E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λαζάνια στο φούρνο με τον αυθεντικό ιταλικό τρόπο

Μια αγαπημένη, πεντανόστιμη συνταγή

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 13/9/2019 | 17:59

Λαζάνια στο φούρνο με τον αυθεντικό ιταλικό τρόπο

Θα χρειαστούμε:

  • 30 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 120 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1/4 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 90 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένα (πριαιρετικά)
  • 100 ml ξηρό ξηρό λευκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας ντομάτοπελτές 
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 150 ml κρέμα γάλακτος 
  • 800 ml σάλτσα μπεσαμέλ
  • 100 γρ. φρέσκα πράσινα λαζάνια ή 6 φύλλα αποξηραμένα λαζάνια
  • 150 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
  • 70 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πάμε να τα ετοιμάσουμε:

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά, το σκόρδο και το μπέικον για 5-6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τον κιμά, τη ρίγανη, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 8 λεπτά ή μέχρι να πάρει λίγο χρώμα αλλά να μη ροδίσει.

Προσθέτουμε τα συκωτάκια κοτόπουλου (αν βάλουμε) και τα μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Ρίχνουμε το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτουμε 300 ml νερό και τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 1½ ώρα.

Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας από την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε ανακατεύοντας το αυγό. Βάζουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ σε μια κατσαρόλα, τη ζεσταίνουμε ελαφρώς και αναμειγνύουμε σιγά-σιγά με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι).

Αλείφουμε με λάδι ή βούτυρο ένα πυρέξ με διαστάσεις 20 x 25 εκ. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ζυμαρικά, τα κόβουμε σε βολικό μέγεθος και τα μαγειρεύουμε λίγα-λίγα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν «αλ ντέντε». Βγάζουμε κάθε παρτίδα με μια τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και την τοποθετούμε κατευθείαν σε ένα μπολ με κρύο νερό.

Απλώνουμε τα φύλλα σε μια ενιαία στρώση πάνω σε μια πετσέτα κουζίνας και τα γυρίζουμε μία φορά για να στεγνώσουν και από τις δύο πλευρές. Αν βάλουμε ξερά ζυμαρικά, τα χρησιμοποιούμε ως έχουν. Απλώνουμε τη μισή σάλτσα κρέατος στο πυρέξ. Απλώνουμε διάσπαρτη τη μισή τριμμένη μοτσαρέλα και τοποθετούμε από πάνω μία στρώση ζυμαρικών, έτσι ώστε να αλληλοεπικαλύπτονται ελαφρά. Απλώνουμε τη μισή μπεσαμέλ από πάνω και πασπαλίζουμε με τη μισή παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, ολοκληρώνοντας με μία στρώση μπεσαμέλ και παρμεζάνα.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει έντονα και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το παραμυθένιο θεματικό πάρκο για μεγάλους και παιδιά ‑ 2 ώρες από την Αθήνα

Ταξίδια 23.11.2024
Ο ιδανικός προορισμός για το Σαββατοκύριακο που συνδυάζει φύση, τέχνη και λίγη… μαγεία!

5 λουλούδια που παραμένουν ανθισμένα όλο το χειμώνα

Σπίτι 23.11.2024
Ό,τι πρέπει για δώρο στους αγαπημένους σου!

Πού θα βρεις στην Αθήνα ζαχαροπλαστεία με πεντανόστιμο γαλακτομπούρεκο

Eat + Drink 23.11.2024
Αναδίδουν αρώματα βανίλιας και φρέσκου γάλακτος!

5 red flags που δεν πρέπει να αγνοήσεις στα πρώτα ραντεβού

Σχέσεις 23.11.2024
Για να μην καταλήξεις με ένα «ακατάλληλο» άτομο

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις κολλαγόνο κάθε μέρα

Body+Mind 23.11.2024
Τι μπορεί να κάνει το νερό κολλαγόνου στον οργανισμό;

Το χόμπι που κρατάει τον εγκέφαλό σου νέο

Body+Mind 23.11.2024
Κάντε το όσο πιο πολύ μπορείτε

Η σφακιανή πίτα υποψήφια ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Food Χτες
Διαδικασία για υποβολή φακέλου στο Υπουργείο Πολιτισμού έχει κινήσει ο Δήμος Σφακίων.

Αυτά τα elegant παλτό θα τα δούμε παντού φέτος

Style Χτες
Η απόλυτη τάση για φέτος σε πανωφόρι είναι αυτή!

Όλα όσα χρειάζεται το σώμα σας όταν πέφτει η θερμοκρασία

Body+Mind Χτες
Οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να έχεις καλή υγεία το χειμώνα