Η αυθεντική συνταγή για να φτιάξεις μουσακά
Διαχρονική γεύση με σίγουρη επιτυχία σε κάθε τραπέζι
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 21/11/2019 | 18:04
Θα χρειαστούμε:
- 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο δύο φορές
- 1 χυμό ντομάτας
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
- Αλάτι θαλασσινό
- Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Λίγο μπαχάρι
- 1 ξύλο κανέλας
- Μισό ποτήρι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο ή σαββατιανό
Για την μπεσαμέλ
- 4 κούπες γάλα
- 3 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 3 κ.σ. κόρν φλάουρ
- 2 κ.σ. σιμιγδάλι
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Λίγο πιπέρι
Για το πασπάλισμα
- 500 γρ. κεφαλογραβιέρα
- Λίγο φρυγανιά
- 1 αυγό
Πάμε να τον ετοιμάσουμε
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν, γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές. Ετοιμάζουμε τον κιμά.
- Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μισή κούπα ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τον κιμά, τον τσιγαρίζουμε και τον ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα.
- «Σβήνουμε» με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.
- Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε κατσαρόλα βάζουμε βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το σιμιγδάλι και ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα ρίχνουμε το γάλα συνεχίζοντας το γρήγορο ανακάτεμα.
- Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και μόλις πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τέλος βάζουμε μισή κούπα τυρί τριμμένο και τον ένα κρόκο αυγού χτυπημένο και πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και πιπέρια.
- Σε ταψί λαδωμένο ρίχνουμε λίγη φρυγανιά στρώνουμε μια σειρά μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με τυρί. Καλύπτουμε με τον ίδιο τρόπο άλλες δύο σειρές μελιτζάνες.
- Μέσα στο κιμά ρίχνουμε μια κούπα τυρί, την υπόλοιπη φρυγανιά και ένα ασπράδι χτυπημένο. Ανακατεύουμε και τον απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια πάνω από τις μελιτζάνες.
- Πάνω από τον κιμά βάζουμε λίγες μελιτζάνες ακόμα και αδειάζουμε την μπεσαμέλ. Την απλώνουμε στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τυρί και φρυγανιά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 30-45 λεπτά στους 200ο C.
- Bγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά πριν το κόψουμε σε κομμάτια.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
10 μεθυστικά αρώματα για να παίρνεις τα καλύτερα κομπλιμέντα από τους γύρω σου
Body+Mind
15.01.2025
Πάρε ιδέες!
Πρέπει να ποτίζουμε τα φυτά μας όταν βρέχει;
Σπίτι
15.01.2025
Όλοι οι χρυσοί κανόνες για να ποτίζουμε σωστά τα φυτά μας
Το παπούτσι που φόρεσε η Rihanna και θα κάνει χαμό φέτος
Style
15.01.2025
Είναι άνετο και ζεστό για τον χειμώνα
Στέγνωμα ρούχων: Το Ολλανδικό κόλπο που λύνει τα χέρια το χειμώνα
Living
Χτες
Μια απλή και οικονομική λύση για να στεγνώνεις ρούχα γρήγορα και αποτελεσματικά
Πώς να φροντίσεις τα πετσάκια των νυχιών: Τα καλύτερα προϊόντα για ενυδάτωση και περιποίηση
Style
Χτες
Υπάρχουν εξαιρετικά προϊόντα που μπορούν να σε βοηθήσουν να τα διατηρείς υγιή και ενυδατωμένα
Τα κορυφαία trends στα παπούτσια που θα βλέπεις παντού το 2025
Style
Χτες
Το 2025 φέρνει νέα trends που θα ανανεώσουν τη συλλογή των παπουτσιών μας με μοναδικά σχέδια και μοντέρνες εκδοχές κλασικών στιλ
Πώς η Dubai Chocolate κατέκτησε τον κόσμο: H ιστορία της πιο viral σοκολάτας
Food
Χτες
Ουρές σε ζαχαροπλαστεία σε ολόκληρο τον κόσμο για τη σοκολάτα Dubai.
Το απρόσμενο φρούτο ‑ φάρμακο για το έντερο
Body+Mind
Προχτές
Το φυσικό αντίδοτο στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και ο θησαυρός της διατροφής μας
Τι είναι τα strawberry milk nails που έχουν τώρα όλες οι διάσημες
Body+Mind
Προχτές
Minimalάκια, κρατήστε σημειώσεις! Η Zendaya μόλις μας χάρισε την απόλυτη έμπνευση για το επόμενο μανικιούρ μας.