Καλώς ή κακώς, αυτό που μας δίδαξε η πανδημία της χρονιάς είναι ότι δεν μπορείς να είσαι πουθενά 100% ασφαλής από τον κορωνοϊό, για αυτό και είνα τόσο απαραίτητη η τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και της προσωπικής υγιεινής.
Κάποιοι ειδικοί στο θέμα της υγείας, αποφάσισαν να προσφέρουν τις συμβουλές τους σε όσους νοικιάσουν καταλλήματα αυτήν την περίοδο, σχετικά με το ποιας μορφής ξενώνες είναι οι πιο ασφαλείς από τον κορωνοϊό. Είναι καλύτερο να μείνει κανείς σε δωμάτιο ξενοδοχείου ή να προτιμήσει ένα Αirbnb;
Σύμφωνα με την Κρουτίκα Κουπάλλι, γιατρό μολυσματικών ασθενειών και αντιπρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Υγείας (IDSA), σε περίπτωση που κάποιος πρέπει να αποφασίσει αν θα μείνει σε ξενοδοχείο ή Airbnb, θα πρέπει να σκεφτεί πράγματα όπως οι πολιτικές ακύρωσης, οι πολιτικές καθαρισμού, αλλά και τo πώς οι άνθρωποι χειρίζονται καταστάσεις όπως π.χ. μια ενδεχόμενη ασθένεια Covid -19 σε άτομο που να έχει μείνει εκεί.
Επίσης, κάτι άλλο που θα πρέπει να τσεκάρει κανείς είναι το πόσο χρόνο έμεινε άδειο το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το Airbnb, καθώς πολλές επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες σπιτιών φροντίζουν να αφήνουν κενά μέσα από τις ημέρες ενοικίασης, για μεγαλύτερη ασφάλεια των επισκεπτών.
Αν αποφασίσεις να μείνεις σε κάποιο κατάλημα θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι αντιλαμβάνεσαι πλήρως τις πολιτικές καθαρισμού, απολύμανσης και πρόληψης λοιμώξεων που ακολουθείται εκεί, καθώς και τα μέτρα προστασίας που παίρνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτούς τους χώρους.
Πάντως, σύμφωνα με τον Μπράιαν Λάμπους, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Λας Βέγκας, τα ξενοδοχεία τείνουν να έχουν πιο λεπτομερή καθαρισμό, ειδικά αυτά που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες, γιατί οι κανόνες προστασίας ρυθμίζονται από το εκάστοτε τμήμα υγείας.
Από την άλλη, οι ενοικιάσεις ακινήτων δεν μπορούν να ελεγχθούν από αντίστοιχους φορείς, ενώ οι μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων, φιλοξενούν συχνά στις ιστοσελίδες τους λεπτομέρειες για την προστασία της υγείας των επισκεπτών.
«Να αποφύγουμε τα ταξίδια όσο το δυνατόν περισσότερο», λέει ο Τζάγκντις Κχουμπχαντάνι, καθηγητής Επιστημών Υγείας στο Ball State University.
Βέβαια, την συγκεκριμένη περίοδο η καλύτερη λύση για να είσαι ασφαλής είναι το να αποφύγεις τα ταξίδια και να εκτιμήσεις την κατάσταση της υγείας σου. Αν π.χ. έχεις αναρρώσει πρόσφατα από κάποια ασθένεια ή από κορωνϊό, το πιο σοφό είναι να μην κάνεις άσκοπες μετακινήσεις.
Σε περίπτωση, ωστόσο, που για κάποιον λόγο πρέπει να ταξιδέψεις και να μείνεις είτε σε ξενοδοχείο είτε σε aibnb, παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες:
- Να επισκεφθείς το κατάλυμα περιόδους που δεν υπάρχει αιχμή.
- Να φοράς μάσκα και να κρατάς αποστάσεις
- Να ζητήσεις εγγυήσεις για την ασφάλειά σου
- Να απολυμάνεις τις επιφάνειες και τον εαυτό σου
- Να πάρεις όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις φεύγοντας από το σπίτι σου