12 ιστορικά μαγαζιά στην Αθήνα, με υπέροχα σιροπιαστά
Επειδή ποτέ κανείς δεν είπε όχι, σε ένα ζεστό και σιροπιαστό γαλακτομπούρεκο!
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 16/4/2021 | 13:05
Ωραία τα street food και τα μαγειρευτά στα καταπληκτικά ταβερνεία της Αθήνας. Ωραίες και οι επιλογές για να δοκιμάσεις διεθνή κουζίνα σε πολλές γειτονιές της πόλης μας, όμως το γλυκό είναι γλυκό! Ένα κομμάτι γλυκό μπορεί να φτιάξει τη διάθεσή σου όταν το φας, ή να σε κάνει να το λαχταράς για μέρες πριν το φας! Μας φέρνει στο νου μας γιορτές, γενέθλια ή μικρές στιγμές μοναχικής απόλαυσης! Πόσες φορές, δε σε έπιασε λαχτάρα για γλυκό ένα καλοκαιρινό απόγευμα και βγήκες να αναζητήσεις το πιο νόστιμο σιροπιαστό!
Και όταν μιλάμε για σιροπιαστά, το μυαλό μας πάει στα γεμάτα γεύση γαλακτομπούρεκα, στους καταπληκτικούς μπακλαβάδες, στα μελωμένα κανταΐφια με τους ξηρούς καρπούς, στις τρυφερές καρυδόπιτες και σε διάφορες ακόμα σιροπιαστές γεύσεις που μοιράζουν απλόχερα γλύκα και χαρά! Φτιάξαμε μια λίστα με τα καλύτερα (και πιο ιστορικά) μαγαζιά της πόλης, που μπορείς να αγοράσεις σιροπιαστά! Σίγουρα υπάρχει ένα κοντά στη γειτονιά σου, γιαυτό κάνε save αυτό το άρθρο και στην επόμενη γλυκιά λαχτάρα, ανακάλυψε ποιο Είναι και τρέξε να χορτάσεις γλύκα!
Χατζής στο Σύνταγμα
Με τρία καταστήματα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη ο Χατζής ξεκίνησε το 1908 να φτιάχνει σιροπιαστά και καταφέρνει μέχρι σήμερα να είναι στις τοπ επιλογές μας! Είναι δηλαδή ξεκάθαρο, ότι η ποιότητα της πρώτης ύλης σε συνδυασμό με την τεχνική και την αγάπη για αυτό που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια, τους κάνει να έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας! Εκτός από τα κλασσικά σιροπιαστά, δώσε και μια ευκαιρία στην αρωματικά πορτοκαλόπιτα και δε θα χάσεις!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
To Desire στο Κολωνάκι
Ξεκίνησε το 1962 και παραμένει ακόμα εκεί! Το ζαχαροπλαστείο "Desire" είναι ένα από τα λίγα παραδοσιακά καταστήματα με εργαστήριο που λειτουργεί στον ίδιο χώρο και με μεγάλη ποικιλία σε γλυκά όλων των ειδών! Συνδυάζει άρτια το παλιό Γαλλικό στυλ με τα παραδοσιακά γλυκά και εννοείται εδώ θα βρεις και υπέροχα σιροπιαστά! Λογικά όμως, θα αγοράσεις και άλλα πράγματα που θα είναι όλα φρέσκα και λαχταριστά!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το Κοσμικόν σε διαφορες τοποθεσίες στην Αθήνα
