Η επιστήμη απαντά: Γιατί μας αρέσει να ζουλάμε τα μωρά;
Τι είναι το baby high που παθαίνουμε
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/9/2019 | 00:15
Αν είχατε ποτέ την επιθυμία να αγκαλιάσετε και να τσιμπήσετε ένα χαριτωμένο μωρό είστε μέρος του 50% των ανθρώπων που βιώνουν αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν "χαριτωμένη επιθετικότητα".
Η έκφραση "baby high" δημιουργήθηκε για να περιγράψει την απίστευτη ευφορία που έχει κάποιος όταν συμπαθεί τα μωρά και βρίσκεται μπροστά σε ένα στρουμπουλό αγοράκι ή κοριτσάκι.
Αν η αντίδρασή σας μπροστά σε ένα μωράκι ή ένα κουτάβι είναι μια ακατανίκητη ανάγκη να το ακουμπήσετε και να το αγκαλιάσετε, ή ακόμη και να το δαγκώσετε, είναι κάτι που συναντιέται πολύ συχνά. (Για παράδειγμα η φράση "Θα το φάω" είναι μια τρομερά συνηθισμένη έκφραση μπροστά σε ένα στρουμπουλό παιδάκι).
Οι ειδικοί άρχισαν να εξετάζουν το πόσο επιθετικοί γίνονται οι άνθρωποι όταν ανακαλύπτουν κάτι που τους εκστασιάζει ή γιατί οι άνθρωποι κλαίνε κατά τη διάρκεια ευτυχισμένων στιγμών, υποθέτοντας πως ενστικτωδώς, με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζουν τα θετικά συναισθήματα που τους κατακλύζουν.
Σε έρευνα που έγινε ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δουν από κοντά χαριτωμένα μωράκια και να περιγράψουν τα συναισθήματά τους. Όσο πιο γλυκό ήταν το μωρό, τόσο μεγάλωνε η "χαριτωμένη επιθετικότητα".
"Ίσως αυτη η ανάγκη για να τσιμπήσουμε η να δαγκώσουμε ένα μωράκι λειτουργεί αντίστροφα μέσα μας και μας θυμίζει ότι αυτό το μωράκι είναι εξαιρετικά εύθραυστο και πρέπει να το προσέξω!" λέει η Katherine Stavropoulos, καθηγήτρια.
(Το ίδιο ισχύει και για τα ζωάκια).