E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η αυθεντική συνταγή για αρωματικά και αφράτα σουτζουκάκια σμυρνέικα

Εγγύηση για το Κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/11/2019 | 00:04

Η αυθεντική συνταγή για αρωματικά και αφράτα σουτζουκάκια σμυρνέικα
The Mediterranean Dish

Θα χρειαστούμε:

Για τα σουτζουκάκια

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (μπορεί να γίνει και  με ½  μοσχαρίσιο και ½ αρνίσιο ή χοιρινό)
  • 4 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς κόρα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι κρασιού Μαυροδάφνη
  • 3 αβγά
  • ½ κ.σούπας βούτυρο
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 φλιτζάνι του καφέ αλεύρι λευκό
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 1 κιλό τομάτες
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 ποτήρι Μαυροδάφνη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • Λίγο λάδι
  • Αλάτι και πιπέρι

Πάμε να τα ετοιμάσουμε:

Προετοιμάζουμε τα σουτζουκάκια

  1. Βάζουμε τον κιμά σε λεκανάκι και  μουλιάζουμε το ψωμί σε ένα ποτήρι Μαυροδάφνη.
  2. Στη σύνέχεια, αφού έχει μουλιάσει το ψωμί, το στύβουμε καλά και το βάζουμε στον κιμά. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό στο μείγμα.Πρέπει να είναι πολύ λεπτός, αν δεν μπορείτε με μαχαίρι κάντε το με μαγειρικό ψαλίδι.
  3. Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε  ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο με μια στάλα ελαιόλαδο για να μη καεί και ρίχνουμε το κύμινο. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά μέχρι ν’ αρχίσει να βγάζει το άρωμα του.
  4. Έπειτα λιώνουμε τα σκόρδα σε γουδί (ή σε μούλτι) με μια πρέζα αλάτι και τα ρίχνουμε μαζί με το κρεμμύδι στο τηγάνι. Τα γυρίζουμε ελαφρώς.
  5. Όταν το κρεμμύδι πάρει γυαλάδα ρίχνουμε μια πρέζα ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας Μαυροδάφνη από αυτή που μουλιάσαμε το ψωμί. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Ρίχνουμε το μείγμα του κρεμμυδιού μέσα στον κιμά, προσθέτουμε τα αβγά, το ξύδι, αλάτι (λίγο) και το  πιπέρι. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και κόκκινο καυτερό.
  7. Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα για 10 λεπτά (μη βαριέστε έχει το σκοπό του), κλείνουμε με μεμβράνη τη λεκάνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά. Το κάνουμε αυτό για να σφίξει ο κιμάς και να βγάλουν τα αρώματα τους τα μυρωδικά.
  8. Όσο περιμένουμε τον κιμά να σφίξει, ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα

  1. Τρίβουμε τις ντομάτες στο ρεντέ (= τρίφτη)  και τις κρατάμε σ’ ένα  μπολ στην άκρη.
  2. Στο τηγάνι που κάναμε το μείγμα με το κρεμμύδι, αφού το καθαρίσουμε με χαρτί  κουζίνας, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ξανθύνει. Όταν είναι έτοιμο και μοσχομυρίζει καβουρδισμένο, ρίχνουμε  1 ποτήρι Μαυροδάφνη.
  3. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει σάλτσα και τότε τουμπάρουμε και τη τομάτα μέσα. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι, λίγο νερό (πάντα χλιαρό) και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά. 
  4. Όσο περιμένουμε τη σάλτσα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 ° C.
  5. Παίρνουμε ένα ταψί τόσο μεγάλο, ώστε να χωράει τα σουτζουκάκια, ρίχνουμε τη σάλτσα, την κανέλα, λίγο λάδι, αλατοπίπερο και λίγο χλιαρό νερό.
  6. Βάζουμε το ταψί με τη σάλτσα στο φούρνο, ν ’αρχίσει να σιγοδένει.