Το Κοσμικόν δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, μιας και όλο και κάποιο ταψάκι με ζεστό γαλακτομπούρεκο θα έχει φτάσει στο τραπέζι σας ένα μεσημέρι Κυριακής! Εδώ, χωρίς δεύτερη σκέψη, λέμε ότι υπάρχει το πιο αφράτο γαλακτομπουρεκο της πόλης που είναι ιδανικό για το ψυγείο του σπιτιού, για μην πας με άδεια χέρια επίσκεψη, για να το φας μονοκοπανιά ζεστό μαζί με την παρέα σου, για να συνοδεύσει μια γιορτή! Αν είσαι από τους ελάχιστους που δεν το έχουν δοκιμάσει, τότε κάντο όσο πιο σύντομα μπορείς!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Γαλυφιαννάκης σε διάφορα σημεία στην Αθήνα
Ένα ακόμα ιστορικό μαγαζί που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 και κρατάει την παράδοση μέχρι σήμερα! Φύλλα τραγανής κρούστας, αλειμμένα με πεντανόστιμο βούτυρο γάλακτος και πλούσια αρωματισμένη κρέμα από χοντρό σιμιγδάλι, κάνουν το γαλακτομπούρεκο του Γαλυφιαννάκη να είναι ένα από τα καλύτερα που έφαγες ποτέ! Επίσης, εδώ θα δοκιμάσεις και γαλακτομπούρεκο σάντουιτς, ναι αυτό της φωτογραφίας! Βρες το στην περιοχή του Κάραβελ, στην Ηλιούπολη, στην Αρτέμιδα, στην Παλλήνη, στο Καλαμάκι, στον Βύρωνα και στη Θεσσαλονίκη.
Ο Παύλου στη Μιχαλακοπούλου
Μπορεί η περιοχή των Ιλισίων να έχει όλο και πιο συχνά νέες αφίξεις στη food σκηνή της γειτονιάς, όμως το παλιά καλά ζαχαροπλαστεία παραμένουν σταθερά στις πρώτες θέσης προτίμησης του κόσμου. Ένα από αυτά είναι και ο Παύλου στη Μιχαλακοπούλου, ο ναός του γλυκού! Εδώ θα δοκιμάσεις και έναν απόλυτα γευστικό μπακλαβά που θα σε κάνει να εθιστείς! Πριν φύγεις όμως, ζήτα να πάρεις μαζί σου, και μερικά "Δάχτυλα Κυριών" που είναι ένα σιροπιαστό γλυκό της Κύπρου και είναι επίσης λαχταριστό!
Τα Γιούλια στη Νέα Ιωνία
Πίσω στο μακρινό 1945, ο Ευάγγελος Αγιακλόγλου, ένας Μικρασιάτης φτάνει στην πρωτεύουσα με προίκα τις παραδοσιακές πολίτικες συνταγές και ανοίγει ένα ζαχαροπλαστείο στην περιοχή της Νέας Ιωνίας. Αρωματικό τσουρέκι, γλυκά του κουταλιού, γαλακτομπούρεκο, μπακλαβά με τραγανό φύλλο, τούρτες, πάστες, κεράσματα και ότι άλλο βάλει ο νους σου, θα τα βρεις εδώ, στα Γιούλια!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι Αφοί Ασημακόπουλοι στα Εξάρχεια
Εκατό χρόνια ζαχαροπλαστικής και τρεις γενιές άνθρωποι κρύβονται πίσω από το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι στη Χαριλάου Τρίκούπη, στην καρδιά της Αθήνας! Ξεκίνησαν το 1915, και μέχρι και σήμερα γεμίζουν την πόλη μεθυστικά αρώματα, και αγαπημένες γεύσεις! Εδώ θα φας γαλακτομπούρεκο με φρέσκο γάλα από το δικό τους βουστάσιο. Θα βρεις επίσης πρόβεια γιαούρτια, κρέμες, ρυζόγαλα, βούτυρο με μέλι και φυσικά τεράστια ποικιλία με γλυκά! Αξίζει μια βόλτα μέχρι τα Εξάρχεια για να πάρεις μερικά γλυκά σε ένα κουτί για το σπίτι (ή για το δρόμο σε περίπτωση που δεν κρατηθείς και τα φας αμέσως).
