Πώς θα είναι τα ταξίδια μετά την Πανδημία;
Κάτι που μας απασχολεί όλους, και δε θα αργήσει να έρθει.
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 24/2/2021 | 16:03
Αν κάποιος πριν από δύο χρόνια μου έλεγε ότι θα χρειαστεί κάποια στιγμή, να κάνω έρευνα στο worldwide internet γύρω από το πώς θα είναι τα ταξίδια μετά την πανδημία, θα τον αποκαλούσα σίγουρα τρελό! Αυτό που ζούμε από τα τέλη του 2019 μέχρι και σήμερα που μπαίνει ο Μάρτιος του 2021, μοιάζει να είναι βγαλμένο από σενάριο ταινίας! Μια ταινία που θα έχει και αυτή ένα τέλος. Ένα happy end για τους περισσότερους από εμάς που ευτυχώς δε νοσήσαμε ή δε χάσαμε κάποιον δικό μας από τον ιό, και ένα δυστυχώς, κακό τέλος για όσους μετρούν θύματα, στην οικογένεια και στο συγγενικό τους περιβάλλον.
Η ζωή προχωράει, η πανδημία θα ξεφτίσει και οι άνθρωποι θα αναζητήσουμε τρόπους να προσφέρουμε χαρά στον εαυτό μας. Ένας από τους πιο διαχρονικούς, τα ταξίδια!
Και πως θα είναι τα ταξίδια όταν επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα;
Θα υπάρχουν όλα αυτά τα low cost deals που θυμόμαστε από το 2019; Θα μπορούμε σε 10 μέρες να γυρνάμε 8 πόλεις όπως κάναμε πιο παλιά; Τα καταλύματα; Θα είναι όπως πριν με τους τεράστιους μπουφέδες τους; Θα υπάρχουν νέοι έλεγχοι στα αεροδρόμια μετά από όλο αυτό;
Αndrew Νeel @ Pexels
Έχω μερικές απαντήσεις, ύστερα από μια έρευνα που έκανα επί του θέματος, και ξεκινάω να μοιράζομαι μαζί σας τις τάσεις, τις στάσεις και τις προτάσεις που συγκέντρωσα.
Πιο αυστηρότερα πρότυπα καθαριότητας παντού
Είναι δεδομένο ότι παντού θα υπάρχουν πιο αυστηρά πρότυπα καθαριότητας. Δε θα το αναζητήσουν μόνο οι ταξιδιώτες (που θα είναι δυο φορές προσεκτικοί μετά την πανδημία, ειδικά όταν δε θα είναι στη χώρα τους), αλλά πιθανόν να δημιουργηθούν οργανισμοί και φορείς που θα ελέγχουν αυτά τα πρωτόκολλα. Αυτό δε θα συμβεί μόνο για τα καταλύματα, αλλά και στα εστιατόρια, τα αεροδρόμια, και τους σταθμούς τρένων και λεωφορείων.
Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα είναι και πάλι απαραίτητοι
Μπορεί το internet να έκανε λιγότερο χρήσιμους τους ταξιδιωτικούς πράκτορες για λίγα χρόνια, όμως μετά την πανδημία κάποια πράγματα θα αλλάξουν. Οι ταξιδιώτες θα στραφούν ξανά σε ταξιδιωτικά γραφεία, αυτή τη φορά όχι για να μάθουν πως μπορούν να κλείσουν ένα tour στην Ιορδανία, αλλά για άλλες πληροφορίες. Πληροφορίες για ταξιδιωτικές ασφάλειες, για υγειονομικά πρωτόκολλα στη χώρα που θα επισκεφτούν και για τις προσωπικές τους απόψεις, μιας και θα έχουν πολλές realtime πληροφορίες γύρω από τα ταξιδιωτικά θέματα.
Είναι μια ευκαιρία, για όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία, να επενδύσουν σε όλα τα παραπάνω και να κερδίσουν λίγο από το χαμένο έδαφος του τελευταίου χρόνου.
Μακρινά ταξίδια… στη χώρα μας
Ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν πάθος με τα ταξίδια και ήταν τρόπος ζωής τους, θα δυσκολευτούν να κάνουν μακρινά ταξίδια τα επόμενα δύο χρόνια. Τα δεδομένα θα αλλάζουν γρήγορα μέχρι και το 2022 και αυτό δε θα είναι πολύ βολικό. Άρα τα περισσότερα ταξίδια θα γίνουν στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Επίσης, η συνολική κατάσταση θα δημιουργήσει «ταξιδιωτικό» άγχος σε κάποιους ανθρώπους, και θα αποφεύγουν συστηματικά τα μακρινά ταξίδια.
Το αποτέλεσμα θα είναι, κάποιοι άνθρωποι που είχαν πολλές διαθέσιμες ημέρες για ταξίδια, να τις αξιοποιήσουν στην Ελλάδα, δηλαδή να ταξιδέψουν πολλές μέρες τον χρόνο, αλλά στη χώρα μας.
Απομόνωση, το νέο luxury travel
Εκτός από το «ταξιδιωτικό» άγχος, σε πολλούς ανθρώπους η πανδημία θα αφήσει φοβίες που θα μείνουν για πάντα. Δυστυχώς, ένα τόσο δυνατό βίωμα θα έχει τα παντοτινά του σημάδια σε αρκετούς από εμάς. Κάποιοι ταξιδιώτες λοιπόν, θα αναζητούν συστηματικά την απομόνωση στα ταξίδια τους. Και ναι, αυτό πάντα υπήρχε στον τουρισμό. Οι πολύ πλούσιοι άνθρωποι μπορεί να ζητούσαν από τους πράκτορες μια βίλα με ιδιωτική παραλία γιατί είχαν τα χρήματα να την πληρώσουν.
