Η συνταγή για το κέικ που τρώγαμε μικροί
...και λατρεύουμε μέχρι σήμερα
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 15/10/2019 | 00:09
Θα χρειαστούμε:
• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
• 250 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
• 2 φλυτζ. τσαγιού (480 γραμ.) ζάχαρη
• 5 αυγά
• 1¼ φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
• 2 βανίλιες
• 2 - 3 κουτ. σούπας κακάο σκόνη κοσκινισμένο
• 2 κουτ. σούπας λικέρ ούζο ή κονιάκ
• 1 πρέζα αλάτι
• ζάχαρη άχνη για επικάλυψη
Πάμε να το ετοιμάσουμε
- Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε σφιχτή μαρέγκα. - Έπειτα, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, για 5΄ να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τη βανίλια κι έναν - έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, ρίχνουμε το γάλα και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο, τη μαρέγκα με το αλεύρι.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά, μία στρογγυλή φόρμα για κέικ, αδειάζουμε μέσα το μισό μείγμα και στο υπόλοιπο ρίχνουμε μέσα το κακάο και το ποτό.
- Χτυπάμε με το μίξερ για 1' να ενσωματωθούν καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα με το κακάο στη φόρμα και μ' ένα κουτάλι, γυρνώντας το κυκλικά, κάνουμε τον γύρο της φόρμας, για να δημιουργηθούν τα σχέδια.
- Ψήνουμε στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 165°C για 60΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί το κέικ.
- Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για 5' - 10΄ στη φόρμα, μετά το ξεφορμάρουμε και το τοποθετούμε σε δίσκο ή πιατέλα που έχουμε κοσκινίσει λίγη ζάχαρη άχνη. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πώς να δείχνεις πάντα στιλάτη φορώντας φόρμες
Style
02.01.2025
Ανεση, ζεστασιά και στυλ – όλα σε ένα look!
Το φρούτο που είναι «θαυματουργό» για τα πνευμόνια μας
Food
02.01.2025
Η επιστημονική αποκάλυψη που αποδεικνύει πως τα μήλα δεν είναι απλώς ένα φρούτο, αλλά σύμμαχος της υγείας μας
4 hair cuts για να ανανεώσεις τα μαλλιά σου το 2025
Body+Mind
02.01.2025
Υποδέξου τη νέα χρονιά με ένα νέο look!
Οι τροφές ‑ σύμμαχοι στον πόνο και τη φλεγμονή
Food
02.01.2025
Μικρές αλλαγές στο πιάτο σας που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή σας!
7 τρόποι για να αφήσεις πίσω ό,τι σε κρατάει για τη νέα χρονιά
Body+Mind
02.01.2025
Οι βάσεις για να μπεις δυναμικά στο 2025 είναι μέσα σου!
Ειδικοί αποκάλυψαν την μεγάλη απάτη για τις φριτέζες αέρα ‑Ξεγελάστηκαν εκατομμύρια καταναλωτές
Food
Χτες
Η συσκευή που έγινε viral έχει κρύψει πολλές πληροφορίες
Γιατί πρέπει να πίνεις ένα ποτήρι νερό όταν ξυπνάς το πρωί
Body+Mind
Χτες
Το μαγικό ποτήρι που ξυπνάει το σώμα σου και γεμίζει την ημέρα σου ενέργεια!
6 μεζεδοπωλεία εκτός κέντρου της Αθήνας με καλό φαγητό
Eat + Drink
Χτες
Τέλειο φαγητό και μουσικούλα! Τι καλύτερο!
Αισθάνεσαι συνεχώς πρησμένη; Δοκίμασε αυτά τα πανεύκολα τρικ που θα σε βοηθήσουν
Body+Mind
Χτες
Ειδικά αν πρήζεται η κοιλιά σου θα δεις διαφορά
«Νυκτοτουρισμός» ή «Nocturism»: Στο νέο travel trend του 2025, κυνηγάμε το Βόρειο Σέλας
Ταξίδια
Προχτές
Το ταξίδι με στόχο τις νυχτερινές εμπειρίες αναμένεται να είναι η μεγάλη ταξιδιωτική τάση το 2025
H Bella Hadid επαναφέρει το πιο όμορφο παλτό των 70s στο προσκήνιο
Style
Προχτές
Η νοσταλγία των ’70s συναντά το boho chic των ’00s – και όλα αυτά στους δρόμους της Νέας Υόρκης