Μένουμε σπίτι: Έξυπνες ιδέες για ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας!
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/3/2020 | 23:42
Κλείνουμε την τηλεόραση, αφήνουμε στην άκρη τον υπολογιστή και προσθέτουμε στην καθημερινότητά μας στιγμές γεμάτες δημιουργικότητα, επικοινωνία και αγάπη… Αυτές είναι άλλωστε οι στιγμές που χρόνια αργότερα θα πρέπει να πρωταγωνιστούν στις αναμνήσεις των παιδιών μας και όχι η τρομολαγνεία και ο φόβος! #menoumespiti λοιπόν και κάνουμε μαζί δραστηριότητες που συμβάλλουν στο δέσιμό μας μαζί τους. Δείτε τις δραστηριότητες που προτείνουν οι ειδικοί από την nannuka:
Για παιδιά 0-2 ετών οι βρεφονηπιοκόμοι προτείνουν
- Απολαμβάνουμε το βρεφικό μασάζ
Πανάρχαια τεχνική που δίνει σε κάθε νέο γονιό την ευκαιρία να δεθεί ακόμη περισσότερο με το νέο πλασματάκι που πρωταγωνιστεί στη ζωή του, το βρεφικό μασάζ βοηθά επίσης το μωρό να χαλαρώσει και συμβάλλει στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του.
- Παίζουμε παιχνίδια κίνησης
Το παιχνίδι με το πιτσιρίκι μας δεν ξεκινά όταν αυτό αρχίσει να περπατά! Κουδουνίστρες, μπαλάκια, μαλακά παιχνίδια που παράγουν ζωηρούς ήχους… Όλα αυτά δεν είναι μόνο διασκεδαστικά για κάθε μωρό, αλλά επίσης συμβάλλουν καθοριστικά στην κινητική του ανάπτυξη.
- Διαβάζουμε μαζί και μιλάμε πολύ
Δείχνουμε εικόνες και εξηγούμε τι είναι αυτό που βλέπουμε. Έτσι το μωρό μας, παρόλο που ακόμα δεν μιλάει, μαθαίνει να ταυτίζει λέξεις με αντικείμενα και έννοιες. Παράλληλα, δεν ξεχνάμε ότι η δύναμη του λεγόμενου «parent talk» κατά τα 2 πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού είναι καθοριστική για τη γλωσσική εξέλιξή του. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει το μωρό μας να μιλά είναι μέσω της ανθρώπινης διαδραστικότητας.
Για παιδιά από 2-6 ετών οι νηπιαγωγοί προτείνουν
- Παίζουμε παιχνίδια ρόλων
Το φανταστικό ή συμβολικό παιχνίδι είναι η πιο σημαντική μορφή παιχνιδιού κατά την προσχολική ηλικία. Κάθε παιχνίδι που ενθαρρύνει τη μίμηση και τη φαντασία βοηθάει το μικρό μας να ζήσει νέες εμπειρίες, φέρνοντας τον κόσμο των μεγάλων στα μέτρα του. Παράλληλα, βοηθάει στην ανάπτυξη της σκέψης και της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων του παιδιού και ενισχύει την ικανότητα επικοινωνίας.
- Ζωγραφίζουμε, κάνουμε χειροτεχνίες & φτιάχνουμε κατασκευές
Δηλαδή δημιουργούμε, λερωνόμαστε, γελάμε… Αφήνουμε τα νήπιά μας ελεύθερα να εμπνευστούν και να εκφραστούν μέσα από τα έργα τους, αλλά παράλληλα τους δίνουμε πάντα νέα ερεθίσματα προτείνοντας ιδέες.
- Μαγειρεύουμε (ή τουλάχιστον… προσπαθούμε!)
Η κουζίνα είναι αγαπημένο μέρος για κάθε νήπιο – υπάρχουν τόσα συρτάρια και ντουλάπια, ακόμα περισσότερα σκεύη και εργαλεία, και όλα αυτά στα μάτια του μικρού μας είναι ιδανικά παιχνίδια!
- «Παραμυθιαζόμαστε»
Η ανάγνωση παραμυθιών, η εξιστόρηση φανταστικών ιστοριών και η ώρα που γεμίζει με αγκαλιές και φιλιά λίγο πριν τον βραδινό ύπνο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να περάσουμε λίγο ποιοτικό χρόνο με τα μικρά μας – ακόμα κι εκείνες τις ημέρες που πραγματικά δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε μαζί τους οτιδήποτε άλλο!
