E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξέρετε γιατί οι ζέβρες έχουν ραβδώσεις;

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί;

Δημοσίευση 21/2/2019 | 11:19

Ξέρετε γιατί οι ζέβρες έχουν ραβδώσεις;

Αποτελούσε ανέκαθεν ένα μυστήριο γιατί η ζέβρα στην πορεία της εξέλιξης της απέκτησε τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα της.

Τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν πως έχουν μια αρκετά πειστική εξήγηση: για να ζαλίζει τις ενοχλητικές μύγες και τα άλλα έντομα, ώστε να μην κάθονται πάνω της για να της πιουν το αίμα ή να της μεταδώσουν επικίνδυνες αρρώστιες, όπως η αφρικανική τρυπανοσωμίαση ή ασθένεια του ύπνου, που προκαλείται από παράσιτο, το οποίο μεταφέρουν μολυσμένες μύγες τσε-τσε.

Οι Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Τιμ Κάρι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις και τον Μάρτιν Χάου του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τις βρετανικές «Guardian» και «Τelegraph», κατέφυγαν σε ένα ευφάνταστο τέχνασμα: έντυσαν άλογα σαν ζέβρες!

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αλογόμυγες μπερδεύονται με τις ραβδώσεις σε βαθμό που, αντί να προσγειώνονται ομαλά πάνω στις «ζέβρες» (δηλαδή στα καμουφλαρισμένα άλογα), να τρακάρουν πάνω τους - όταν δεν τις αποφεύγουν τελείως.

Το πείραμα που έγινε στην Αγγλία με αιχμάλωτες ζέβρες και άλογα, έδειξε ότι τα έντομα προσγειώνονται άνετα πάνω σε μονόχρωμα άλογα, αλλά παθαίνουν μια σύγχυση όταν πλησιάζουν κοντά στις διαδοχικές ραβδώσεις, σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων, ίσως επειδή δεν έχουν καλή όραση, κάτι που τελικά τις αποθαρρύνει από το να κάτσουν πάνω στη ζέβρα.

«Η ζέβρα, από εξελικτική άποψη, έχει αναπτυχθεί σε μέρη του κόσμου όπου οι μύγες μεταφέρουν αρκετά απαίσιες αρρώστιες, συνεπώς μπορεί να υπάρξουν πολύ μεγάλες συνέπειες από το τσίμπημα μιας μύγας. Κάτι που δεν συμβαίνει με τα εξημερωμένα ζώα», δήλωσε ο Χάου.

Άλλοι επιστήμονες στο παρελθόν έχουν προτείνει εναλλακτικά ότι οι ραβδώσεις αναπτύχθηκαν για να παρέχουν καμουφλάζ στη ζέβρα ως προστασία από τους θηρευτές της, για να βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος της ή για λόγους κοινωνικούς. Δεν αποκλείεται όλα αυτά να ισχύουν εν μέρει.

Οι ζέβρες είναι «ξαδέρφια» με τα άλογα και τους γαϊδάρους και σήμερα υπάρχουν στον κόσμο τρία είδη τους που περιφέρονται στις σαβάνες της Αφρικής. Τα μοτίβα με τις ραβδώσεις τους διαφέρουν από ζέβρα σε ζέβρα, με αποτέλεσμα να μην έχουν βρεθεί ποτέ δύο πανομοιότυπες ζέβρες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μοναστήρια σαν παραμύθι σε γωνιές της Ελλάδας

Ταξίδια 10.04.2025
Ιερά, απόκοσμα και μαγευτικά – σαν να βγήκαν από τις σελίδες παλιού βιβλίου

Γιατί η Hailey Bieber δε θα κόψει τα μαλλιά της μέχρι το τέλος του χρόνου

Body+Mind 10.04.2025
Η Hailey Bieber προτείνει στις νέες μητέρες να αποφύγουν μεγάλες αλλαγές στα μαλλιά τους αμέσως μετά την εγκυμοσύνη

Οι τροφές ‑ σύμμαχοι στις φλεγμονές

Body+Mind 10.04.2025
Οι τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές: Φυσικές λύσεις για ανακούφιση από τον πόνο

Γιατί κράτησαν περισσότερους μήνες οι ιώσεις φέτος;

Body+Mind 10.04.2025
Σε αντίθεση με πέρυσι, φέτος οι ιώσεις… το τράβηξαν λίγο παραπάνω, καθυστερώντας να κάνουν την καθιερωμένη «έξοδο» από την κοινότητα.

Συνταγές του Αγίου Όρους, ιδανικές για αυτές τις μέρες

Food Χτες
Με υλικά απλά, αλλά γεμάτα θρεπτικά συστατικά και σεβασμό στη φύση

Ποιες περιοχές της Ελλάδας αξίζει να επισκεφτείς το Πάσχα ‑ εκτός από την Κέρκυρα

Ταξίδια Χτες
Από τον ρουκετοπόλεμο της Χίου μέχρι την κατάνυξη της Πάτμου και τις ανοιξιάτικες βόλτες στο Ναύπλιο – ιδέες για πασχαλινές αποδράσεις με άρωμα παράδοσης

Χωρίσατε; Δες πότε σταματάς να υποφέρεις (επιστημονικά)

Σχέσεις Χτες
Ξεπερνάμε ποτέ τους πρώην μας; Η επιστήμη απαντά – και έχει καλά (και δύσκολα) νέα

Σε αυτά τα ζαχαροπλαστεία θα φας τα καλύτερα ανατολίτικα και νηστίσιμα γλυκά της Αθήνας

Eat + Drink Χτες
Κάθε γλυκό έχει μια δική του ιστορία και μια μοναδική γεύση, που σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και σε μέρη όπου η παράδοση και η γεύση πάνε χέρι - χέρι!

Αυτή είναι η ιδανική ηλικία για να κάνεις παιδιά, σύμφωνα με την επιστήμη

Body+Mind Χτες
Βιολογικοί, ψυχολογικοί και οικονομικοί παράγοντες που καθορίζουν την κατάλληλη στιγμή