Τώρα όμως, θα επεκταθεί αυτό παντού. Ακόμα και αν το βαλάντιο του κάθε ταξιδιώτη δε φτάνει για βίλα με ιδιωτικά παραλία, μπορεί να βρει την απομόνωση σε ένα χωρίο που δεν είναι τόσο διάσημο ή σε μια περιοχή που μέχρι πρότινος δεν ήταν τουριστικός προορισμός. Οπότε, αν έχετε ένα κομμάτι γης κάπου το πουθενά, μπορείτε ίσως να το αξιοποιήσετε τουριστικά, και ας σταθούμε σε αυτό, που είναι η θετική πλευρά της κατάστασης!
Ο Αγροτουρισμός θα πρωταγωνιστήσει
Το είχαμε δει τα τελευταία χρόνια είναι η αλήθεια, όμως μοιάζει να είναι επιτακτική ανάγκη. Είναι βέβαιο λένε οι ειδικοί ότι αγροτουρισμός θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια, και είναι μια ευκαιρία για τα brands του τουρισμού να εκμεταλλευτούν αυτήν την τάση. Οι ταξιδιώτες θα είναι ακόμα πιο φιλικοί τα επόμενα χρόνια να ζήσουν τέτοιες εμπειρίες δίπλα στη φύση, και να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία από το χωράφι στο πιάτο (From Farm To Fork). Ευτυχώς, στην Ελλάδα μπορούμε να το υποστηρίξουμε με τον καλύτερο τρόπο.
Η αγορά της ταξιδιωτικής ασφάλισης θα ανθίσει περισσότερο
Μια ακόμα αγορά που θα έχει σίγουρα ανάπτυξη στα ταξίδια μετά την πανδημία, είναι η αγορά της Ταξιδιωτικής Ασφάλισης. Ελάχιστοι θα είναι οι άνθρωποι που θα κάνουν ταξίδια χωρίς ταξιδιωτική ασφάλεια ακόμα σε για ένα weekend σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Και μπορεί μέχρι σήμερα να ήταν συνηθισμένο να αγοράσεις ταξιδιωτική ασφάλεια μόνο όταν ταξίδευες με group ενός ταξιδιωτικού γραφείο, αλλά αυτό ίσως να αλλάξει. Για την ιστορία υπάρχουν χώρες όπου η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι υποχρεωτική (όπως η Κούβα, η Ρωσία), αυτό ίσως το δούμε και σε κάποιες άλλες τα επόμενα χρόνια.
Πιθανόν, να υπάρξει υγειονομικό διαβατήριο
Έχουν ακουστεί δεκάδες πράγματα μέχρι στιγμής. Το σίγουρο είναι ότι για την ώρα δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Σίγουρα ο εμβολιασμός ενός ατόμου, θα είναι από μόνο του ένα «πράσινο φως» για πιο εύκολα ταξίδια όμως μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν πως δε θα υπάρξει υγειονομικό διαβατήριο που θα αποκλείει κάποιους από το να ταξιδέψουν, αν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Για το 2021 πάντως, φαίνεται ότι παίζει τον ρόλο του ο εμβολιασμός και το βλέπουμε και στην πράξη μιας και η κυβέρνηση εξετάζει να αφήσει ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία που έχουν κάνει το εμβόλιο, να έρθουν στην Ελλάδα για τουρισμό από τον ερχόμενο Μάιο.
Περισσότεροι ψηφιακοί νομάδες, παντού
Εκτός από τους Βρετανούς που δεν ξέρουμε αν τελικά θα έρθουν ή όχι τον Μάιο, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε και πολλούς ψηφιακούς νομάδες (ή μπορεί να γίνουμε και εμείς, σε άλλη χώρα). Η αύξηση της τηλεργασίας σε όλες τις χώρες, έχει βοηθήσει στο να δυναμώσει τη «στρατιά» των ψηφιακών νομάδων που ουσιαστικά είναι άτομα που δουλεύουν από μακριά άρα, από οπουδήποτε στον κόσμο! Οι digital nomads υπήρχαν πάντα, όμως τη μετά covid εποχή θα γίνουν περισσότεροι και σε περισσότερα σημεία. Η Ρόδος, φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο νησί στην Ελλάδα που θα έχει τις υποδομές να υποστηρίξει τη φιλοξενία τέτοιων ανθρώπων ενώ η Μαδέιρα έχει κάνει ήδη κάλεσμα τους προηγούμενους μήνες. Μια νέα μορφή ταξιδιωτών λοιπόν είναι και αυτή εδώ.
Madeira @ Matthias Groeneveld - Pexels
Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά θα τα μάθουμε σύντομα, μιας και ο καιρός περνάει γρήγορα, η πανδημία θα τελειώσει, και η χαρά της οργάνωσης ενός ταξιδιού θα κουρνιάσει και πάλι στα πληκτρολόγια των υπολογιστών μας!
Να έχετε υπομονή, να κάνετε όνειρα, να αρπάτε τις ευκαιρίες για ταξίδια και να μη σταματήσετε ούτε ένα λεπτό να θέλετε το καλύτερο για τον εαυτό σας!