E-Daily

Δεν θα πιστέψετε ποια δυο ζώα είναι οι κοντινότεροι συγγενείς του Τυραννόσαυρου

Οι επιστήμονες το ανακάλυψαν μέσα από έναν συνδυασμό τύχης, απόγνωσης και κοφτερού ματιού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/7/2020 | 00:11

@newatlas.com

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science το 2008, οι κοντινότεροι συγγενείς στου Τυραννόσαυρου στην σημερινή εποχή δεν είναι εκείνοι που μάλλον θα φανταζόσασταν. Κι αυτό γιατί οι Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν πως αυτά τα ζώα είναι τα κοτόπουλα και οι στρουθοκάμηλοι.

Υπήρχε για πολλά χρόνια η υποψία ότι οι δεινόσαυροι και τα πουλιά συνδέονται, κυρίως λόγω των ανατομικών ομοιοτήτων τους. Στην συγκεκριμένη έρευνα όμως υπήρξε για πρώτη φορά μοριακές αποδείξεις. Για δεκαετίες, οι δεινόσαυροι θεωρούνταν ερπετά. Μεγάλα, ψυχρόαιμα, δυσκίνητα και όχι πολύ έξυπνα. Η ταινία «Jurassic Park» έκανε ξανά διάσημους τους δεινοσαύρους, όμως ως γρήγορους, έξυπνους και πιο κοντινούς στα πουλιά. Η ταινία πήρε ιδέες από ένα βιβλίο της δεκαετίας του ’70 του παλαιοντολόγου Robert Bakker, με τίτλο «The Dinosaur Heresies», που μεταφέρει αυτή την αλλαγή στην σκέψη αλλά και την διαμάχη που το ακολούθησε.

https://earthbuddies.net/are-chickens-really-the-closest-descendants-of-t-rex/

@earthbuddies.net

Για να πάρει κάποιος μοριακά στοιχεία από τους δεινόσαυρους, χρειάζεται κάποια πραγματικά μόρια, κάτι δύσκολο αν σκεφτούμε ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Αλλά το 2003, δυο επιστήμονες ανακάλυψαν ένα απολιθωμένο υλικό μέσα σε ένα κόκαλο ενός Τυραννόσαυρου, από έναν συνδυασμό τύχης, απόγνωσης και κοφτερού ματιού. Αντιμετώπισαν το πρόβλημα της μεταφοράς ενός μηριαίου οστού του δεινόσαυρου από το μέρος των ανασκαφών, που δεν χωρούσε στο ελικόπτερο. Έτσι αποφάσισαν να το σπάσουν στα δυο. Αν το ελικόπτερο ήταν μεγαλύτερο, δεν θα είχαν κάνει αυτή την ανακάλυψη.

https://www.theguardian.com/science/2017/jun/21/ostrich-fossil-dinosaurs-jurassic-park

@theguardian.com

Σε αντίθεση με το «Jurassic Park» βέβαια, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να ανακτήσουν το DNA από τα αρχαία λείψανα. Αλλά κατάφεραν να ανακτήσουν μόρια κολλαγόνου, μια μια δομική πρωτεΐνη που εμφανίζεται σε ελαφρώς διαφορετικές μορφές σε πολλά ζώα. Έτσι, σύγκριναν την εκδοχή των δεινοσαύρων με 21 ζωντανά ζώα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες, τα ποντίκια, τα κοτόπουλα, οι στρουθοκάμηλοι, οι αλιγάτορες και οι σολομοί. Το κολλαγόνο του Τυραννόσαυρου αποδείχθηκε ότι μοιάζει περισσότερο με τα κοτόπουλα και τους στρουθοκαμήλους. H αμέσως επόμενη κοντινότερη αντιστοίχιση του ήταν με τους αλιγάτορες.

Τα κοτόπουλα και οι στρουθοκάμηλοι είναι πολύ μακρινοί συγγενείς, οπότε η έρευνα λέει λίγα πράγματα για το ποια ακριβώς πτηνά μπορούν να είναι οι κοντινότεροι συγγενείς του διάσημου σαρκοφάγου. Ωστόσο ακολούθησαν κι άλλες έρευνες, όπως εκείνη ενός φοιτητή του Χάρβαρντ, του Bhart-Anjan Bhullar, που πήρε δείγμα από έμβρυα κοτόπουλου και αλλάζοντας ορισμένα από τα γονίδια τους, παρατήρησαν πως τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης του άλλαξαν και προσέγγισαν περισσότερο εκείνα των δεινοσαύρων. Όπως είπε στο inverse.com, «αυτα τα κοτοόπυλα όταν μεγάλωσαν έιχαν ένα ρύγχος που έμοιαζε περισσότερο με δεινοσαύρου». Αν και αυτό κάνει πιθανή τη μετατροπή των κοτόπουλων σε δεινόσαυρους, ο Bhullar δεν θέλησε να αντιστρέψει την φυσική εξέλιξη του είδους και να αντιγράψει το «Jurassic Park». Αλλά έκανε την προέβλεψε πως κάτι τέτοιο θα γίνει στο μέλλον.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόσο βαθύς είναι ο ωκεανός στην πραγματικότητα

FYI 14.04.2024
Αν νομίζετε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τη θάλασσα, τότε θα εκπλαγείτε

Νάντια Συντζανάκη: Αρχιτέκτονας, τριαθλήτρια και μαμά τριών παιδιών

Juicy 13.04.2024
Μια από τις σπουδαιότερες τριαθλήτριες στην Ελλάδα

Καλομοίρα, ποια ερώτηση έχεις σιχαθεί να απαντάς στις συνεντεύξεις;

Διλήμματα 06.04.2024
Η αγαπημένη τραγουδίστρια απαντά σε E-Daily Διλήμματα

Υποχρεωτική εκπαίδευση για τις γυναίκες στο στρατό

Μπες στο Πλάνο 02.04.2024
Πόσοι την πάτησαν με τη φάρσα που κάναμε για την Πρωταπριλιά;

Κουτσούμπας, Καινούργιου, Μπάρκα, Τούνη και Σάττι στο ίδιο βίντεο

ΝΕΑ 19.03.2024
Αυτό είναι το τεστ επικαιρότητας από το Μπες Στο Πλάνο

4 ντόπιοι μας εξηγούν το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής τους

Ιστορικά 18.03.2024
Τύρναβος, Ξάνθη, Σοχός και Νάουσα στο γλέντι.

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης θυμάται την εποχή που... ήταν raver

ΝΕΑ 09.03.2024
Ο αγαπημένος ηθοποιός απαντά σε E-Daily Διλήμματα

Κωνσταντίνα Μιχαήλ, τι φινάλε θα έδινες εσύ στο Love Sorry;

Διλήμματα 22.02.2024
Η αγαπημένη ηθοποιός απαντά σε E-Daily Διλήμματα και άλλες ερωτήσεις

Το κορίτσι της διπλανής πόρτας που δημιουργεί περιεχόμενο στο OnlyFans


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Juicy 17.02.2024
Αποκαλύψεις γύρω από την καθημερινότητα μιας content creator εpωτικού περιεχομένου

Συμφωνεί ή διαφωνεί ο κόσμος με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;

Μπες στο Πλάνο 17.02.2024
Ποια είναι τα επιχειρήματά τους;