Ολοκληρώνουμε τα σουτζουκάκια

  1. Αφού έχουν περάσει τα 40’, βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, τού κάνουμε ένα γύρισμα με το χέρι και αρχίζουμε να πλάθω σε μακρόστενα σουτζουκάκια, βουτώντας τα χέρια κάθε φορά στο υπόλοιπο κρασί που μούλιασε το ψωμί.
  2. Αφού είναι έτοιμα πλασμένα, έχουμε κόψει ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλα και το ‘χουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Ρολάρουμε πάνω στο αλεύρι τα σουτζουκάκια, να παναριστούν καλά.
  3. Στο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με λίγο λάδι, το ανάβουμε και αρχίζουμε να τηγανίζουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να κάνουν μια ροδοκόκκινη κρούστα.
  4.  Στη συνέχεια και αφού έχουμε τελειώσει το τηγάνισμα, με μια τρυπητή κουτάλα καθαρίζουμε το βούτυρο από τα καμένα κομματάκια του κιμά.
  5. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, βλέπουμε πως η σάλτσα είναι ήδη μυρωδάτη και τουμπάρουμε το  καθαρό βούτυρο μέσα στη σάλτσα, ανακατεύουμε να γίνουν ένα και βουτάμε τα σουτζουκάκια μας μέσα. Τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ενώ κάθε τόσο ανοίγουμε το φούρνο και τα λούζουμε με τη σάλτσα. 

Μ’ αυτό τον τρόπο γίνονται ζουμερά, αφράτα και γευστικά.

 

Τα συνοδεύουμε ανάλογα τα γούστα μας με:

-Ρύζι

-Μακαρόνια

-Χυλοπίτες

-Πουρέ

-Αραβικές πίτες με γιαούρτι σακούλας πασπαλισμένο με πάπρικα

-ή και σκέτα

 

Για τους Vegan φίλους μας : Μπορείτε να αλλάξετε τον κιμά με κιμά σόγιας και το βούτυρο με φυτική μαργαρίνη.

 

Tip: Σε περίπτωση που δεν έχουμε Μαυροδάφνη, χρησιμοποιούμε κόκκινο κρασί.

Το ζεσταίνουμε απλώς σ’ ένα μπρίκι και βάζουμε μια κουταλιά μέλι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το παραμυθένιο θεματικό πάρκο για μεγάλους και παιδιά ‑ 2 ώρες από την Αθήνα

Ταξίδια 23.11.2024
Ο ιδανικός προορισμός για το Σαββατοκύριακο που συνδυάζει φύση, τέχνη και λίγη… μαγεία!

5 λουλούδια που παραμένουν ανθισμένα όλο το χειμώνα

Σπίτι 23.11.2024
Ό,τι πρέπει για δώρο στους αγαπημένους σου!

Πού θα βρεις στην Αθήνα ζαχαροπλαστεία με πεντανόστιμο γαλακτομπούρεκο

Eat + Drink 23.11.2024
Αναδίδουν αρώματα βανίλιας και φρέσκου γάλακτος!

5 red flags που δεν πρέπει να αγνοήσεις στα πρώτα ραντεβού

Σχέσεις 23.11.2024
Για να μην καταλήξεις με ένα «ακατάλληλο» άτομο

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις κολλαγόνο κάθε μέρα

Body+Mind 23.11.2024
Τι μπορεί να κάνει το νερό κολλαγόνου στον οργανισμό;

Το χόμπι που κρατάει τον εγκέφαλό σου νέο

Body+Mind 23.11.2024
Κάντε το όσο πιο πολύ μπορείτε

Η σφακιανή πίτα υποψήφια ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Food Χτες
Διαδικασία για υποβολή φακέλου στο Υπουργείο Πολιτισμού έχει κινήσει ο Δήμος Σφακίων.

Αυτά τα elegant παλτό θα τα δούμε παντού φέτος

Style Χτες
Η απόλυτη τάση για φέτος σε πανωφόρι είναι αυτή!

Όλα όσα χρειάζεται το σώμα σας όταν πέφτει η θερμοκρασία

Body+Mind Χτες
Οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να έχεις καλή υγεία το χειμώνα