέσχιζε 20.000 μίλια και 12 χώρες

Τι θα γινόταν αν δεν είχαμε ίντερνετ για 24 ώρες;

Νέα Εποχή 18.01.2025
Από την αποδιοργάνωση στο χάος

Το ίντερνετ ανέδειξε τις χειρότερες ελληνικές πόλεις για να ζεις: Ποιες συγκέντρωσαν τα περισσότερα αρνητικά σχόλια;

Νέα Εποχή 18.01.2025
Υποκειμενικές απόψεις για τις ελληνικές πόλεις που κατακρίνουν οι χρήστες του διαδικτύου

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά 18.01.2025
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Yφεση της φιλίας: Tι είναι αυτό το φαινόμενο που εμφανίστηκε τελευταία

Πρόσωπα 18.01.2025
Πώς τα social media και το YouTube έκαναν μια γενιά να πιστέψει ότι έχει φίλους

Τα θρυλικά εξώφυλλα του Playboy

Retro 18.01.2025
Αφησαν εποχή...

«Τραγωδία της Νιάλας»: Μια χιονοθύελλα που ένωσε τους Έλληνες

Stories Χτες
Σε έναν σκληρό πόλεμο, όπου τα μίση χώριζαν οικογένειες και χωριά, μια χιονοθύελλα στα Αγραφα απέδειξε ότι, μπροστά στη δύναμη της φύσης, όλοι είμαστε ίσοι