E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προσοχή με τα πασχαλινά αυγά: Πόσο διαρκούν εκτός ψυγείου

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι τα διατηρούν εκτός ψυγείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/4/2019 | 17:18

Προσοχή με τα πασχαλινά αυγά: Πόσο διαρκούν εκτός ψυγείου

Αρκετοί από εμάς διατηρούν τα βαμμένα κόκκινα αυγά εκτός ψυγείου (το οποίο συνήθως γεμίζει και με όλα όσα περισσέψουν από το Πασχαλινό τραπέζι). Χρειάζεται όμως προσοχή τόσο στην προετοιμασία όσο και στη συντήρησή τους καθώς η σαλμονέλα είναι η πιο κοινή μορφή τροφικής δηλητηρίασης.

Όταν αφήνουμε τα βραστά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένες χρονικές περιόδους επιτρέπει σε επικίνδυνα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Τα τροφιμογενή παθογόνα αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 60 βαθμών Κελσίου. Αυτή θεωρείται η “ζώνη κινδύνου”. Η μέση θερμοκρασία δωματίου κυμαίνεται στους 20-25 βαθμούς Κελσίου. Τα ψυγεία αποθηκεύουν τις τροφές κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, κάτι που επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει πάντα να απορρίπτετε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα, όπως είναι και τα βραστά αυγά, τα οποία έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Η κατευθυντήρια γραμμή για αυτές τις δύο ώρες ισχύει για τα αυγά που μόλις τα έχετε βράσει, καθώς και για εκείνα που τα έχετε στην συντήρηση του ψυγείου και τα βγάζετε πάλι έξω. Κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, ή οποιαδήποτε στιγμή η θερμοκρασία περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να πετάτε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα έχουν μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από μία ώρα.

Δεδομένου ότι τα βραστά αυγά είναι μαγειρεμένα, μπορεί να πιστεύετε ότι είναι ασφαλέστερα από τα ωμά. Σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, τα βραστά αυγά είναι στην πραγματικότητα πιο επιρρεπή σε βακτηριακή μόλυνση, λόγω των ζημιών κατά τη διαδικασία μαγειρέματος στο κέλυφός τους. Μόλις τα βράσετε και κρυώσουν λίγο σε θερμοκρασία δωματίου, είναι σώφρον να τα βάλετε στο ψυγείο και να τα καταναλώσετε μέσα σε μία εβδομάδα.

Ένα χαλασμένο αυγό δεν έχει πάντα αποκρουστική μυρωδιά, γι' αυτό και πρέπει να μην το ριψοκινδυνεύετε αν δεν σας μυρίζει άσχημα. Πριν βράσετε τα αυγά, πετάξτε όποιο έχει ρωγμές και ατέλειες στο κέλυφος. Βράστε τα καλά μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι να είναι σφιχτά. Όταν τα σερβίρετε στο τραπέζι, ή όταν τα βγάζετε έξω ως διακοσμητικά, θυμηθείτε να τα μαζέψετε πάλι μόλις συμπληρώσουν δύο ώρες εκτός ψυγείου. Εάν τα αφήσετε έξω περισσότερο από όσο πρέπει, διακινδυνεύετε να πάθετε δηλητηρίαση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η σφακιανή πίτα υποψήφια ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Food 22.11.2024
Διαδικασία για υποβολή φακέλου στο Υπουργείο Πολιτισμού έχει κινήσει ο Δήμος Σφακίων.

5 εξετάσεις που πρέπει να κάνει οπωσδήποτε ένας άνδρας

Body+Mind 22.11.2024
Η πρόληψη που σώζει ζωές

Αυτά τα elegant παλτό θα τα δούμε παντού φέτος

Style 22.11.2024
Η απόλυτη τάση για φέτος σε πανωφόρι είναι αυτή!

Όλα όσα χρειάζεται το σώμα σας όταν πέφτει η θερμοκρασία

Body+Mind 22.11.2024
Οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να έχεις καλή υγεία το χειμώνα

4 ταβερνάκια στην Αθήνα βγαλμένα από άλλη εποχή

Eat + Drink 22.11.2024
Θρυλικές ταβέρνες με μεγάλη ιστορία που σε ταξιδεύουν στο χρόνο!

Το μοναδικό υπόγειο πάρκο της Ελλάδας 200 μέτρα κάτω από τη γη

Ταξίδια Χτες
Η μοναδική θεματική εμπειρία στο μεταλλευτικό πάρκο Φωκίδας που αποκαλύπτει τα μυστικά του υπόγειου κόσμου

Από τι σε προστατεύει το σπιτικό φαγητό;

Food Χτες
Δεν είναι μόνο πιο νόστιμο

Fridgescaping: Aυτό είναι το πιο όμορφο ψυγείο στον πλανήτη και για αυτό φταίει η Lynzi

Σπίτι Χτες
Κάθε τρόφιμο έχει τη δική του θέση, τα χρώματα είναι συνδυασμένα με μαεστρία

500.000 Έλληνες πάσχουν από ΧΑΠ: Οι περισσότεροι δεν το ξέρουν καν.

Body+Mind Χτες
Η ΧΑΠ είναι μια από τις σοβαρότερες, αλλά και πιο παρεξηγημένες, αναπνευστικές ασθένειες