E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προσοχή με τα πασχαλινά αυγά: Πόσο διαρκούν εκτός ψυγείου

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι τα διατηρούν εκτός ψυγείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/4/2019 | 17:18

Προσοχή με τα πασχαλινά αυγά: Πόσο διαρκούν εκτός ψυγείου

Αρκετοί από εμάς διατηρούν τα βαμμένα κόκκινα αυγά εκτός ψυγείου (το οποίο συνήθως γεμίζει και με όλα όσα περισσέψουν από το Πασχαλινό τραπέζι). Χρειάζεται όμως προσοχή τόσο στην προετοιμασία όσο και στη συντήρησή τους καθώς η σαλμονέλα είναι η πιο κοινή μορφή τροφικής δηλητηρίασης.

Όταν αφήνουμε τα βραστά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένες χρονικές περιόδους επιτρέπει σε επικίνδυνα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Τα τροφιμογενή παθογόνα αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 60 βαθμών Κελσίου. Αυτή θεωρείται η “ζώνη κινδύνου”. Η μέση θερμοκρασία δωματίου κυμαίνεται στους 20-25 βαθμούς Κελσίου. Τα ψυγεία αποθηκεύουν τις τροφές κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, κάτι που επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει πάντα να απορρίπτετε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα, όπως είναι και τα βραστά αυγά, τα οποία έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Η κατευθυντήρια γραμμή για αυτές τις δύο ώρες ισχύει για τα αυγά που μόλις τα έχετε βράσει, καθώς και για εκείνα που τα έχετε στην συντήρηση του ψυγείου και τα βγάζετε πάλι έξω. Κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, ή οποιαδήποτε στιγμή η θερμοκρασία περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να πετάτε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα έχουν μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από μία ώρα.

Δεδομένου ότι τα βραστά αυγά είναι μαγειρεμένα, μπορεί να πιστεύετε ότι είναι ασφαλέστερα από τα ωμά. Σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, τα βραστά αυγά είναι στην πραγματικότητα πιο επιρρεπή σε βακτηριακή μόλυνση, λόγω των ζημιών κατά τη διαδικασία μαγειρέματος στο κέλυφός τους. Μόλις τα βράσετε και κρυώσουν λίγο σε θερμοκρασία δωματίου, είναι σώφρον να τα βάλετε στο ψυγείο και να τα καταναλώσετε μέσα σε μία εβδομάδα.

Ένα χαλασμένο αυγό δεν έχει πάντα αποκρουστική μυρωδιά, γι' αυτό και πρέπει να μην το ριψοκινδυνεύετε αν δεν σας μυρίζει άσχημα. Πριν βράσετε τα αυγά, πετάξτε όποιο έχει ρωγμές και ατέλειες στο κέλυφος. Βράστε τα καλά μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι να είναι σφιχτά. Όταν τα σερβίρετε στο τραπέζι, ή όταν τα βγάζετε έξω ως διακοσμητικά, θυμηθείτε να τα μαζέψετε πάλι μόλις συμπληρώσουν δύο ώρες εκτός ψυγείου. Εάν τα αφήσετε έξω περισσότερο από όσο πρέπει, διακινδυνεύετε να πάθετε δηλητηρίαση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικα νύχια στο σπίτι: Ναι μπορείς!

Style 23.12.2024
Σου έχουμε τα καλύτερα tips για να φτιάξεις τα νύχια σου μόνη σου στο σπίτι

Η αγαπημένη σου καθημερινή συνήθεια που προστατεύει το συκώτι και δεν το γνώριζες

Body+Mind 23.12.2024
Πώς ο καφές και το τσάι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για χρόνιες ηπατικές παθήσεις

Σε ποιες τιμές κυμαίνονται οι βασιλόπιτες φέτος

Food 23.12.2024
Αυξήσεις στις πρώτες ύλες και το κόστος ενέργειας, αλλά η παράδοση της βασιλόπιτας παραμένει ατόφια στις καρδιές των Ελλήνων

Dubatsa: Η μανία με τη σοκολάτα του Ντουμπάι που έγινε... Θεσσαλονικιώτικη

Food 23.12.2024
Η σοκολάτα του Ντουμπάι και η παραδοσιακή μπουγάτσα συναντούν τη σύγχρονη γαστρονομία στη νέα viral δημιουργία της Θεσσαλονίκης

Το καθηλωτικό look της Katie Holmes με παλτό και ζώνη

Style 23.12.2024
Μια ανατροπή στην κλασική χειμερινή μόδα με άνεση και κομψότητα, από την ηθοποιό που ξέρει πώς να μας εκπλήσσει

Γιατί οι Ουκρανοί κρεμούν ιστούς αράχνης στα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους

Xmas 23.12.2024
Η ιστορία έχει εμπνεύσει ακόμη και μια όπερα

Ποια φυτά είναι τοξικά για τα κατοικίδια μας

Pets Χτες
Προσοχή στα φυτά που μπορούν να βλάψουν το κατοικίδιο σου!

Οι πιο festive παλέτες σκιών για λαμπερό eye makeup στο ρεβεγιόν

Body+Mind Χτες
Αν δεν κάνεις στο ρεβεγιόν λαμπερό μακιγιάζ, πότε θα το κάνεις;