Δείτε τα πιο ασυνήθιστα θαλάσσια πλάσματα στο κόσμο!
Δημοσίευση 26/3/2021 | 00:40
Οι θαλάσσιες ιγκουάνα είναι από τα πιο ασυνήθιστα πλάσματα στον κόσμο. Ειδικά προσαρμοσμένο σε ένα από τα πιο σκληρά και ασυναγώνιστα περιβάλλοντα στη γη, ζουν σε παραλίες βράχου λάβας στα Νησιά Γκαλαπάγκος, καλύπτοντας σχεδόν κάθε επιφάνεια που αγγίζει ο ήλιος καθώς χαλαρώνουν στη ζέστη. Δεν υπάρχει τροφή για αυτούς στην άγονη ακτή και η βλάστηση στην ενδοχώρα είναι χονδροειδής και βρώσιμη για αυτούς.Αυτές οι χορτοφάγες σαύρες έχουν εξελιχθεί για να επιβιώσουν σε αυτόν τον κόσμο. Ζουν σε φύκια που μεγαλώνουν στην ορμητική κυματωγή κατά μήκος της ακτής, μερικές φορές τόσο βαθιά όσο 33 μέτρα, ή 100 πόδια κάτω από την επιφάνεια.
Οι ιγκουάνα έχουν ψυχρό αίμα και βασίζονται στη θερμότητα του ήλιου για να θερμάνουν το σώμα τους ώστε να μπορούν να κινηθούν γρήγορα, καθώς και να τους επιτρέψουν να αφομοιώσουν τα τρόφιμα. Οι ζεστοί μύες είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή αρπακτικών όπως γεράκια, αλεπούδες και μεγάλα τρωκτικά. Παρόλο που βρίσκονται στον ισημερινό, αυτά τα νησιά περιβάλλονται από δροσερά ωκεάνια ρεύματα που διατηρούν τη θερμοκρασία χαμηλή.Οι σαύρες θα έχουν πολύ περιορισμένο χρόνο μόλις αρχίσουν να χάνουν τη θερμότητα του σώματος και θα τρέφονται μόνο για περίπου 30 έως 60 λεπτά κάθε μέρα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ζεσταθεί αρκετά για να το κάνουν.
Περιορίζονται από τη θερμοκρασία και η σίτιση γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα πριν επιστρέψουν στην ακτή για να ζεσταθούν ξανά, ώστε να μπορούν να αφομοιώσουν ό, τι έφαγαν. Θα εισέλθουν στο νερό μία φορά την ημέρα και είναι σημαντικό να αποθηκεύουν όσο το δυνατόν περισσότερα φύκια στην κοιλιά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.Τα φύκια και το νερό που καταναλώνουν περιέχουν αρκετό αλάτι που τα περισσότερα πλάσματα δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε αυτή τη διατροφή.
Τα Νησιά Γκαλαπάγκος φιλοξενούν μερικά από τα πιο ασυνήθιστα πλάσματα στον πλανήτη και οι άνθρωποι ταξιδεύουν εκεί για μια προσεκτική ματιά σε μια πολύ μοναδική άγρια φύση. Ο Charles Darwin έκανε αυτά τα νησιά διάσημα όταν μελέτησε την άγρια φύση εκεί το 1835 και παρουσίασε τη θεωρία της για την εξέλιξη.
Το κολύμπι με τις θαλάσσιες ιγκουάνα είναι το αποκορύφωμα για δύτες από όλο τον κόσμο και ένα μεγάλο μέρος της περιπέτειας που πολλοί αναζητούν στον Γκαλαπάγκος.