Για παιδιά 6-12 ετών οι babysitter προτείνουν
- Παίζουμε παιχνίδια που καλλιεργούν την κρίση
Ξεσκονίζουμε εκείνο το σκάκι που έχουμε ξεχασμένο σε ένα συρτάρι και εισάγουμε το μικρό μας στον κόσμο των παιχνιδιών που δεν απαιτούν μόνο φαντασία, αλλά και νέες, χρήσιμες δεξιότητες, όπως η ανάπτυξη στρατηγικών. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι αυτή είναι η ηλικία που το παιδί μας μαθαίνει πια να αναγνωρίζει πλήρως και να δέχεται τους περιορισμούς του κάθε παιχνιδιού και να λειτουργεί σωστά μέσα σε αυτούς.
- Τρώμε όλοι μαζί
Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις γύρω από ένα τραπέζι παραμένουν πάντα ένα δυνατό «χαρτί» που μπορούμε να αξιοποιούμε ώστε να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Φροντίζουμε η ώρα του βραδινού μας να είναι η ώρα που μοιραζόμαστε όχι μόνο τα νέα της μέρας μας, αλλά και σκέψεις, ιδέες, ανησυχίες, προβληματισμούς…
- Το παιχνίδι των ερωτήσεων
Γράψτε σε χρωματιστά χαρτάκια post-it ονόματα αντικειμένων, ζώων ή αγαπημένων χαρακτήρων παιδικών παραμυθιών και σούπερ ηρώων. Κολλήστε ένα post-it στο μέτωπο ή την πλάτη του παιδιού. Το παιδί πρέπει να κάνει ερωτήσεις που να μπορούν να απαντηθούν μόνο με «ναι» ή «όχι» μέχρι να καταφέρει να μαντέψει τη λέξη που γράψατε. Βοηθήστε τα πιτσιρίκια να καταλάβουν το παιχνίδι, εξηγώντας τους ότι μπορούν να αρχίσουν ρωτώντας «Είμαι κάποιο ζώο ή αντικείμενο;» ή «Είμαι κορίτσι ή αγόρι;».
- Το άγαλμα
Ακούστε μαζί τραγούδια όπου ξαφνικά σταματάτε τη μουσική. Σε εκείνο το σημείο το παιδί θα πρέπει να παγώσει τις κινήσεις του και να μείνει άγαλμα. Παιχνίδι ετοιμότητας, αντανακλαστικών και πολύ… γέλιου!
- Αυτοσχέδια κάστρα και φρούρια
Είναι απίστευτη η ευκολία με την οποία ένα παιδικό μυαλό μπορεί να φτιάξει έναν μαγικό κόσμο σε ακτίνα… λίγων μέτρων! Δώστε στα έπιπλα και τα μαξιλάρια άλλο νόημα, ζητώντας από τα παιδιά να σχηματίσουν το δικό τους κρησφύγετο κάτω από τραπέζια, σε γωνίες ανάμεσα σε δυο πολυθρόνες…
- Μεταμορφώστε το σπίτι
Είναι φανταστικό τι μπορεί να πετύχετε μόνο με μία κολλητική ταινία! Κολλάμε μια ταινία στο πάτωμα ή στο χαλί και δημιουργούμε έναν χώρο, μια διαχωριστική γραμμή που τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά στο παιχνίδι τους. Να γίνει ο δρόμος για τα αυτοκινητάκια τους ή το όριο πέρα από το οποίο δεν μπορούν να περάσουν, κτλ. Ακόμα μπορούμε να φτιάξουμε ένα τετράγωνο στο πάτωμα, που θα το ονομάσουμε «σπιτάκι» τους και μέσα εκεί τα παιδιά θα φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες. Μια μικρή λεπτομέρεια αρκεί για να τα εμπνεύσει να επινοήσουν ένα καινούριο παιχνίδι από την αρχή.
- Κυνήγι χαμένου θησαυρού
Κρύψτε μέσα στο σπίτι ένα αντικείμενο που θα έχετε συμφωνήσει από πριν και δώστε οδηγίες στο παιδί για να το βρει. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις «ζεστό» η «πορτοκάλι» όταν πλησιάζει στην εύρεσή του ή «κρύο» και «λεμόνι» όταν απομακρύνεται.
- Μανταλάκια
Χρησιμοποιήστε τα μανταλάκια που υπάρχουν στο σπίτι για να φτιάξετε μαζί κατασκευές και σχήματα! Μπορείτε να φτιάξετε ένα σιδηρόδρομο από μανταλάκια, προροσαρμόζοντας την μια άκρη από το μανταλάκι στη λαβίδα του άλλου. Ή ένα τετράγωνο. Ή ένα σπιτάκι…