E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μοσχάρι κοκκινιστό σαν της γιαγιάς, που λιώνει στο πηρούνι

Λατρεμένη συνταγή γεμάτη αρώματα, γεύσεις και... αναμνήσεις

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 1/11/2019 | 18:57

Μοσχάρι κοκκινιστό σαν της γιαγιάς, που λιώνει στο πηρούνι

Θα χρειαστούμε:

  • 700 γρ. μοσχάρι (σπάλα ή κιλότο), κομμένο σε μεγάλους κύβους
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 120 ml κόκκινο κρασί
  • 240 γρ. τριμμένες, αποφλοιωμένες ντομάτες
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 500 ml νερό

Πάμε να το ετοιμάσουμε:

1. Στεγνώνουμε πολύ καλά το τεμαχισμένο μοσχάρι, με χαρτί κουζίνας. Το αλατίζουμε και το πιπερώνουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές.

2. Ζεσταίνουμε καλά τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου σε βαθιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε το μοσχάρι, χωρίς αρχικά να το κουνήσουμε με κουτάλα. Όταν τα κομμάτια αρχίσουν να ξεκολλάνε απ’ τον πάτο, σοτάρουμε καλά απ’ όλες τις μεριές, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα.

3. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα το κρέας απ’ την κατσαρόλα σε πιάτο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

4. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και ανακατεύουμε να “πιάσει” ελαφρώς στον πάτο της κατσαρόλας.

5. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (μπαχάρι, κανέλα, δάφνη) και σοτάρουμε να βγάλουν τ’ αρώματά τους.

6. Ρίχνουμε πάλι το μοσχάρι στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε ελαφρά και σβήνουμε με το κρασί, “ξύνοντας” με την κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας.

7. Όταν εξατμιστεί το πολύ αλκοόλ, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ζάχαρη.

8. Καλύπτουμε με το νερό και όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια/χαμηλή και αφήνουμε το κοκκινιστό να σιγοβράσει για 1 ½ ώρα (καλυμμένο με το καπάκι), μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το «άγνωστο» φοινικόδασος έξω από την Αθήνα

Ταξίδια 11.04.2025
Ανακαλύψτε το εξωτικό φοινικόδασος στο Λαύριο, μόλις 45 λεπτά από την Αθήνα

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι νέοι πληρώνουν το τίμημα του «μοντέρνου» τρόπου ζωής

Body+Mind 11.04.2025
Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση και γιατί η υπερ-επεξεργασμένη τροφή χτυπάει καμπανάκι

Το μυστηριώδες γεφύρι της Στερεάς Ελλάδας που εμφανίζεται και ... εξαφανίζεται μπρος στα μάτια των επισκεπτών

Ταξίδια 11.04.2025
Ένα μυστηριώδες πέτρινο έργο τέχνης που συνδέει την παράδοση με τη φύση της Στερεάς Ελλάδας

Η μεγαλύτερη θερμική λίμνη του κόσμου βρίσκεται 30’ από την Ελλάδα με το αυτοκίνητο!

Ταξίδια 11.04.2025
Η επιστήμη ανακάλυψε έναν υπόγειο θησαυρό – και είναι σχεδόν δίπλα μας!

Γιατροί μένουν άφωνοι: Αυτό το γεύμα «καθαρίζει» χοληστερίνη και ρίχνει κιλά

Body+Mind 11.04.2025
Ένα ισχυρό πρωινό για μια υγιή καρδιά και έναν αδύνατο κορμό!

Μπορεί το μασάζ να σου κάνει κακό;

Body+Mind 11.04.2025
Όταν το χαλαρωτικό γίνεται επικίνδυνο

Μοναστήρια σαν παραμύθι σε γωνιές της Ελλάδας

Ταξίδια Χτες
Ιερά, απόκοσμα και μαγευτικά – σαν να βγήκαν από τις σελίδες παλιού βιβλίου

Γιατί η Hailey Bieber δε θα κόψει τα μαλλιά της μέχρι το τέλος του χρόνου

Body+Mind Χτες
Η Hailey Bieber προτείνει στις νέες μητέρες να αποφύγουν μεγάλες αλλαγές στα μαλλιά τους αμέσως μετά την εγκυμοσύνη

Οι τροφές ‑ σύμμαχοι στις φλεγμονές

Body+Mind Χτες
Οι τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές: Φυσικές λύσεις για ανακούφιση από τον πόνο

Γιατί κράτησαν περισσότερους μήνες οι ιώσεις φέτος;

Body+Mind Χτες
Σε αντίθεση με πέρυσι, φέτος οι ιώσεις… το τράβηξαν λίγο παραπάνω, καθυστερώντας να κάνουν την καθιερωμένη «έξοδο» από την κοινότητα.