Έλληνες επιστήμονες στο ηφαιστειακό νησί της Λέσβου ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ένα σπάνιο ορυκτό δέντρο του οποίου τα κλαδιά και οι ρίζες παραμένουν ανέπαφα 20 εκατομμύρια χρόνια αργότερα.
Το δέντρο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια οδικών έργων κοντά σε ένα αρχαίο δάσος στο νησί της ανατολικής Μεσογείου πριν από εκατομμύρια χρόνια και απομακρύνθηκε από την τοποθεσία χρησιμοποιώντας μια ειδική βάση και μεταλλική βάση.
Ο Νικόλαος Ζούρος, καθηγητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε σε ένα καλό δέντρο με κλαδιά και ρίζες από τότε που ξεκίνησαν οι ανασκαφές το 1995.
«Αυτή είναι μια μοναδική εφεύρεση», είπε. “Το δέντρο διατηρείται καλύτερα και από τη μελέτη του απολιθωμένου δέντρου μπορούμε να προσδιορίσουμε από ποιο είδος φυτού προέρχεται.”
Τα 15 εκατομμύρια εκτάρια, η προστατευόμενη από την UNESCO τοποθεσία του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, είναι το αποτέλεσμα μιας ηφαιστειακής έκρηξης πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια που καπνίζει το τότε υποτροπικό δασικό οικοσύστημα του νησιού.Ορυκτά δέντρα βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στο ελληνικό νησί της Λέσβου. (REUTERS)
Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στον κόσμο και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενο από την Unesco.
Το ορυκτό δέντρο, μήκους περίπου 19 μέτρων, προστατεύθηκε από ένα πυκνό στρώμα ηφαιστειακής τέφρας μετά την πτώση. Πολλά φύλλα οπωροφόρων δένδρων βρέθηκαν σε ένα μέρος, με οστά ζώων από το δημόσιο χώρο προστέθηκαν στην εικόνα.
“Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, διάφορα δάση ανακαλύφθηκαν στη Λέσβο πριν από 17 έως 20 εκατομμύρια χρόνια και καταφέραμε να ανοικοδομήσουμε το οικοσύστημα που υπήρχε εκείνη την εποχή”, δήλωσε ο Ζούρος.