Σαν σήμερα: Η φονική πλημμύρα στη Μάνδρα
Στις 15 Νοεμβρίου του 2017
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/11/2021 | 00:12
Ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια, στις 15 Νοεμβρίου του 2017, μια ξαφνική νεροποντή έπληξε τη Δυτική Αττική. Η Μάνδρα αντιμετώπισε τα περισσότερα προβλήματα με την πλημμύρα να μετατρέπεται δυστυχώς σε φονική.
Με βάση των αριθμό των νεκρών, που έφτασαν τους 24, πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πλημμύρα στην Αττική. Η νεροποντή ξεκίνησε τη διάρκεια της νύχτας, με τους κατοίκους να μένουν καθηλωμένοι στα σπίτια τους το πρωί της επόμενης ημέρας, με τη βροχή να μην έχει σταματήσει. Τα μπαζωμένα ρέματα και η απουσία αντιπλημμυρικών έργων, έφεραν νερά, οικοδομικά υλικά και λάσπες μέσα στον οικισμό μετά από μόλις δυο ώρες βροχής, δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.
Ηλικιωμένοι και άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους έγιναν τα θύματα της φονικής πλημμύρας. Ο απολογισμός τραγικός. Οι νεκροί έφτασαν τους 24. Οι ζημιές σε σπίτια και μαγαζιά κόστιζαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Οι αυτοψίες έδειξαν καταστροφές 1.064 καταστροφές κτιρίων, από τις οποίες 794 ήταν κατοικίες, 126 επαγγελματικοί χώροι, οκτώ δημόσια κτίρια και 136 αποθήκες και υπόγεια. Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε εθνικό πένθος για τα θύματα και την αμέσως επόμενη ημέρα μετέβη στην περιοχή.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν συνολικά 21 κατηγορούμενοι. Μεταξύ αυτών η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο τέως αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η τότε δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο τότε δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, στελέχη της πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων, οι οποίοι μετά από εισαγγελική έρευνα ήρθαν αντιμέτωποι με αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Τον Ιούλιο του 2021, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε αποζημίωση ύψους 270.000 ευρώ για ψυχική οδύνη στην οικογένεια ενός άτυχου 29χρονου που έχασε τη ζωή του από πνιγμό κατά τη διάρκεια των φονικών πλημμυρών.
Το δικαστήριο επίσης αναγνώρισε την ευθύνη της Περιφέρεια Αττικής, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής ήταν ότι «παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη στη Μάνδρα Αττικής» κάτι που συνέβαλε στον θανάτου του 29χρονου αλλά και των υπολοίπων θυμάτων. Το δικαστήριο αναγνώρισε ευθύνες και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς «είναι η καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετωπίσεων κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η πλημμύρα».
Επίσης, στην ίδια απόφαση του Πρωτοδικείου, έγινε λόγος και για παραλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας επειδή δεν εκπόνησε ειδικό σχέδιο αντιμετωπίσεως κινδύνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής και δεν διενήργησε «προληπτικό έλεγχο για τη βατότητα του οδικού δικτύου σε τοπικό – περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».
Το ποινικό σκέλος για τη διερεύνηση ευθυνών βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη, αν και η παραπάνω απόφαση αποτελεί σταθμό και για άλλες υποθέσεις αποζημιώσεων.