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Στάνη στην Ομόνοια
Περίπου 100 χρόνια εμπειρίας και εδώ! Η Στάνη, το αυθεντικό παραδοσιακό γαλακτοπωλείο στην Ομόνοια που κρατάει ακόμα την αίγλη του. Εδώ τα χοτ πράγματα για να δοκιμάσεις είναι πολλά, γιαυτό θα πρέπει να κάνεις συχνές επισκέψεις! Εννοείται πρέπει να δοκιμάσεις τα κλασσικά: γαλακτομπούρεκο, μπακλαβάς και κανταΐφι, όμως μη μείνεις εκεί μόνο! Δοκιμάστε πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτη με μέλι και καρύδια και πάρε για το σπίτι ένα κουτί με λουκουμάδες με μέλι και κανέλα! Τέλος, και επειδή πραγματικά αξίζει να το αναφέρουμε, η Στάνη φτιάχνει και ένα σούπερ αρωματικό ραβανί!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
O Παυλίδης στην Κατεχάκη
Ο δημιουργός αυτού εδώ του ζαχαροπλαστείου ήταν ο Παύλος Παυλίδης, όπου το 1922 φτάνει στην Αθήνα από τη Μικρά Ασία. Στην αρχή, φτιάχνει χειροποίητο παστέλι, αμυγδαλωτά και παγωτό καϊμάκι, και τα πουλά ως πλανόδιος. Αργότερα ανοίγει ένα μαγαζί με παγωτά και γλυκά που θα γίνει ένα από τα αγαπημένα και πιο επιτυχημένα στην Αθήνα! Σήμερα, η Παυλίνα Παυλίδη μπορεί και κρατάει αναλλοίωτη τη συνταγή όλων αυτών των υπέροχων γλυκών! Τα γλυκά ταψιού και εδώ αξίζουν να μπουν στο τραπέζι σας και αυτό είναι εξακριβωμένο από εμάς!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Στάμου σε διάφορες τοποθεσίες στην Αθήνα
Λογικά όλο και κάπου θα έχεις πετύχει τα κεσεδάκια με το γιαούρτι από τα γαλακτοπωλεία ΣΤΑΜΟΥ. Οι άνθρωποι δε μένουν φυσικά εκεί, έχουν εξελίξει στο 100% την τέχνη τους και φτιάχνουν και άλλα υπέροχα γλυκά! Το δικό τους βούτυρο μπαίνει σε διαχρονικές συνταγές όπως γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι ή γαλακτομπούρεκο με κλασσικό φύλλο, και προσφέρει μια γλυκιά εμπειρία! Αξίζει να τη βιώσετε και μια, και δυο φορές!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Βάρσος στην Κηφισιά
Λογικά έχεις κάτσει στα τραπεζάκια του Βάρσου στην Κηφισιά, ένα απόγευμα που διάλεξες τη γειτονιά αυτή για βόλτα! Το άλλοτε κοσμικό ζαχαροπλαστείο με την τεράστια ιστορία, είναι πλέον σύγχρονο άλλα με τις ίδιες κλασσικές γεύσεις! Εννοείται ότι του αξίζει η θέση στη λίστα μας με τα μαγαζιά που φτιάχνουν τα πιο όμορφα σιροπιαστά (απλά εδώ βάλε και παγωτό)!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Karaköy Güllüoglu στο Σύνταγμα
Με μια τεράστια φήμη να το συνοδεύει, αυτό εδώ το μαγαζί στο Σύνταγμα είναι το κατάλληλο μέρος για να δοκιμάσεις μπακλαβά από την πόλη και όχι μόνο! Μπες μέσα, καμάρωσε τα χρωματιστά σιροπιαστά, και διάλεξε με το χέρι στην καρδιά αυτό που πραγματικά σου κάνει κλικ! Καλή απόλαυση και να είσαι σίγουρος ότι εδώ θα γυρίσεις πίσω να ξαναφάς το ίδιο!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.