E-Daily

Τι να φάτε σήμερα: Σουβλάκι στην πιο νόστιμη παραλλαγή

Με γλυκιά και πικάντικη μαρινάδα που θα γλείφετε τα δάχτυλα σας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 4/7/2019 | 01:28

Photo by Alex Lau, Food Styling by Chris Morocco and Tom Cunanan, Prop Styling by Elizabeth Jaime

Η μαρινάδα - ένα γλυκό και πικάντικο μίγμα από τσίλι, σκόρδο, sprite, ξύδι και μανιτάρια - είναι τόσο γευστική που δεν αφήσαμε ούτε σταγόνα να πάει χαμένη. Αφου την χρησιμοποιήσαμε για να μαρινάρουμε το κρέας, σιγοβράσαμε για πολύ λίγο ό,τι απέμεινε από αυτήν και στη συνέχεια αλείψαμε το κρέας λίγο πριν το αφαιρέσουμε από τη φωτιά. Απίθανο!

Θα χρειαστείτε

  • 1 κιλό χοιρινή ωμοπλάτη, χωρίς την πέτσα
  • 1/2 κρεμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 12 κόκκινες πιπεριές τσίλι, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 8 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κούπα Sprite ή 7UP
  • 1/2 κούπα σως σόγιας
  • 1/3 της κούπας ξύδι ρυζιού ή απο ζαχαροκάλαμο
  • 1/4 της κούπας ζάχαρη
  • 1 κ.σ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • 1 κ.σ. χοντρό αλάτι
  • 6 μανιτάρια σιτάκε ή οποιαδήποτε καφέ μανιτάρια

Προετοιμάζουμε

Βάζουμε στην κατάψυξη το χοιρινό, αφού το τυλίξουμε με χαρτί ψησίματος, για περίπου 45-60 λεπτά. Αφαιρούμε το χοιρινό από την κατάψυξη και στη συνέχεια κόβουμε σε μακριές λεπτές λωρίδες πλάτους 3-4 εκατοστών (σαν χοντροκομένες φέτες μπείκον)

Σε πλαστική σακούλα τροφίμων τοποθετούμε κρεμμύδια, τσίλι, σκόρδο, sprite, σως σόγιας, ξύδι, ζάχαρη, πιπέρι, και 1 κ.σ. αλάτι. Λιώνουμε τα μανιτάρια σε γουδί ώστε να γίνουν πάστα και τα προσθέτουμε στη σακούλα με τη μαρινάδα. Προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομμάτια χοιρινού ανακατεύοντας για να μην κολήσουν μεταξύ τους και να ενσωματωθούν στο μίγμα ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες.

Ψήνουμε

Τοποθετούμε ένα τηγάνι-σχάρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφαιρούμε το χοιρινό από τη μαρινάδα και βάζουμε ένα ένα τα κομμάτια σε σουβλάκια. Μεταφέρουμε την μαρινάδα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και φέρνουμε σιγά σιγά σε βρασμό. Μετράμε ένα λεπτό, αφαιρώντας τυχόν αφρό που θα βγει στην επιφάνεια, και μεταφέρουμε το κατσαρολάκι εκτός εστίας.

Ψήνουμε τα σουβλάκια για δυο λεπτά έως ότου αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, γυρνώντας τακτικά. Με πινέλο αλείφουμε την μαρινάδα στα σουβλάκια. Ψήνουμε για ακόμη δυο λεπτά ή εως ότου πάρουν όμορφο καραμελωμένο χρώμα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λατρεύουμε να τα μισούμε! Τα 00s jeans που κάνουν δυναμική επιστροφή

Style 05.02.2025
Από την αποκαθήλωση… στη μεγάλη επιστροφή - Το trend που επιστρέφει

Ξέχνα το τηγάνι και ανακάλυψε τις κρέπες ταψιού σε μόλις 5 λεπτά

Food 05.02.2025
Εύκολες, γρήγορες και πεντανόστιμες, ιδανικές για κάθε στιγμή της ημέρας

Roadtrip στα Τζουμέρκα: 7 στάσεις που πρέπει να κάνεις

Ταξίδια 05.02.2025
Ανακαλύπτοντας τις «Αλπεις» της Ελλάδας: Από το Συρράκο στους Καλαρρύτες, με το αυτοκίνητο και την καρδιά γεμάτη φύση

Με Έλληνα σχεδιαστή η JLo στα Grammys

Style 05.02.2025
Η Jennifer Lopez ξέρει να κάνει statements και στα Grammys δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Κι όμως η βροχή βελτιώνει την υγεία μας με 5 διαφορετικούς τρόπους!

Body+Mind 05.02.2025
Ήρθε η ώρα να μάθουμε για τη θεραπευτική δύναμη της βροχής

5 toners για σύσφιξη των πόρων που κάνουν θαύματα

Body+Mind 05.02.2025
Να τα βάλεις οπωσδήποτε στη Wishlist σου!

Το παιδί σου τρώει μόνο... μακαρόνια; Να τι μπορείς να κάνεις

Family Χτες
Επιλεκτική διατροφή - Μερικές λύσεις και hacks!

Κοιλιακό λίπος ‑ Πώς «σκοτώνει» σταδιακά τον εγκέφαλο σου

Body+Mind Χτες
Η σημασία της διατροφής στην εγκεφαλική υγεία

7 στα 10 εγκεφαλικά οφείλονται σε αυτούς τους παράγοντες

Body+Mind Χτες
Το εγκεφαλικό αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας και τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα 5 serums που θα αγαπήσεις αν έχεις ξηρή επιδερμίδα

Body+Mind Χτες
Θα σε κάνουν να λάμψεις από την πρώτη χρήση!

Grammy: Οι εντυπωσιακές παρουσίες στο κόκκινο χαλί

Style Προχτές
Τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής