Κάθε πότε πρέπει να πλένετε τα πράγματα στο σπίτι σύμφωνα με έναν μικροβιολόγο
Μην αγχώνεστε
Δημοσίευση 24/6/2018 | 00:29
H Marilyn Roberts είναι μικροβιολόγος στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Και η ίδια μας μιλάει για το καθάρισμα του σπιτιού, τονίζοντας πως δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος αλλά μπορούμε να καταλήξουμε σε μερικές οδηγίες για το κάθε πότε να καθαρίζουμε τα πράγματα ξεχωριστά.
Σεντόνια και μαξιλαροθήκες
Το καθάρισμα των σεντονιών αλλά και των μαξιλαροθηκών θα είναι καλό να γίνεται μια φορά την εβδομάδα. Για να γίνει αυτό πιο εύκολο μπορείτε να αγοράσετε μερικά έξτρα σετάκια ώστε να μην ξεμείνετε από καλύμματα.
Ντουζιέρα και βρύσες
Οι βρύσες κανονικά θα πρέπει να πλένονται πολύ συχνά για να αποφύγουμε την συσσώρευση αλάτων αλλά και λεκέδων από σαπούνι. Η ντουζιέρα μπορεί να πλένεται λιγότερο συχνά, απλά θα πρέπει να προσέχετε μην δημιουργηθεί μούχλα.
Πετσέτες
Αν αφήνετε τις πετσέτες σας να στεγνώσουν ανάμεσα στην χρήση τους, τότε μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή. Τα βακτήρια φαίνεται πως τις λατρεύουν, οπότε και μια φορά μετά από τρεις χρήσεις είναι ασφαλέστερο.
Σφουγγάρια κουζίνας και μπάνιου
Τα βακτήρια που κρύβονται στο σφουγγάρι της κουζίνας δημιουργούνται από τις τροφές, οπότε θα πρέπει να τα πλένετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα με σαπούνι και ζεστό νερό. Το ίδιο ισχύει και για τα σφουγγάρια του μπάνιου.
Οδοντόβουρτσες
Οι μηχανικές οδοντόβουρτσες έχουν συνήθως ένδειξη για το πότε να αλλάξετε την βούρτσα τους. Οι συνηθισμένες οδοντόβουρτσες θα πρέπει να αλλάζουν αυστηρά κάθε τρείς μήνες, όπως συμβουλεύουν και οι οδοντίατροι. Να τις πλένετε συχνά με ζεστό νερό και να να αλλάζετε αν περάσετε γρίπη ή μια στοματική μόλυνση.
Πιάτα
Μην αφήνετε τα πιάτα για πολλές μέρες στον νεροχύτη, τα βακτήρια είναι σαν να βρίσκονται στην Disneyland. Να τα πλένετε κάθε μέρα ή κάθε δυο μέρες με ζεστό νερό ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλυντήριο πιάτων, που φτάνει συνήθως σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες.
Γενικά
Η Roberts λέει πως το να πλένουμε τα χέρια μας είναι το πιο σωστό πράγμα μετά από κάθε δουλειά του σπιτιού. Καλό θα ήταν και το υπόλοιπο σπίτι, εκτός του μπάνιου και της κουζίνας όπου τα βακτήρια είναι περισσότερα, να καθαρίζεται διεξοδικά 2 φορές τον μήνα. Βέβαια, είναι μικροβιολόγος και έχει μια μοναδική αίσθηση για τον κόσμο των μικροβίων που ζουν ανάμεσά μας. Αλλά και εμείς που δεν έχουμε, δεν χρειάζεται να το ρισκάρουμε, χωρίς όμως κανένα άγχος.