Συζητιέται εδώ και 2-3 χρόνια, αλλά τώρα ένας δημοτικός σύμβουλος στο Ηνωμένο βασίλειο φαίνεται πως άνοιξε ξανά το θέμα. Κι αυτό γιατί είπε ότι χρειάζεται μια εθνική βάση δεδομένων DNA σκύλων, ώστε να μπορούν να βρεθούν άμεσα οι ιδιοκτήτες που δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους.
Το συμβoύλιο του παραθαλάσσιου North Somerset, που βρίσκεται έξω από το Bristol, ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει ιδιώτες για να μπορέσει πιο εύκολα να επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες. Ωστόσο, ο ανεξάρτητος σύμβουλος John Ley-Morgan είπε πως το μέτρο ήταν ανεπαρκές και πως η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το μέτρο με τη βάση δεδομένων του DNA των σκύλων αν θέλει να πιάσει τους παραβάτες.
Οι ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης θα περιπολούν και δεν θα δείχνουν καμία ανοχή σε όσους αφήνουν πίσω τους τις ακαθαρσίες. Με τη βοήθεια της αστυνομίας θα κόβουν πρόστιμο 75 λιρών σε όποιον πιάσουν επ’ αυτοφώρω.
Ωστόσο εκτός από δαπανηρή, ο Ley-Morgan τη βρήκε και αναποτελεσματική υποστηρίζοντας πως πρέπει να γίνουν περισσότερα σε εθνικό επίπεδο για να λυθεί το πρόβλημα. Πρότεινε λοιπόν οι ιδιοκτήτες σκύλων να καταγράφουν υποχρεωτικά το DNA του σκύλου τους, ώστε κάθε ακαθαρσία να μπορεί να υποβληθεί σε τεστ και να ανακαλυφθεί ο σκύλος και ο ιδιοκτήτης του.
«Εάν οι άνθρωποι γνωρίζουν πως ό, τι κι αν κάνουν, όπου κι αν το κάνουν, θα πιαστούν, θα στοιχημάτιζα ότι το ζήτημα σε όλη τη χώρα θα λυθεί μια νύχτα», είπε ο Ley - Morgan. «Πρέπει να συμβεί σε εθνικό και όχι σε τοπικό επίπεδο», συμπλήρωσε.
Προγράμματα μικρής κλίμακας δοκιμάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016. Ενώ η οργανωτική αρχή το χαρακτήρισε γενικώς επιτυχημένο, παραδέχθηκε αργότερα ότι στο πρόγραμμα συμμετείχαν έτσι κι αλλιώς υπεύθυνοι ιδιοκτήτες σκύλων. Η πρόταση για μια βάση δεδομένων DNA σκύλων δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται, καθώς έχει γίνει και σε άλλες χώρες. Οι απόψεις ως προς την αποτελεσματικότητα της διίστανται.