Tα δίδυμα ελληνικά νησιά που βυθίζονται και ξαναεμφανίζονται
Δημοσίευση 12/4/2021 | 00:25
Αποτελεί μια καταπληκτική εμπειρία αυτών των δύο νησιών που βυθίζονται κάτω από το νερό και στη συνέχεια αναδύονται καθώς συνεχίζεται το βίντεο. Αυτό το βίντεο είναι σίγουρα μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες που έχει να προσφέρει η φύση.Τα πλάνα με κηφήνες συλλαμβάνει ένα ζευγάρι νησιών που έχουν τη δυνατότητα να βυθιστούν και να ξαναεμφανιστούν, ανάλογα με την κίνηση του νερού στα Στενά της Χαλκίδας. Με απλά λόγια, το πρωί είναι εκεί, το απόγευμα εξαφανίζονται! Είναι ένας τόπος εξαιρετικής ομορφιάς, ένας τυρκουάζ παράδεισος, που απέχει μόλις 1 ώρα από την Αθήνα λίγο έξω από την Ερέτρια.
Το πιθανότερο είναι ότι δεν έχεις ξανακούσει γι’ αυτά αλλά ούτε και για το γεγονός ότι ανά περιόδους «βυθίζονται» και έπειτα εμφανίζονται ξανά. Και αυτό δε συμβαίνει, για παράδειγμα, μια φορά το μήνα ή το χρόνο αλλά κάθε μέρα! Είναι απίθανο και πολύ απλό ταυτόχρονα. Το πρωί τα νησάκια υπάρχουν και το απόγευμα δεν υπάρχουν!
Πολλοί προσπάθησαν να δώσουν μια εξήγηση για το μυστηριώδες φαινόμενο, αλλά τελικά η σύγχρονη επιστήμη έδωσε την απάντηση. Τα «τρελά νερά» όπως ονομάζουν οι κάτοικοι της Χαλκίδας το φαινόμενο του Ευρίπου, επηρεάζονται από την έλξη της σελήνης…
Το κύμα της παλίρροιας που προκαλεί κατευθύνεται προς τα δυτικά. Φτάνει στις ανατολικές ακτές της Εύβοιας, τρεις ώρες μετά τη στιγμή που η Σελήνη διέρχεται από το μεσημβρινό της Χαλκίδας. Έτσι, στο Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο το κύμα φτάνει 1 και ένα τέταρτο νωρίτερα συγκριτικά με το βόρειο, καθώς η διαδρομή που διανύει είναι μικρότερη. Παράλληλα, ο όγκος του νερού στη νότια πλευρά είναι μεγαλύτερος, γι’ αυτό ανεβαίνει και η στάθμη κατά 30 με 40 εκατοστά και δημιουργεί ρεύμα από τα νότια προς τα βόρεια.Μετά από έξι ώρες αλλάζει η φορά του νερού γιατί το κύμα φτάνει στο βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο. Ανεβάζει τη στάθμη του νερού και το ρεύμα αλλάζει πορεία. Ανάμεσα στην αλλαγή της ροής, τα νερά παραμένουν στάσιμα για περίπου 10 λεπτά. Στην κορύφωση του φαινομένου, η ταχύτητα των ρευμάτων είναι τα 14 χιλιόμετρα την ώρα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες μέρες μέσα στο χρόνο που δεν ακολουθούν αυτούς τους κανόνες της φύσης. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να αλλάζουν κατεύθυνση μέχρι και 14 φορές μέσα σε μια μέρα ή να μην αλλάζουν καθόλου. Στις 21 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου τα νερά αλλάζουν κατεύθυνση χωρίς την δεκάλεπτη ηρεμία που επικρατεί μεταξύ της κίνησης ρευμάτων.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές απόψεις και ένας προορισμός για να βάλετε στη λίστα επιθυμιών σας όσο ταξιδεύετε. Σίγουρα θα εκπλαγείτε από το πόσο όμορφη μπορεί να είναι πραγματικά η φύση.