Ένας θρυλικός δρόμος γεμάτος στροφές
Δημοσίευση 9/8/2021 | 00:25
Η παλαιά εθνική οδός Άργους-Τρίπολης, η οποία σημαδεύτηκε με διαδοχικές τριάντα ή περισσότερες στροφές στις άγονες μάζες του Κτενιά προς την κολόνα της, την Παλιαλόνα, είναι ένας από τους πιο διάσημους δρόμους στην Ελλάδα, η μόνη επικοινωνία παλαιότερα με την κεντρική Πελοπόννησο, γνωστός ως Κολοσούρτης, περνώντας από τον Αχλαδόκαμπο για να καταλήξει στην Τρίπολη.
Ο τρομερός «Κολοσούρτης» μας δίνει την ανάβαση σε μια από τις πιο μαγευτικές απόψεις της Αργολίδας όπως βλέπουμε από ψηλά στον Αργολικό κόλπο και το Ναύπλιο. Στη μέση της ανάβασης στην ερημιά του τοπίου ψηλά στη σέλα ένα έρημο γραφικό κέντρο της επαρχίας και ένα γκρεμισμένο φρούριο της γερμανικής κατοχής.
Ο Κολοσούρτης ήταν κάποτε η μεγαλύτερη οδική καρμανιόλα στην Ελλάδα. Στον αρχικό του σχεδιασμό περιλάμβανε όλα τα καλούδια: ήταν πολύ στενό, είχε στροφές 180 μοιρών κολλημένες στον γκρεμό με επικλινή κλίση και ολισθηρό δρόμο, δεν είχε σήμανση, δεν είχε μπάρες και από εδώ όλη η κίνηση στην Τρίπολη και πέρασε η νότια Πελοπόννησος, αφού ήταν ο μόνος δρόμος. Όταν έβρεχε ή χιόνιζε, μόνο οι τυχεροί κατάφεραν να τον περάσουν χωρίς ατύχημα. Τα δεκάδες εικονοστάσια που είχαν στηθεί στον τόπο των ατυχημάτων είχαν σχηματίσει ένα θλιβερό σύνολο που μοιάζει με νεκροταφείο.
Σήμερα, όμως, αυτό δεν ισχύει. Μετά την παράδοση της κυκλοφορίας της νέας εθνικής οδού Κορίνθου-Τρίπολης, όλα τα φορτηγά και τα περισσότερα αυτοκίνητα πηγαίνουν από εκεί και ο δρόμος του Αχλαδόκαμπο έχει μικρή κίνηση. Επιπλέον, επανασχεδιάστηκε από την αρχή, διευρύνθηκε, απέκτησε ράβδους, σημάδια, σωστές κλίσεις στις στροφές και το πιο σημαντικό, έναν απίστευτο αντιολισθητικό δρόμο. Τώρα ο Κολοσούρτης μπορεί πλέον να μετονομαστεί σε "Pear Speed Track"! Φορέστε τα καλά σας ελαστικά, ρυθμίστε τις αναρτήσεις σας και ελάτε να ξύσουμε τα μάγουλά σας στον πιο απολαυστικό δρόμο για σπορ οδήγηση στην Ελλάδα! Η ίδια υπέροχη κατάσταση συνεχίζεται και μετά το κολόνα της Αγίας Παρασκευής για την Τρίπολη, εκτός από το ότι ο δρόμος έχει πολύ λιγότερες και όχι τόσο κλειστές στροφές. Συνολικά χιλιόμετρα της «πίστας», περίπου 40.
Σε έντεκα χιλιόμετρα στροφών, ένα άνοιγμα προς την πεδιάδα του Αχλαδόκαμπου, μεταξύ Κτενιάς και Παρθενίου, διαγράφεται στα νότια. Δεξιά, ένας δρόμος 4 χλμ. Μεταξύ άγονων ορεινών περιοχών οδηγεί στα Νερά, όπου βρισκόταν το χωριό Παλιοσκαφιδάκι. Υπάρχουν πηγές και πλατάνια και μια παλιά βυζαντινή εκκλησία που ανοικοδομήθηκε από ομογενείς. Μια μικρή δροσερή όαση, όπου έγινε το μεγάλο πανηγύρι του Αχλαδόκαμπου, η Αγία Παρασκευή, με πολύ φαγητό, γλέντι, τραγούδι και χορό.
Στην περιοχή αυτή τοποθετούνται οι αρχαίοι «Κεγχραίοι», δεξιά του «Τρόχου», ο δρόμος που οδηγούσε από το Άργος στην Τεγέα στα ύψη του οροπεδίου της iaσιας. Ένα μονοπάτι πάνω από το πανδοχείο Νταούλης, λίγα μέτρα νότια της διχάλας προς τα Νερά, οδηγεί σε κάποια ίχνη της αρχαίας Κεχρείας, πολυγωνικά τείχη και διάφορα ερείπια.