Ανακαλύψτε το μοναδικό ορυκτό φοινικόδασος στην Ευρώπη
Δημοσίευση 22/6/2021 | 00:05
Μοναδικό στην Ευρώπη είναι το απολιθωμένο φοινικόδασος που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, στη Λακωνία, κοντά στο χωριό του Αγίου Νικολάου Βιών.
Σε ένα τοπίο σπάνιας, άγριας φυσικής ομορφιάς, οι κορμοί και οι ρίζες των φοινίκων (οι τρύπες και τα «χτυπήματα» που παρατηρήθηκαν σε πολλά μέρη του βίντεο) έχουν αποκαλυφθεί, ηλικίας από δύο έως τρία εκατομμύρια χρόνια.
Σύμφωνα με ειδικούς, εκείνη την εποχή το κλίμα εδώ ήταν υποτροπικό και υπήρχε εκτεταμένο δάσος, το οποίο ήταν απολιθωμένο με μοναδικό τρόπο, καθώς η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε και το νερό κάλυπτε τα δέντρα. Ολόκληρη η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα γεωλογικό πάρκο, με ενημερωτικές πινακίδες, ενώ το καλοκαίρι οργανώνονται ξεναγήσεις.
Το Γεωπάρκο της παράκτιας ζώνης του Αγίου Νικολάου περιλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου και σήμερα ισχυρίζεται με ισχυρά θεμέλια μια θέση στο Δίκτυο Γεωπάρκων της Ευρώπης.
Στις παράκτιες περιοχές της Αγίας Μαρίνας, του Κοράκα και της Σπίθα, οι απολιθωμένοι μάρτυρες ενός μακρινού παρελθόντος διατηρούν τα μυστικά και τους κώδικες της εποχής τους. Τα ευρήματα του Αγίου Νικολάου είναι μοναδικά στην Ευρώπη και έχουν απίστευτη επιστημονική σημασία.
Οι γεωλογικές διαταραχές, οι σεισμοί και η ηφαιστειακή δραστηριότητα οδήγησαν στην απολίθρωση της παλιάς χλωρίδας της περιοχής, εκατομμύρια χρόνια πριν από την εποχή μας. Η οργανική ύλη των δέντρων, των φυτών και των μαλακίων αντικαταστάθηκε από μόριο από μόριο με διαλύματα πυριτίου και ασβεστίου σε μια διαδικασία ασθενούς που πραγματοποιήθηκε κάτω από τη θάλασσα.
Οι ριζικοί κόμβοι που φτάνουν σε διάμετρο 1m και πολλά απολιθωμένα πλάσματα, σώζονται σήμερα σε μια μεγάλη περιοχή της παραλίας του Αγίου Νικολάου και αποτελούν ένα γεωλογικό μουσείο ανυπολόγιστης αξίας που καταλαμβάνει τη θέση του ανάμεσα στα προστατευμένα φυσικά μνημεία.
Για να το επισκεφθείτε, κατευθυνθείτε από τον Άγιο Νικόλαο στο γραφικό λιμάνι του Προφήτη Ηλία. Λίγο πριν υπάρχει μια πινακίδα που δείχνει την Αγία Μαρίνα και το Απολιθωμένο Δάσος. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο για 3,3 χλμ. Για να φτάσουμε στο μνημείο της φύσης. Στο μεταξύ και λίγο πριν φτάσετε στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας θα συναντήσετε ένα μέρος με πληροφορίες για αυτό το γεωλογικό πάρκο.