Αν και προφανώς η Αυστραλία είναι νησί και το μέγεθός της δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο, επίσημα δεν θεωρείται απλά νησί, αλλά ήπειρός. Οπότε ο τίτλος του μεγαλύτερου νησιού στον κόσμο περνάει στην παγωμένη Γροιλανδία. Το νησί κοντά στον Αρκτικό κύκλο φτάνει σε μέγεθος περίπου τα 2.200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά έχει πληθυσμό μόλις 56.000 κατοίκων.
Και αυτό φυσικά γιατί το κλίμα είναι πολύ ψυχρό. Τους πιο θερμούς μήνες του χρόνου, η θερμοκρασία με το ζόρι ξεπερνά τους 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ το 2016, σημειώθηκε ρεκόρ στην πρωτεύουσα της χώρας, το Nuuk, όταν η θερμοκρασία έφτασε τους 24 βαθμούς Κελσίου!
Στην πρωτεύουσα κατοικεί περίπου το 1/3 του πληθυσμού. Η υπόλοιπη Γροιλανδία, φιλοξενεί 38.000 κατοίκους, οι οποίοι έχουν φτιάξει μικρές κοινότητες ή ζουν εντελώς απομονωμένοι. Το 88% του πληθυσμού είναι αυτόχθονες Ινουίτ, ενώ το υπόλοιπο 12% αποτελείται από Ευρωπαίους, κυρίως Δανούς, αφού η Γροιλανδία ανήκει διοικητικά στην νησιωτική χώρα της Σκανδιναβίας. Άλλωστε οι κάτοικοι της είναι Δανοί υπήκοοι.
Το 81% της χώρας καλύπτεται από παγετώνες. Κι όμως, οι κάτοικοι της Γροιλανδίας λατρεύουν τον τόπο τους. Γιατί, όπως λένε, αν αγαπάς την φύση, τότε η Γροιλανδία είναι το μέρος για να ζήσεις. Είναι σε μεγάλο μέρος της ανέγγιχτη, ενώ το γεγονός ότι είναι τόσο αραιοκατοικημένη, δεν έχει αφήσει πολύ τον άνθρωπο να βάλει παντού το «καταστροφικό» του χέρι. Δυστυχώς, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επηρεάσει και την Γροιλανδία, με τους πάγους πλέον να λιώνουν τέσσερις φορές πιο γρήγορα απ' ότι το 2003.
@trailsunblazed.com
Η οικογένεια είναι ιερό πράγμα, ενώ όποιος θέλει να ζήσει εκεί πρέπει να μάθει την τοπική γλώσσα, αφού οι κάτοικοι είναι πολύ περήφανοι γι΄αυτήν. Αγαπούν το ποδόσφαιρο, τρώνε πολύ κρέας ενώ έχουν μάθει να ζουν σε extreme συνθήκες. Αυτό τους έχει σκληραγωγήσει αρκετά, πράγμα που είναι απολύτως λογικό. Γιατί στην Γροιλανδία μπορεί να χιονίζει συνέχεια για 9 μήνες τον χρόνο.
@adventureherald.com
Το νόμισμα είναι η Κορόνα Δανίας. Οι κάτοικοι μετακινούνται κυρίως με τα πόδια ή με λεωφορεία μέσα στις πόλεις, ενώ δεν υπάρχει σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι φόροι είναι αρκετά υψηλοί (ξεπερνούν το 40%) αλλά οι υπηρεσίες υγείας είναι δωρεάν, όπως και η εκπαίδευση.
@trailsunblazed.com
Το ανατολικότερο άκρο της Γροιλανδίας έχει 4 ώρες διαφορά με το δυτικότερο. Είπαμε είναι τεράστιο νησί. Ένα νησί που είναι γνωστό για την φυσική ομορφιά του και την σχέση των κατοίκων αλλά και των τουριστών μαζί της.
Παρόλο λοιπόν το κρύο, η Γροιλανδία είναι ένα πολύ ήσυχο μέρος, που όσοι αγαπούν την φύση θα το λατρέψουν, ενώ εξυγχρονίζεται συνεχώς. Και σίγουρα όποιος το επισκεφθεί θα σκεφτεί σοβαρά να μείνει εκεί για πάντα, αν έχει αντοχή στο κρύο της πιο παγωμένης χώρας του πλανήτη.