Πώς κάνουν το παστίτσιο στο Αγιο Όρος;
Πεντανόστιμο...Μια συνταγή που έχει σωθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 16/12/2018 | 01:08
Μέσα στην απλότητα των υλικών τους, οι αγιορίτες μοναχοί καταφέρνουν και δημιουργούν πεντανόστιμα πιάτα, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πιάτα των κοσμικών.
Μια συνταγή που έχει σωθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, είναι το παστίτσιο χωρίς την παρουσία κιμά.
Τη νοστιμιά του κιμά έρχεται να αντικαταστήσουν τα μανιτάρια.
Δείτε τη συνταγή και απολαύστε τη:
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, βράζοντας τα κρεμμύδια που έχουμε λιώσει στο μπλέντερ μαζί με την ντομάτα, τον μαιντανό και αργότερα προσθέτοντας τα μπαχαρικά(προτιμήστε την κανέλα) ώσπου να στεγνώσει. Σοτάρουμε τα μανιτάρια με ένα φλιτζάνι λάδι και ένα ποτηράκι λευκό κρασί, ώσπου να στεγνώσουν. Ενώνουμε την σάλτσα με τα μανιτάρια. Τα βράζουμε μαζί 10 λεπτά και αλατίζουμε κανονικά.
Για να κάνουμε την μπεσαμέλ, βράζουμε το νερό η το φυτικό γάλα με το λάδι και το αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι καλά διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό. Βάζουμε τα μισά μακαρόνια σε καλά λαδωμένο μέτριο ταψί και μετά βάζουμε τη σάλτσα. Στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και από πάνω την μπεζαμέλ, να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ψηθεί, σε θερμοκρασία 200 βαθμών.
Προτιμήστε να το γευτείτε σε χλιαρή θερμοκρασία, για αναδειχθούν οι γεύσεις όλων των υλικών.