E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λαζάνια στο φούρνο με τον αυθεντικό ιταλικό τρόπο

Μια αγαπημένη, πεντανόστιμη συνταγή

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 13/9/2019 | 17:59

Λαζάνια στο φούρνο με τον αυθεντικό ιταλικό τρόπο

Θα χρειαστούμε:

  • 30 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 120 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1/4 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 90 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένα (πριαιρετικά)
  • 100 ml ξηρό ξηρό λευκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας ντομάτοπελτές 
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 150 ml κρέμα γάλακτος 
  • 800 ml σάλτσα μπεσαμέλ
  • 100 γρ. φρέσκα πράσινα λαζάνια ή 6 φύλλα αποξηραμένα λαζάνια
  • 150 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
  • 70 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πάμε να τα ετοιμάσουμε:

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά, το σκόρδο και το μπέικον για 5-6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τον κιμά, τη ρίγανη, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 8 λεπτά ή μέχρι να πάρει λίγο χρώμα αλλά να μη ροδίσει.

Προσθέτουμε τα συκωτάκια κοτόπουλου (αν βάλουμε) και τα μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Ρίχνουμε το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτουμε 300 ml νερό και τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 1½ ώρα.

Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας από την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε ανακατεύοντας το αυγό. Βάζουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ σε μια κατσαρόλα, τη ζεσταίνουμε ελαφρώς και αναμειγνύουμε σιγά-σιγά με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι).

Αλείφουμε με λάδι ή βούτυρο ένα πυρέξ με διαστάσεις 20 x 25 εκ. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ζυμαρικά, τα κόβουμε σε βολικό μέγεθος και τα μαγειρεύουμε λίγα-λίγα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν «αλ ντέντε». Βγάζουμε κάθε παρτίδα με μια τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και την τοποθετούμε κατευθείαν σε ένα μπολ με κρύο νερό.

Απλώνουμε τα φύλλα σε μια ενιαία στρώση πάνω σε μια πετσέτα κουζίνας και τα γυρίζουμε μία φορά για να στεγνώσουν και από τις δύο πλευρές. Αν βάλουμε ξερά ζυμαρικά, τα χρησιμοποιούμε ως έχουν. Απλώνουμε τη μισή σάλτσα κρέατος στο πυρέξ. Απλώνουμε διάσπαρτη τη μισή τριμμένη μοτσαρέλα και τοποθετούμε από πάνω μία στρώση ζυμαρικών, έτσι ώστε να αλληλοεπικαλύπτονται ελαφρά. Απλώνουμε τη μισή μπεσαμέλ από πάνω και πασπαλίζουμε με τη μισή παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, ολοκληρώνοντας με μία στρώση μπεσαμέλ και παρμεζάνα.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει έντονα και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λατρεύουμε να τα μισούμε! Τα 00s jeans που κάνουν δυναμική επιστροφή

Style 05.02.2025
Από την αποκαθήλωση… στη μεγάλη επιστροφή - Το trend που επιστρέφει

Ξέχνα το τηγάνι και ανακάλυψε τις κρέπες ταψιού σε μόλις 5 λεπτά

Food 05.02.2025
Εύκολες, γρήγορες και πεντανόστιμες, ιδανικές για κάθε στιγμή της ημέρας

Roadtrip στα Τζουμέρκα: 7 στάσεις που πρέπει να κάνεις

Ταξίδια 05.02.2025
Ανακαλύπτοντας τις «Αλπεις» της Ελλάδας: Από το Συρράκο στους Καλαρρύτες, με το αυτοκίνητο και την καρδιά γεμάτη φύση

Με Έλληνα σχεδιαστή η JLo στα Grammys

Style 05.02.2025
Η Jennifer Lopez ξέρει να κάνει statements και στα Grammys δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Κι όμως η βροχή βελτιώνει την υγεία μας με 5 διαφορετικούς τρόπους!

Body+Mind 05.02.2025
Ήρθε η ώρα να μάθουμε για τη θεραπευτική δύναμη της βροχής

5 toners για σύσφιξη των πόρων που κάνουν θαύματα

Body+Mind 05.02.2025
Να τα βάλεις οπωσδήποτε στη Wishlist σου!

Το παιδί σου τρώει μόνο... μακαρόνια; Να τι μπορείς να κάνεις

Family Χτες
Επιλεκτική διατροφή - Μερικές λύσεις και hacks!

Κοιλιακό λίπος ‑ Πώς «σκοτώνει» σταδιακά τον εγκέφαλο σου

Body+Mind Χτες
Η σημασία της διατροφής στην εγκεφαλική υγεία

7 στα 10 εγκεφαλικά οφείλονται σε αυτούς τους παράγοντες

Body+Mind Χτες
Το εγκεφαλικό αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας και τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα 5 serums που θα αγαπήσεις αν έχεις ξηρή επιδερμίδα

Body+Mind Χτες
Θα σε κάνουν να λάμψεις από την πρώτη χρήση!

Grammy: Οι εντυπωσιακές παρουσίες στο κόκκινο χαλί

Style Προχτές
Τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής