Τι να φάτε σήμερα: Παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα Μυκόνου
Η γαστρονομία του Αιγαίου σε όλο της το μεγαλείο, με λίγα, απλά και παραδοσιακά προϊόντα
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 1/9/2019 | 00:11
Η Μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό το οποίο συνδυάζει το κρεμμύδι μαζί με το τοπικό τυρί της Μυκόνου τη τυροβολιά.
Υλικά για 1 ταψί του φούρνου
Για το φύλλο
- 600 γραμ αλεύρι
- 1 κουτ γλυκού μπέικιν πάουντερ
- λίγο αλάτι
- 1 φλιτζ του καφέ λάδι
για τη γέμιση
- 1 κιλό τυροβολιά
- 2 αβγά
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 1 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
- λίγο αλάτι, πιπέρι
- 1 φλιτζ τσαγιού λάδι για την τελική πίτα
Πάμε να την ετοιμάσουμε:
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Βάζουμε τη τυροβολιά σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο τα 2 αβγά και το αλατοπίπερο. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί να ενοποιηθούν. Αφήνουμε τη γέμιση να περιμένει.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σχηματίσουμε μια ζύμη σφικτούτσικη που ξεκολλάει από μόνη της από τα τοιχώματα της λεκάνης που ζυμώνουμε.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε φύλλο τόσο μεγάλο που να υπερκαλύπτει το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Λαδώνουμε καλά το ταψί και βάζουμε το φύλλο.
- Ρίχνουμε μέσα την έτοιμη γέμιση, γυρίζουμε τα κομμάτια του κάτω φύλλου προς τα μέσα να ακουμπήσουν πάνω στη γέμισή μας και ανοίγουμε δεύτερο φύλλο με το υπόλοιπο ζυμάρι.
- Σκεπάζουμε τη κρεμμυδόπιτά μας, την χαράζουμε σε μπακλαβαδοτά κομμάτια, με ένα πιρούνι τρυπάμε κάθε κομμάτι 1-2 φορές, περιχύνουμε την κρεμμυδόπιτα με 1 φλιτζάνι λάδι και την ψήνουμε στους 180ο για περίπου 1 ώρα και μέχρι το φύλλο να ροδοκοκκινίσει.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πώς θα καταλάβεις αν φοράς λάθος size σουτιέν
Style
20.11.2024
Φορώντας το σωστό μέγεθος σουτιέν δεν είναι απλά θέμα άνεσης αλλά και υγείας
Ποιο ήταν το μυστικό superfood των αρχαίων για υγεία και μακροζωία
Food
20.11.2024
Το αρχαίο «φάρμακο» που ενέπνευσε την Ελληνική και Κινεζική ιατρική για χιλιετίες
Τελικά φέτος ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να ζεσταθούμε;
Σπίτι
20.11.2024
Η θέρμανση εξακολουθεί να είναι ένα από τα βασικά έξοδα για τα ελληνικά νοικοκυριά
5 μπιστρό στο κέντρο της Αθήνας για να πας μετά τα ψώνια σου
Eat + Drink
20.11.2024
Θα σε ταξιδέψουν νοητά στο Παρίσι!
Αυτά είναι τα ακριβότερα μπαχαρικά του κόσμου
Food
Χτες
Οι «θησαυροί» της κουζίνας - Πανάκριβα μπαχαρικά του κόσμου
Το παραμυθένιο χωριό του Αη Βασίλη στη Γερμανία που ελάχιστοι ξέρουν
Ταξίδια
Χτες
Ανακαλύψτε τη μαγεία ενός μεσαιωνικού χωριού που παραμένει αναλλοίωτο από το χρόνο
To αναπάντεχο χρώμα που ανεβαίνει πολύ στα nail trends
Body+Mind
Χτες
Αυτός ο τόνος είναι ιδανικός για τη φθινοπωρινή και χειμερινή σεζόν
Συσκευή αφαίρεσης ψαλίδας: Τελικά κάνουν δουλειά τα hair trimmers;
Body+Mind
Χτες
Τα υπέρ και τα κατά αυτής της μεθόδου
Τροφές που αν τις καταναλώσεις μαζί προσφέρουν μακροζωία
Body+Mind
Χτες
Συνδύασε τις μαζί και κέρδισε χρόνια
Τι είναι η σπασμωδική δυσφωνία από την οποία πάσχει ο Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ
Body+Mind
Χτες
Γιατί οι άνθρωποι παθαίνουν σπασμωδική δυσφωνία
Το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας είναι πανέμορφο και «ζει» 5 μήνες το χρόνο
Ταξίδια
Προχτές
Το ορεινό βλαχοχώρι του Γράμμου που «ζει» μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες
Το θαυματουργό φυτό που υπάρχει παντού στην Ελλάδα και σε κάνει ... «αθάνατο»
Body+Mind
Προχτές
Οι θεραπευτικές ιδιότητές του χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα