E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προσοχή με τα πασχαλινά αυγά: Πόσο διαρκούν εκτός ψυγείου

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι τα διατηρούν εκτός ψυγείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/4/2019 | 17:18

Προσοχή με τα πασχαλινά αυγά: Πόσο διαρκούν εκτός ψυγείου

Αρκετοί από εμάς διατηρούν τα βαμμένα κόκκινα αυγά εκτός ψυγείου (το οποίο συνήθως γεμίζει και με όλα όσα περισσέψουν από το Πασχαλινό τραπέζι). Χρειάζεται όμως προσοχή τόσο στην προετοιμασία όσο και στη συντήρησή τους καθώς η σαλμονέλα είναι η πιο κοινή μορφή τροφικής δηλητηρίασης.

Όταν αφήνουμε τα βραστά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένες χρονικές περιόδους επιτρέπει σε επικίνδυνα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Τα τροφιμογενή παθογόνα αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 60 βαθμών Κελσίου. Αυτή θεωρείται η “ζώνη κινδύνου”. Η μέση θερμοκρασία δωματίου κυμαίνεται στους 20-25 βαθμούς Κελσίου. Τα ψυγεία αποθηκεύουν τις τροφές κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, κάτι που επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει πάντα να απορρίπτετε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα, όπως είναι και τα βραστά αυγά, τα οποία έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Η κατευθυντήρια γραμμή για αυτές τις δύο ώρες ισχύει για τα αυγά που μόλις τα έχετε βράσει, καθώς και για εκείνα που τα έχετε στην συντήρηση του ψυγείου και τα βγάζετε πάλι έξω. Κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, ή οποιαδήποτε στιγμή η θερμοκρασία περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να πετάτε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα έχουν μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από μία ώρα.

Δεδομένου ότι τα βραστά αυγά είναι μαγειρεμένα, μπορεί να πιστεύετε ότι είναι ασφαλέστερα από τα ωμά. Σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, τα βραστά αυγά είναι στην πραγματικότητα πιο επιρρεπή σε βακτηριακή μόλυνση, λόγω των ζημιών κατά τη διαδικασία μαγειρέματος στο κέλυφός τους. Μόλις τα βράσετε και κρυώσουν λίγο σε θερμοκρασία δωματίου, είναι σώφρον να τα βάλετε στο ψυγείο και να τα καταναλώσετε μέσα σε μία εβδομάδα.

Ένα χαλασμένο αυγό δεν έχει πάντα αποκρουστική μυρωδιά, γι' αυτό και πρέπει να μην το ριψοκινδυνεύετε αν δεν σας μυρίζει άσχημα. Πριν βράσετε τα αυγά, πετάξτε όποιο έχει ρωγμές και ατέλειες στο κέλυφος. Βράστε τα καλά μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι να είναι σφιχτά. Όταν τα σερβίρετε στο τραπέζι, ή όταν τα βγάζετε έξω ως διακοσμητικά, θυμηθείτε να τα μαζέψετε πάλι μόλις συμπληρώσουν δύο ώρες εκτός ψυγείου. Εάν τα αφήσετε έξω περισσότερο από όσο πρέπει, διακινδυνεύετε να πάθετε δηλητηρίαση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι είναι το «forest bathing» που έγινε δημοφιλές το 2025

Ταξίδια 31.01.2025
Η έρευνα που αποκαλύπτει τις νέες τάσεις

Το απροσδόκητο ρίσκο στο κομμωτήριο που συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο

Body+Mind 31.01.2025
Μια φαινομενικά ακίνδυνη διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε ένα σπάνιο αλλά σοβαρό πρόβλημα

7 υπέροχα σετ μακιγιάζ για να κάνεις δώρο χωρίς να ξεφύγεις από το budget σου

Body+Mind 31.01.2025
Έχουν ό,τι χρειάζεται για ένα ολοκληρωμένο μακιγιάζ!

Τι είναι τα μανικιούρ με μαγνήτη που ψάχνουν όλες στο Google

Style Χτες
Οι περισσότερες λατρεύουν αυτή την τάση γιατί είναι γρήγορη και εντυπωσιακή

Το αμαρτωλό χωριό της Ελλάδας οπού οι άντρες ζούσαν με τη σύζυγο και την ερωμένη μαζί

Ταξίδια Προχτές
Η ιστορία μιας μικρής κοινωνίας που έζησε στα όρια της ανεκτικότητας προς το δίκαιο των ανθρώπων

Έτρωγαν χοτ ντογκ στην αρχαία Ρώμη;

Food Προχτές
Η ιστορία του πιο διάσημου σάντουιτς

Οι 2 απλές καθημερινές συνήθειες που βοηθάνε τον εγκέφαλό μας να παραμένει υγιής

Body+Mind Προχτές
Πολλοί τις αγνοούν, αλλά είναι σημαντικές!

Η γυναίκα που προτιμούσε τα σκυλιά από τους ανθρώπους ‑ Διέσωσε πάνω από 600 αδέσποτα

Pets Προχτές
Η «Camberley Kate» και η ζωή της ανάμεσα σε ουρές που κουνιούνται και γαβγίσματα αγάπης