Τηγανητός μπακαλιάρος, το ελληνικό Fish and Chips
Τον βρήκαμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 22/3/2018 | 17:35
Yπάρχει στα Λαδάδικα, ένας δρόμος... θαλασσινός! Εκεί θα βρεις μαγαζιά και εστιατόρια που μυρίζουν θάλασσα- είδη ψαρέματος, εφόδια πλοίων, σημαδούρες, και από την άλλη θαλασσινά!
Βρεθήκαμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και δοκιμάσαμε από πρώτο χέρι το φημισμένο τηγανητό μπακαλιάρο στα "Μπακαλιαράκια της πόλης", ένα μαγαζί που κλείνει 40 χρόνια στο ίδιο σημείο. Από την πόρτα του εχουν περάσει διάσημοι, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, πολιτικοί, τουρίστες και ντόπιοι.
Ο κύριος Νίκος Βαβούρης μαζί με την οικογένειά του, συνεχίζουν να κρατούν την παράδοση στην Θεσσαλονίκη και δίνουν μερικά μυστικά για την επόμενη φορά που θα μαγειρέψεις μπακαλιάρο...
ΤIP: Αν αποφασίσεις να φας μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου, πήγαινε από πολύ νωρίς! Μετά τις 12, το μαγαζί θα είναι φίσκα!
Πρώτον, φρόντισε να ξαλμυρίσεις το ψάρι σου πολλές ώρες, όμως φρόντισε να μην το παρακάνεις για να κρατήσεις λίγη από την αλμύρα του! Δεύτερον, μην ρίξεις το ψάρι σου στο τηγάνι παρά μόνο αν το λάδι σου είναι πολύ καυτό, και να φροντίσεις να ρίξεις μπόλικο, για να επιπλέει καλά! Τη συνταγή από το κουρκούτι δεν τη μάθαμε καθώς είναι το μεγάλο τους μυστικό...
Τηγανητός μπακαλιάρος, χειροποίητη σκορδαλιά, φρεσκοκομμένες πατάτες ροδέλες, μία καυτερή πιπεριά και ρετσίνα. Τι να μας πουν οι Άγγλοι;