E-Daily

Ο κοσμηματοπώλης ‑ ιδιοφυΐα που έφτιαξε ηλεκτρικά αξεσουάρ με φως το 1885

Η καρφίτσα που λάμπει και το ρολόι με το φως

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

25/11/2016 | 00:07

Γνωστή ως «πόλη του φωτός» για σχεδόν δύο αιώνες, το Παρίσι άνοιξε το δρόμο κατά τη διάρκεια του Διαφωτισμού. Φωτισμένος άνθρωπος και ο πρωτοπόρος Gustave Trouvé!

Κατά την μπελ επόκ, οι γυναίκες φωτίστηκαν με ηλεκτροφόρα αξεσουάρ μόδας που δημιουργήθηκαν από μια τεράστια μεγαλοφυΐα της παρισινής καινοτομίας. 

Η τέχνη που φωτιζόταν και φοριόταν ήταν το πνευματικό τέκνο του Gustave Trouvé, του οποίου η διακριτική, καλλιτεχνική φύση τον κράτησε έξω από τα φώτα της δημοσιότητας και έξω από τα βιβλία της ιστορίας της μόδας και της επιστήμης. Εκείνος επέλεξε να φωτίζεται διακριτικά, όπως τα κοσμήματά του.

Κοσμηματοπώλης και ωρολογοποιός, ο Trouvé εφηύρε τη «λιλιπούτεια μπαταρία» (γνωστή σήμερα ως η ΑΑ) για να φωτίσει "κοσμήματα, ρολόγια και άλλα αντικείμενα τέχνης." Αυτή η μπαταρία μπορούσε να είναι διακριτικά κρυμμένη στην τσέπη ενός κυρίου ή στα ρούχα της κυρίας!

Τα σχέδια, εκκεντρικά! Ένα κρανίο στην κορυφή μιας καρφίτσας του οποίου το σαγόνι ανοιγοκλείνει, όταν ενεργοποιηθεί, μια πεταλούδα αξεσουάρ για τα μαλλιά που κουνά τα φτερά της, μια καρφίτσα στην οποία μπαλαρίνες...χορεύουν σε ένα μικροσκοπικό χρυσό στάδιο, κορσάζ λουλούδι που θα ανάψει κλπ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μπιζού Electriques Trouvé καταστράφηκαν όταν το 1980 το κτίριο που περιείχε όλα τα αρχεία του πήρε φωτιά.

Σήμερα, μόνο ένα κρανίο παραμένει στο Victorian and Albert Museum στο Λονδίνο.