Το LAT, δηλαδή «Living Apart Together» που μεταφράζεται σε «Ζούμε χωριστά μαζί», αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Ζευγάρια επιλέγουν να είναι μαζί αλλά να μην μένουν μαζί και οι κοινωνιολόγοι το θεωρούν ως μια καινούργια όψη μιας παλιάς συμφωνίας.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε αυτά τα ζευγάρια με το κύριο ερώτημα να είναι τι είναι αυτό που μπορούν να μάθουν τα ζευγάρια που ζουν μαζί από αυτό. Η Lucy Beresford είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Happy Relationships». Σε αυτό αναφέρει πως οι σχέσεις «Ζούμε χωριστά μαζί», καταφέρνουν να έχουν μια ισορροπία μεταξύ ανεξαρτησίας και συναισθηματικής δέσμευσης. Ο καθένας μπορεί να έχει τον προσωπικό του χώρο που θα μπορεί να διαλογιστεί ή να αφοσιωθεί στα πράγματα που του αρέσουν.
Η αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντική για τον καθέναν από εμάς και η συνεχής ανατροφής της είναι κάτι που τα ζευγάρια που συζούν μπορούν να μάθουν από εκείνα που δεν συζούν. Το να ζει χωριστά ένα ζευγάρι μπορεί να του δίνει την ευκαιρία να αναπνεύσει περισσότερο, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσει μια σχέση υποστήριξης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με τις εξωτερικές δραστηριότητες για ένα ζευγάρι που συζεί για λίγο ή πολύ καιρό.
Επίσης η Beresford αναφέρει πως τα ζευγάρια αυτά είναι πιο κοντά στον ρεαλισμό, αφήνοντας πίσω το παραμύθι της «αιώνιας αγάπης κάτω από την ίδια στέγη». Ο Simon Duncan από την άλλη κοινωνιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Reinvneting Couples» μας εφιστά της προσοχή όσον αφορά στα ζευγάρια που «ζουν χωριστά μαζί». Πολλές φορές η επιλογή να ζεις χωριστά μπορεί να μας δείξει μια «αρνητική προτίμηση», δηλαδή μια επιλογή που κάνεις αναγκαστικά όταν η συμβίωση είναι ανυπόφορη.
Αλλά όπως αναφέρει και η Beresford, το διαφορετικό σπίτι μπορεί να προσφέρει μια απόδραση αλλά «τίποτα δεν λύνεται, τίποτα δεν επεξεργάζεται. Κι όμως εκατομμύρια κόσμος τα καταφέρνει», συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν σημαντικές δεξιότητες που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει, γύρω από τον σεβασμό, τoν συμβιβασμό και την προσαρμογή». Οι συγκεκριμένες σχέσεις λοιπόν είναι καλές για όσους τις θέλουν και μόνο, αλλά όλοι μπορούν να μάθουν κάτι από αυτές.
Πληροφορίες: guardian.com