Η ιστορία του Jason Karp θα σου αποδείξει πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος στη ζωή σου
Ο ύπνος, είναι ο κύριος ρυθμιστής της υγείας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 31/8/2020 | 00:03
Οι αϋπνίες δημιουργούν υπερένταση, εκνευρισμό και μακροπρόθεσμα κάνουν κακό στον οργανισμό που καταλήγει να μην ξεκουράζεται ποτέ. Μήπως ταλαιπωρείσαι από αυτές;
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ3 αλλόκοτοι αλλά αποτελεσματικοί τρόποι για να κοιμάσαι ήρεμη 21/8/2019Θα σου δώσουμε ένα παράδειγμα για να καταλάβεις πώς ο ύπνος σου είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της υγείας σου.
Ο Jason Karp είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και ο CEO of HumanCo. που εστιάζει στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Πριν από μια δεκαετία, ωστόσο, βρισκόταν σε break down. Μείωσε τις ώρες του ύπνου του από 8 σε 2-3 για να διαβάζει και να δουλεύει.
Η ειρωνία της ιστορίας είναι πως ξαγρυπνούσε συχνά διαβάζοντας βιβλία για τη νευροψυχολογία - και όσο περισσότερο έμεινε ξύπνιος ως αργά μαθαίνοντας για τις εσωτερικές λειτουργίες του εγκεφάλου του, τόσο περισσότερο παρατήρησε ότι η αισθητηριακή του αντίληψη άρχισε να αλλοιώνεται. Το επόμενο διάστημα μειώθηκε πολύ η όρασή του αφού παρουσίασε βλάβη στον κερατοειδή, το δέρμα του γέμισε ακμή, ενώ τα επίπεδα κορτιζόλης του ήταν τόσο υψηλά που ο γιατρός του είπε ότι αμφιβάλλει ότι ο Karp θα ζήσει ως τα 40α γενέθλιά του.
Τελικά, ο Karp βρήκε μια έρευνα που συνέδεε όλα όσα του συνέβαιναν, την αϋπνία με τη δεματική του πάθηση και έπειτα τα προβλήματα της όρασης. Το άρθρο ώθησε τον Karp να θυμηθεί ότι το εξάνθημά του εμφανίστηκε αφού είχε μείνει ξύπνιος για 48 ώρες.
Ο ύπνος, σύμφωνα με νέα έρευνα, είναι ο κύριος ρυθμιστής της υγείας.Η έλλειψη ή η διαταραχή του ύπνου μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη καταστροφή στον οργανισμό, να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να προκαλέσει φλεγμονές και να βλάψει τα γονίδια μας. Η απώλεια έστω και μιας ώρας ύπνου τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αύξησης βάρους μπορεί να επηρεαστεί σχεδόν τόσο από τον ύπνο σας όσο και από τις διατροφικές σας συνήθειες. Η Eve Van Cauter, PhD, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, υπέθεσε για πρώτη φορά ότι αυτό συνέβη επειδή οι άϋπνοι έτρωγαν κατά τη διάρκεια αυτών των διαστημάτων της νύχτας. Για να δοκιμάσει την υπόθεση, στρατολόγησε μια ομάδα νεαρών ανδρών για να περάσει τέσσερις νύχτες στο εργαστήριό της.
Τις δυο πρώτες νύχτες οι άντρες μπορούσαν να κοιμηθούν μόνο τέσσερις ώρες, και για δύο νύχτες η περίοδος ανάπαυσης ήταν 10 ώρες. Είναι σημαντικό ότι οι δύο ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη άλλαξαν ριζικά όταν τα άτομα κοιμόντουσαν λιγότερο: Η λεπτίνη, η οποία σηματοδοτεί τον εγκέφαλο να αισθάνεται χορτασμένος και να σταματήσει να τρώει, μειώθηκε κατά 18% και η γκρελίνη, η ορμόνη της πείνας, αυξήθηκε κατά 28%.
Mε πληροφορίες από το Experiencelife.com