Το επικίνδυνο φαγητό που δεν πρέπει ποτέ να φας σε ασιατικό εστιατόριο
Μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία
Δημοσίευση 8/10/2018 | 14:52
Είναι γνωστό σε όλους και απαράβατος κανόνας σε κάθε κουζίνα πως το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρεύεται καλά και μάλιστα να καθαρίζεται σχολαστικά κάθε επιφάνεια με την οποία ήρθε σε επαφή το ωμό κρέας του.
Οι στοιχειώδεις αυτοί κανόνες υγιεινής καταρρέουν στην Ιαπωνία και άλλες χώρες εξαιτίας μια νέας μόδας, καθώς το sashimi κοτόπουλου εξελίχθηκε σε τάση. Sashimi όπως ξέρουν όσοι αγαπούν το sushi είναι το σερβίρισμα ωμών κομματιών ψαριου, ενώ στην προκειμένη περίπτωση πρόκεται για κρέας κοτόπουλου ψημμένο ελαφρώς εξωτερικά.
Φυσικά ήταν ζήτημα χρόνου να αποδειχθεί το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το νέο πιάτο.
Άνδρας που κατανάλωσε sashimi κοτόπουλου κατέληξε στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε ότι έπασχε από την παρασιτική νόσο τοξοκαρίαση. Η συγκεκριμένη νόσος προσβάλει συκώτι, πνεύμονες και άλλα ζωτικά όργανα και συνδέεται έντονα με την κατανάλωση κρέατος, που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά. Στο sashimi κοτόπουλου το πουλερικό τις περισσότερες φορές ζεματίζεται ή σοτάρεται ελάχιστα πριν το σερβίρισμα, ωστόσο, το κοτόπουλο σερβίρεται σχεδόν ωμό.
Στα εστιατόρια όπου σερβίρεται ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει δυνατή συνεργασία με τους κτηνοτρόφους, που επιβεβαιώνουν ότι τα κοτόπουλα έχουν εκτραφεί σωστά αυτό, όμως, δεν μηδενίζει τον κίνδυνο μόλυνσης από το αμαγείρευτο κρέας.
Το κοτόπουλο είναι γνωστό ότι περιέχει βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτήριο καθένα από τα οποία προκαλεί σοβαρές δηλητηριάσεις μέχρι και θάνατο. Ωστόσο, υπάρχουν και παράσιτα, όπως το νηματώδες σκουλίκι larvae, που προσέβαλε τον οργανισμό του Ιάπωνα με μια ασθένεια που αν δεν θεραπευτεί με κατάλληλη αγωγή μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση. Οπότε αυτό μάλλον είναι ένα καλό παράδειγμα για να τρώτε κάθε είδους πουλερικό καλά μαγειρεμένο.