E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι είναι ο οικονομικός αναλφαβητισμός και πόσο κακό μας κάνει

Ένας οικονομικά εγγράμματος πληθυσμός κάνει πιο σωστές οικονομικές επιλογές

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 22/5/2023 | 00:36

Τι είναι ο οικονομικός αναλφαβητισμός και πόσο κακό μας κάνει
Φωτογραφία από Christina Morillo

Το να μπορούμε να μιλάμε για την οικονομία είναι σημαντικό. Επηρεάζει το μέλλον όλων μας. Αλλά, αυτή τη στιγμή, αυτό δεν συμβαίνει. Ένας οικονομικά εγγράμματος πληθυσμός κάνει πιο σωστές οικονομικές επιλογές!

H έλλειψη δεξιοτήτων και γνώσεων σε οικονομικά θέματα για να αναλάβουμε με αυτοπεποίθηση αποτελεσματική δράση που εκπληρώνει καλύτερα τους προσωπικούς, οικογενειακούς και παγκόσμιους κοινοτικούς στόχους ενός ατόμου, είναι ο οικονομικός αναλφαβητισμός.

Τα ευρύτερα κοινωνικά οφέλη των πολιτών που είναι οικονομικά εγγράμματοι έχουν αναφερθεί από πολλούς σχολιαστές. Ένας οικονομικά εγγράμματος πληθυσμός κάνει πιο σωστές οικονομικές επιλογές και κατανοεί καλύτερα τον κόσμο γύρω του.

Μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας πολιτικής ευθυγραμμίζοντας τις προσδοκίες και τη συμπεριφορά τους με αυτήν ή επηρεάζοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης και την ποιότητα του δημόσιου λόγου.

Με άλλα λόγια, οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογούν και να μιλούν για οικονομικά ζητήματα που τους επηρεάζουν στους διάφορους οικονομικούς ρόλους που θα διαδραματίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Επιπλέον, αυτές οι αξιολογήσεις και οι ανακοινώσεις θα πρέπει να γίνονται συχνά και χωρίς τη δυνατότητα αγοράς συμβουλών από ειδικό.

Γιατί είναι αυτό πρόβλημα;

Ο ευρέως διαδεδομένος οικονομικός αλφαβητισμός - είναι πολύτιμος για τα άτομα και τις κοινωνίες. Ως άτομα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη θεμελιώδη γνώση για να λάβουμε πολλές σημαντικές αποφάσεις στη ζωή, αυξάνοντας και ασκώντας την εξουσία μας. Για τις κοινωνίες, ο οικονομικός αλφαβητισμός αποτελεί θεμέλιο για τη δημοκρατία και τον υγιή δημόσιο διάλογο σχετικά με το συλλογικό μας μέλλον.

Όταν οι άνθρωποι γίνονται πιο καταρτισμένοι οικονομικά, παίρνουν καλύτερες αποφάσεις, σχετικά με την αποταμίευση και τα δάνειά τους, είναι πιο πιθανό να προγραμματίσουν σωστά τη συνταξιοδότησή τους, και επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους με μεγαλύτερη προσοχή και διασπορά κινδύνου. 

Αναμφισβήτητα, ωστόσο, η υπόθεση για τον οικονομικό αλφαβητισμό εξακολουθεί να εκφράζεται πιο έντονα από τον βραβευμένο με Νόμπελ, George Stigler, ο οποίος μας ωθεί να αναρωτηθούμε γιατί ένας πολίτης πρέπει να είναι εγγράμματος στα οικονομικά παρά σε οποιονδήποτε άλλο κλάδο της γνώσης.

Η απάντησή του είναι ότι τα οικονομικά αξίζει να γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι κάτι για το γιατί, με τη σειρά τους, εμπίπτουν σε αυτές τις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες γνώσης (Stigler 1970, σελ. 63):

  • Είναι ένα «μέσο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, που ενσωματώνει ένα βασικό λεξιλόγιο ή λογική που συναντάται τόσο συχνά που τη γνώση πρέπει να την κατέχουν όλοι».
  • Είναι ένα «είδος γνώσης που σου χρειάζεται συχνά».

Ο Stigler το περιγράφει ως την ανάγκη για «να κάνετε μόνοι σας οικονομική ανάλυση». Δηλώνει επίσης ότι αυτού του είδους η οικονομική ανάλυση είναι σημαντική επειδή το κοινό επιλέγει «να μιλήσει και να ψηφίσει για οικονομικά προβλήματα».

Σε άρθρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρεται πως, σύμφωνα με πορίσματα του ΟΟΣΑ, τα επίπεδα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού κυμαίνονται από 13% έως 70% ανά χώρα, με το μέσο επίπεδο χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Ευρώπη να φτάνει το 52%, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι δισεκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο είναι ανέτοιμοι να διαχειριστούν τις ραγδαίες εξελίξεις ενός ασταθούς, πολύπλοκου και διαρκώς μεταβαλλόμενου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι σκεφτόταν η Lily Phillips, το μοντέλο του Only Fans που κοιμήθηκε με 1000 άντρες;

Πρόσωπα 15.01.2025
Τι μπορεί να συμβαίνει στο μυαλό της;

Το καλλυντικό που τύφλωσε εκατοντάδες γυναίκες πριν γίνει απαραίτητο

Stories 15.01.2025
Η σκοτεινή ιστορία του Lash Lure και πώς οδήγησε στη ρύθμιση της βιομηχανίας καλλυντικών

Το διαμάντι αμύθητης αξίας που σκοτώνει όποιον το αποκτά

Stories 15.01.2025
Η μυστηριώδης κατάρα του Hope Diamond που στοιχειώνει αιώνες ιστορίας

Στέφανος Τζίμας: Το παιδί ‑ θαύμα του ΠΑΟΚ που καλοβλέπει η Λίβερπουλ

Αθλητισμός 15.01.2025
Στα 19 του έχει μπει στα ευρωπαϊκά ρανταρ

5 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τον Στέλιο Καζαντζίδη

Πρόσωπα 15.01.2025
Ο δικός μας Στέλιος, και ιστορίες που ίσως δεν γνωρίζεις

Οliviero Toscani: Πέθανε ο εμβληματικός φωτογράφος – Η Benetton, η μαφία, το Aids

Πρόσωπα Χτες
Ποιος ήταν ο φωτογράφος πίσω από τις σοκαριστικές διαφημίσεις της Benetton που πέθανε σε ηλικία 82 ετών

Τι έτρωγαν καθημερινά οι Αρχαίοι Έλληνες;

Ιστορικά Χτες
Πώς η λιτότητα κυριαρχούσε στην κουζίνα της αρχαιότητας

Η χώρα όπου οι γυναίκες εξαφανίζονται και κανείς δεν λογοδοτεί

Stories Χτες
Όσο το κράτος συνεχίζει να αδιαφορεί, οι οικογένειες των θυμάτων και οι φεμινιστικές οργανώσεις θα συνεχίσουν να αγωνίζονται

Η αλήθεια που δεν θέλουμε να μάθουμε, πίσω από τα φτηνά ρούχα που αγοράζουμε

Stories Χτες
Η στρατηγική της χαμηλής τιμής: Πώς οι τιμές μένουν τόσο χαμηλές ενώ υπάρχει ακρίβεια;

Το ΑΙ είναι εδώ: Το πρώτο περιοδικό τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύπτει το μέλλον της τέχνης

Νέα Εποχή Προχτές
Οι δημιουργοί έχουν πλέον έναν νέο τρόπο να προβάλλουν τα ψηφιακά, έργα τους: την έντυπη έκδοση...